Jak říct rodičům o přestupu na jiný obor

1
24.10.23 12:43

Jak říct rodičům o přestupu na jiný obor

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o rady, jak nějak šetrně říct rodičům, že chci přestoupit na jiný obor vysoké škole…(jsem v prvním semestru)
Vím, že si mnozí z vás řeknou, že už jsem dospělá a že bych to neměla řešit, ale na druhou stranu mi přijde fér jim to říct, když mi i finančně pomáhají…
Navíc chci přestoupit na obor, u kterého zřejmě nebudou chápat, proč o něj mám zájem (Norský jazyk a literatura NEBO Nizozemský jazyk a literatura)
Já ale chci po studiu odjet do některé z těchto dvou zemí. Jsem z toho nadšená a vím, že z toho budu mít radost, splním si tím totiž sen ;) možná si řeknete, že jsem na začátku a začne mě to bavit, ale z toho nového oboru mám takovou radost, jakou jsem z toho nynější nikdy neměla.
Navíc uvažuji, zda odejdu ze školy hned po prvním semestru a budu půl roku pracovat nebo vydržím semestry dva a plynule přestoupím na nový obor…
Děkuji vám za pochopení a veškeré rady :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8980
24.10.23 12:51

Napřed si pořádně rozmysli, co vlastně chceš. Píšeš, že je to tvůj sen, tak proč jsi šla teda studovat něco jiného a ne rovnou ten nějaký jazyk? Ani vlastně nevíš, jaký jazyk, jaká země. Úplně nejpodobnější nejsou. Co tě na které láká, s čím souznis? Když má člověk nějaký sen, je to většinou něco, co ho zajímá dlouhodobě, několik let, soustavně… není to žádné momentální poblouzneni.. co chceš v budoucnu dělat, jakou práci? VŠ začaly výuku před měsícem cca, dej tomu čas ten první rok, podej přihlášku jinam a pak uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ledová káva
24.10.23 12:55

A jakou školu děláš teď? Pořádně si to rozmysli, ono klidně můžeš po škole vycestovat do zmíněných zemí i bez studia těch jazyků.

• Citovat
  • Upravit
16639
24.10.23 13:22
@Miriam125 píše:
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o rady, jak nějak šetrně říct rodičům, že chci přestoupit na jiný obor vysoké škole…(jsem v prvním semestru)
Vím, že si mnozí z vás řeknou, že už jsem dospělá a že bych to neměla řešit, ale na druhou stranu mi přijde fér jim to říct, když mi i finančně pomáhají…
Navíc chci přestoupit na obor, u kterého zřejmě nebudou chápat, proč o něj mám zájem (Norský jazyk a literatura NEBO Nizozemský jazyk a literatura)
Já ale chci po studiu odjet do některé z těchto dvou zemí. Jsem z toho nadšená a vím, že z toho budu mít radost, splním si tím totiž sen ;) možná si řeknete, že jsem na začátku a začne mě to bavit, ale z toho nového oboru mám takovou radost, jakou jsem z toho nynější nikdy neměla.
Navíc uvažuji, zda odejdu ze školy hned po prvním semestru a budu půl roku pracovat nebo vydržím semestry dva a plynule přestoupím na nový obor…
Děkuji vám za pochopení a veškeré rady :*

Jak píšou holky, pořádně si to rozmysli, do světa můžeš jet i tak. Co máš za obor teď a co tě najednou vede k tomu, že chceš dělat něco jiného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
24.10.23 13:23

Odstudovana doba se vám odečte od let, které máte na vystupování bakalářky bez poplatku.
Bc se studuje bezplatně čtyři roky (3+1navic) a kdyz budete mít neúspěšně studium, odpočítává se od těch čtyř let presne po dnech.
Na další bc studiu, pokud překročite za obě studia (nedokončené předchozí a nove) ty čtyři roky, budete platit vysoké školné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
24.10.23 13:25

Do Norska a Nizozemí můžeš jet na Erasmus na dva semestry během bakalářského studia.
Máš tvůj současný obor sjednané VS pro výjezdy do těchto zemí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrg
549
24.10.23 13:25

Je i tento nový obor v rámci jedné VŠ a fakulty? Můžeš být zatím na oboru kde jsi a příští rok si podat přihlášku na další. Pokud je to na stejné fakultě, budou tam třeba některé přednášky shodné a uznají to pak pro oba obory. Můžeš být současně na obou, a rozhodnout se v průběhu co ti více vyhovuje. Taky ber v úvahu, že sice po škole chceš vycestovat, ale může se stát za tu dobu mnoho situací a třeba pak už nebude vhodný čas na delší pobyt než jen dovolená. Nestačilo by jen se přihlásit na jazyk a jinak vystudovat obor, který uplatníš více i v ČR?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2541
24.10.23 13:26
@Miriam125 píše:
Děkuji vám za pochopení a veškeré rady :*

Tak řešit to nemusíš, pokud si studia a živobytí hradíš sama, pokud rodiče, tak je to o něčem jiném.

Já nějak nechápu, to co studuješ sis vybrala sama nebo ti to „rozhodli“ rodiče, že sotva po měsíci už nejsi spokojená. Svoje dítě podporuji maximálně, ale vždy se ujišťuji, že je jeho rozhodnutí konečné, a že se rozhodlo na základě dostatečných informací a zná i případné následky. Když sis vybírala jakou vysokou, tak jsi ještě o touze vycestovat nevěděla? Stejně tak nechápu, jak najednou se objevilo velké přání vycestovat, ale zatím si nejsi jistá zemí ani jazykem, ale už víš, že současnou školu nechceš. Mě to zatím připadá, že nevíš, co chceš a klidně za půl roku názor zase změníš, na místě tvých rodičů bych nadšená nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
24.10.23 13:28
@Mrg píše:
Je i tento nový obor v rámci jedné VŠ a fakulty? Můžeš být zatím na oboru kde jsi a příští rok si podat přihlášku na další. Pokud je to na stejné fakultě, budou tam třeba některé přednášky shodné a uznají to pak pro oba obory. Můžeš být současně na obou, a rozhodnout se v průběhu co ti více vyhovuje. Taky ber v úvahu, že sice po škole chceš vycestovat, ale může se stát za tu dobu mnoho situací a třeba pak už nebude vhodný čas na delší pobyt než jen dovolená. Nestačilo by jen se přihlásit na jazyk a jinak vystudovat obor, který uplatníš více i v ČR?

Proč nevycestuje během studia, když může na 12 mesicu do Norska a Nizozemí během bakaláře?

Nějakou VS snad budou mít v nabídce alespoň v jedné zemi pro tvůj obor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31436
24.10.23 13:33

Za me asi zalezi na tom, jak moc bytostne te soucasny obor nebavi (jaka byla Tva motivace na nej nastoupit??) Jako nejrozumnejsi vidim dostudovat bakalare (pokud je to jen trochu uplatnitelny obor) a mezitim se intenzivne venovat jazyku a pak pripadne odjet a zivit se v cizine vystudovanym oborem. Jako rikam si, co s vystudovanou norstinou v Norsku, tam mluvi norsky kazdy (a k tomu i perfektne anglicky) :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2411
24.10.23 13:35

A proč si jen nepřibereš obor?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
24.10.23 13:45

Nevím, co studuješ teď, ale to, co máš vybrané, mi přijde bytostně nesmyslné vzhledem k tomu, že v obou zemích si vystačíš dlouho s angličtinou a pokud budeš chtít zůstat, můžeš ten jazyk vstřebat až na místě.
Nemám nic proti přestupům, ale podle toho, co popisuješ, bych byla zklamaná ze soudnosti svého dítěte a z toho, k jakému uvažování jsem ho vychovala.

Příspěvek upraven 24.10.23 v 14:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30994
24.10.23 13:52

Máš rozmyšlené, co z těch oboru budeš dělat? Jsem pragmatik, studium má připravit člověka na budoucí povolání, kterým se bude živit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
24.10.23 14:04

@Miriam125

Co v Norsku plánuješ dělat za práci?
Vždyť vlastně nic nebudeš. :nevim:

V Norsku není dabing filmů…
každý tam umí anglicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5261
24.10.23 14:16

Nizozemsky jazyk a literaturu jsem studovala a vrele ti doporucuju nakombinovat to i s nejakym rozsirenym jazykem - anglictina, nemcina, spanelstina ci tak neco. Umet jazyk, ktery moc lidi neumi, je sice vyhoda, ale jeste vetsi vyhoda je, kdyz tech jazyku umis vic a jeden z nich je rozsireny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze