Kdy učit na nočník?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
kdy učit na nočník?
Ahojky, chtěla bych se zeptat, kdy se začíná učit mimčo chodit na nočník? Někde jsem četla, že až kolem 2 let, ale to se mi zdá docela pozdě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
zkus si vyhledat starsi diskuze na toto tema, je jich tu hodne
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
na toto tema tady probehla diskuze, je spousta nazoru, ale podle me tak v 1,5 zkouset. Nekdo se to nauci rychle, nekdo az opravdu ve 2letech a pozdeji. Zalezi na vyzralosti nervoveho systemu. Hlavne to v 1.5 zkouset nenasilnou formou, at si to nezafixuje jako nuceni k necemu co se mu nelibi.
U nas to zacalo ze dne na den si zacal rikat, ale nesmel mit puncochacky nebo neco na zadecku jinak to pustil, tak chodil doma v teplych ponozkach s holym zadeckem, byl totiz leden. Ale je to velice individualni, ale kolem 2let by to mel zvladnout. Aspon pres den. My chodime spat porad s plinkou a mozna se parkrat stalo ze ji mel suchou, ale velice zridka.
Kac+H
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
každé dítě to má podle sebe, kdy to zvládne. Obecně se říká, že cca kolem roku a půl jsou teprve schopny (některé děti) ovlivnit a vědět dopředu, že se jim chce na nočník. Když prý jen upozorňují na to, že už se stalo, ještě to není ono, ale vše je na dobré cestě
.
Jsou samozřejmě maminky, co drží děti nad nočníkem už od 8.měsíce věku - dá se to taky tak dělat
. Nebo po probuzení mžeš šupnout dítě na nočník a čekat, protože se po vyspání většinou vyčůrá. Vyčůralo by se i do plíny i do nočníku, protože prostě musí
.
Já jsem pro, aby se dítě nestresovalo (i maminkou vyždaující něco, na co ještě nemá). Pokud ale máš čas na to, zkoušet, jestli to chytneš, čistit koberce, popř. vytírat podlahy a prát punčochy a tepláky
, směle do toho.
Přikláním se k létu, protože je to třeba venku na travičce (na zahradě) jednodušší, sprška je taky hned v případě nehody a nemá na sobě tolik vrstev oblečení..........
Taky pak děti chtějí na záchod samozřejmě často a v např. v nákupním centru je trošku problém na veřejných záchodcích udržet dítě v čistotě a ještě někde v podpaží držet bundu, svetr.............atd.
Všechny to nakonec zvládnou!
Tak hodně štěstí a málo nehod
Bubu
P.S.: jestli jsem napsala nějaké bláboly, jde o můj čistě osobní názor
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky myslím, že stačí dát do vyhledávání. Je tu sposuta diskusí, nikdo se neshodl na tom, kdy je ten správnej čas.
Je rozdíl mezi tím, kdy je dítě připravené samo chodit na nočník tak, aby si říkalo a uvědomovalo, co chce dělat a vydrželo a mezi tím, co si přeje matka, která dítě naučí chodit na povel, tzv. podmíněný reflex.
Já osobně jsem si řekla, že dřív jak v létě to řešit nebudu, pokud to holka nebude chtít sama dřív. A tak se stalo, že jsou tomu 2 týdny, co si malá sama od sebe začala říkat, že chce čůrat. Samo byly nehody, ale šlo o to, že nechodila, kdy jsem chtěla já, ale kdy chtěla ona. Měly jsme tam týdenní výpadek způsobený nemocí obou a už zas chodí. bez plen není, na ven je má, ale doma zvládne v pohodě bez plíny nebo s plínou a říká si a drží, dokud si nesedne. Sem tam se nehoda stane, ale nestojí to ani za řeč.
GaB (18měs a týden)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,my sme to skusali ked mala dcerka 1 1/2rok a neuspesne.Asi okolo druheho roka pochopila o co ide a v 2rok.a 2mes.sme prestali nosit plienky.Teraz som skusala po:,–(it syna na nocnik len tak co na to povie
chvilku sedel ale potom vymyslal a zatial ma nocnik na hranie.Uklada tam kocky z lega
Moje sestranice(strasne setrne)mucili svoje deti na nocnik od 6mes
a tolko do nich hustili az sa im podarilo dosiahnut to,ze v 16mes.prestali pouzivat plienky.Mne to pride prehnane aby som dieta kazdu pol hodku alebo aj menej vyzliekala a po:,–(zovala na nocnik
len aby som usetrila na plienkach.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moničku mě už se stalo, že jsem holku svlíkala 20× za půl hodiny. Ale tohle bývají výjimky.
Nicméně pokud to je tak, že si malá říká, tak jsem jí ochotně svlékala, abych jí neodradila. I když nic neudělala, tka jsem jí pochválila. Intervaly se postupně prodlouží a záleží, jak pije.
První dva dny tu běhala celá nahatá a pak jsem jí dala plínu a svlíkala, protože jsem chtěla, když už, tak aby se naučila si říct i s plínou. Kdyby to nešlo, neřešila bych, koneckonců pořád čekám, že se šprajcne. Ale pokud si sama říká, i když mě z otho někdy omejvaj, tak jí podporuju. Večer je bohužel někdypotíž jí vysvětlit, že už do plínky, že už nočník spinká, abych jí nemusela pořád svlíkat a ona někdy usnula.
Do doby, než si začala sama říkat, byl nočník na WC a nikdy ho neměla k dispozici na hraní, právě aby si nemyslela, že je nočník na hraní. Od doby, kdy si říká, má doma své místo a když je třeba, doběhne si buď pro něj, nebo si na něj jde sednout a hlásí, co dělá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Gabinka ja som tiez malu niekedy vyzliekala aj 10krat za pol hodku co si vymyslala,ze ide cikat ale je rozdiel ked vyzliekas dieta ktore uz ako tak chape co od neho cakas a na co ten nocnik sluzi ako ked vybalujes z plienok 6mesacne mimco co by este nemalo ani poriadne sediet.A co vobec nechape kde to sedi a co ma robit.Je docela pravdepodobne,ze sa tam moze nieco urobit ked ho tam nechavli sediet aj 15min.No toto mne osobne pride naozaj prehnane.Inak nocnik tiez mame na wc len ked raz za cas skusim maleho po:,–(it a nic neurobi tak si potom chvilu nocnik poobzera a potom zas skovame.Nepouzivame ho ako krabicu na kocky
ale aspon sa nejakou hravou formou s nim zoznami a ked bude chapat na co je tak jasan,ze nebude uz na hranie.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky!
My jsme nočník začali dávat kolem 10 měsíců a asi tak za 14 dní Kuba pochopil, k čemu je. Teď je mu 13,5 měsíce. Když ho dám na nočník, tak se vyčůrá. Poznám snadno, že čůrá protože chce a ne proto, že to prostě samovolně spustí. A po čůrání se hned zvedá a kontroluje výsledek. S kakáním je to horší. Každé dítě je jiné a nedá se nic lámat přes koleno. Ale když jsme se to naučili my, tak naše děti to taky zvládnou. ![]()
Mimochodem v pondělí jsme nabírali moč do zkumavky kvůli laboratoři a Kuba se dost divil, proč chci, aby čůral, když neni na nočníku. Pořád ukazoval na nočníka říkal tam. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, jdu si pro radu ![]()
Cca od 8. měsíce jsem občas dala malou v klubíčku nad záchod, když se třeba nemohla vykakat do plenky. Přes léto jsem ji dávala čůrat na trávu a byla šikovná, vždycky se vyčůrala. Jak si sama sedla, vytáhla jsem nočník a taky v pohodě. Takže ví o co jde a co se po ní chce. Pak měla nějaký období, nočník nemohla ani vidět. Na měsíc jsem ho schovala a zase dobrý.
No a teď k jádru pudla
Chtěla jsem ji zkusit odplenkovat, takže jsem jí prostě sebrala plínu, dala nočník na viditelný místo a ptala se, jestli chce čůrat a posazovala jsem jí. Ale sama si nijak neřekne. No, většinou se daří, ale pak třeba nic a za minutku se počůrá. Je jí to šumák, nijak na to nereaguje a byla by schopná v těch mokrých gatích lítat půl dne
Občas ji to natolik zaujme, že si v tom cachtá ručičky
Když ji přistihnu, že zrovna čůrá a řeknu jí, tak buď přestane a nebo zvesela pokračuje dál.
Takže otázka zní: myslíte, že to mám ještě pár měsíců vydržet, nebo je šance, že když jí plínu seberu, začne třeba do týdne reagovat?
Nijak mi na tom nezáleží, aby byla bez plín co nejdřív. Jen mě zajímají vaše zkušenosti, jestli když vydržim, mám šanci
Díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@petrul zkus jí nechat běhat bez tepláků. Náš teprve teď přišel na to, že tepláky nejsou plíny. Nahatej na nočník chodil přesně od 18 měsíců. To je věk, kdy v průměru jsou děti schopné vědomě ovládat svěrače.
- Citovat
- Upravit
@lucenka ona už je asi vědomě ovládá, protože když na ní houknu, čůrat přestane. Proto si i myslím, že už by to mohla zvládnout.
Běhat bez tepláků… máme doma docela chladno, nemáme koberce. Takže i z toho důvodu bych to asi měla nechat na později, až bude teplo. Přeci jen sedět na studený zemi ![]()
Jinak, vyčůrá se klidně i bez těch tepláků, možná jí to baví ještě víc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@petrul ty já ti nevím, naše mládě bezvadně ovládá nočník, ví, k čemu je, jakjiposadím, tak tlačí ažnčervená, když se něco zadaří, tak si tleská, ale určitě si neříká a nevím, jestli ví, že se jí chce dřív, než to teče
takže, vysazovatjí co půl hodiny, určitě to vychytám a je bez plen, otázka je, jestlitomá smysl, když to není cílené si říkání, ale jen předcházení nehodám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 přesně to jsem chtěla vědět… jestli když to budeme chvíli trénovat, tak jí to postupně dojde nebo ne. Ona sice nemluví, ale rozumí moc dobře. Ale je pravda, že by si třeba aspoň k tomu nočníku doběhla, kdyby si uvědomila, že se jí chce ![]()
Já mám vždycky hroznou radost, když se to třeba hodinku daří a pak jí načapu, jak si vesele skotačí v loužičce a je po radosti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit