Kde vydají informace o zemřelému, když nejsem příbuzná?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Anonymní píše:
Dobrý večer, je nějaká šance, že mi matrika vydá informace o zemřelém, který není můj příbuzný? Nebo nějaká jiná instituce?Hledám více informací o muži narozeném před rokem 1900, nedožil se ani 30ti let. Mám celé jméno, datum narození i úmrtí, konkrétní č. bytu.
Moc díky za případné reakce
A více info o ženě, narozené kolem roku 1920. Znám jméno za svobodna, místo i obor studií.
nevím, jestli ti matrika vydá údaje - spíš se obávám, že na matrice nic jiného než datum narození a úmrtí, a bydliště nebude - teda mohly by tam zřejmě být jména jeho rodičů, ale víc nic, co myslíš, že na matrice je za údaje?, ještě teda svatba, pokud byl ženatý,
děti, pokud měl - no vlastně je toho docela dost,
o té ženě - tam jestli víš přesně, na jakou chodila školu, že by tam měli údaje, na matrice ti ji nenajdou, pokud nevíš bydliště nebo místo narození
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co chceš za údaje? Na matrice dopatras předky a potomky, manželství, ale to je tak vše a to by mělo byt volne dostupné v archivu
hledá se tak třeba, když chce někdo dohledat předky a doplnit si rodokmen, ale žádné osobní informace tam nebudou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkus se podívat, jestli jsou archivní matriční záznamy digitalizovány a kromě matričních záznamů se podívej na sčítací operáty, sčítalo se myslím co deset let od r. 1869 nebo tak nějak, ty jsou fakt obsažné, tam je i počet slepic, koz atd., postavení přítomných osob, náboženství, zda umí číst a psát a další. Pokud nejsou, obrať se na příslušný archiv, tohle už podle mě nebude v živé matrice. Pokud budou chtít důvod, prober to s nimi a uvidíš, ale když jsou veřejně přístupné digi údaje, snad by je chtít nemuseli, akorát tam může být nějaký poplatek. Pokud budeš chtít, pošli mi SZ, navedu tě, kudy k digitalizovaným údajům.
Výborně jsou vedené historické školské záznamy a u muže se, pokud by zažil první světovou, podívej na stránky Vojenského historického archivu na věci týkající se legionářů. Legionářská data jsou naprosto precizní (kde byl, odkdy, jak se do legií dostal a přesně kde a jak dlouho byl, a měli po 1. SV pro legionáře i docela obsažnou péči), bohužel část fondu je skartovaná, takže nutné s nimi ověřit. Kdysi na stránkách měli celou databázi, ale pak to změnili, ale zato k jednotlivým osobám přidali úžasné historické fotky (tam, kde je příbuzní předali). Pokud se dožil i 2. SV, opět i vojenský historický archiv (archiv padlých) a dobře se hledá i podle náboženství. Pokud by někdo z nich byl žid. existuje fond matrik židovských náboženských obcí 1784 - 1949. Pokud někde zjistíš, že byli v nějakém spolku, žádej na archivu materiál o spolku, za první republiky byla spolků fůra.
Přeji hodně štěstí při hledání a aby to vyšlo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, ještě jen k matrice - její obsah je pro hledání výborný, jsou tam rodiče, jejich osobní data, adresa a povolání. V církevní matrice, pokud byl farář co k čemu, dopisoval nad prvotně zapsané údaje i to, že se dotyčný oženil a s kým a odkázal na č. pol. v knize, jména, adresy a povolání svědků a jméno porodní báby.
No vidíš, na to bych zapomněla, jsou matriky narozených, sňatků a úmrtí. A myslím by nějaká státní matrika taky mohla být, bezvěrce taky museli nějak evidovat. Do matriky se btw psala i poznámky, kdy případně dotyčný vystoupil z církve.
Někdy se vyplatí hledat i rodiče, může tam být něco zajímavého.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý večer, je nějaká šance, že mi matrika vydá informace o zemřelém, který není můj příbuzný? Nebo nějaká jiná instituce?
Hledám více informací o muži narozeném před rokem 1900, nedožil se ani 30ti let. Mám celé jméno, datum narození i úmrtí, konkrétní č. bytu.
A více info o ženě, narozené kolem roku 1920. Znám jméno za svobodna, místo i obor studií.
Moc díky za případné reakce