Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám 3,5měsíční holčičku a už se mi sama posazuje. Vím, že to není dobrý, i doktorka říkala, že jí zatím v tom mám bránit kvůli zádům. Ale proč to píšu, kdy děti začínají sedět sami? Já už se jen těším, až jí v tom nebudu muset bránit…Díky za rady.
mimčo ještě nemám, tak objektivně neporadím…ale co je to sakra od doktorů za rady? nečtu to tu poprvé, jak mají maminy od dr. nakázáno zakazovat dětem sedět, chodit a pod. a jak ty jsou z toho celé hotové.
co máš jako dělat? pokaždé jak vidíš, že si sedá, tak do ní „kopnout“ (samozřejmě přeháním pro zvýraznění té „pitomosti“ tohoto počínání), aby se svalila na zem?? přikšírovat do postýlky?? šmankot, to mi přijde děsivý ![]()
já si dycky myslela, že každé dítě se prostě vyvíjí jinak a když jí ty do ničeho násilím nenutíš, tak ono samo asi ví, co jde a co nejde, ne?
No to máš pravdu, ale to není jen od Dr. i okolí všichni se děsí, že by měla sedět a všichni mi říkají, že to ještě nesmí
já bych jí klidně sedět nechala, je hrozně zvědavá a chce všechno vidět, ale tak jí dávám aspoň na bříško, ať má hlavu aspoň jako že sedí
![]()
Mne by teda docela zajímalo, jak dítě ve 3,5 měsících vlastně sedět začíná?
To, že dítě sedí samo, vypadá tak, že se z nějakého pohybu (většinou kleku, polohy na 4 apod) samo dostane do polohy sedmo a tím pádem se udrží a nepřepadává jak švestka dopředu, dozadu nebo do stran. Buďto máš pohybově velmi nadané dítě anebo špatně chápeš termín „posazuje se sama“. ![]()
To, že jí máš třeba na klíně a ona se přitahu a zvedá hlavičku a chce vidět, tak to není samosatné posazovaní a správně by tak sedět neměla. Ale chvilka sem tam neuškodí, většinou jde dítě udržet v polosedu - pololehu.
A jak si tvoje holčička sedá? To už klečí? Moje dcera si sedla tak, že klečela a z toho kleku se dostala do sedu…ale bylo jí 10 měsíců. Sedne si třeba, když ji máš položenou na koberci a ona se prostě posadí sama? Protože, pokud udělá toto (sedne si v prostoru), tak už sama sedět může, ale dřív ne.
Ja bych ji v nicem nebranila, branit v necem kojenci je chimera.
Muj mladej mel v 10m zlomenou nohu a doktori mi rikali, ze prej ma radej cely den polehavat, nohu nezatezovat:-) ![]()
jakoby detskej chirurg nikdy nevidel dite ![]()
k posazovani - muj si sam sedl az asi 3 mesice pote, co sam obchazel nabytek - ale vzhledem k naproste neunosnosti jakehokoliv pohybu v kocarku v leze jsem ho dala dopolosedu uz kolem pul roka. Krivej byl uz predtim (prej z delohy), nezhorsilo se to a v roce nas RHB propustila z dispenzarizace, ze dobry.
jinak prej zvedani hlavy a telicka z polohy vleze na zadech neni opravdove posazovani - to maji udelat z pozice na ctyrech na brisku.
No jde o to, co to znamená, že se snaží posadit, pokud to dělá v lehátku nebo autosedačce, kde je v polosedu, není to optimální, malá se posadila ve chvíli, kdy se z kleku už pokoušela i postavit, šlo to v rychlém sledu za sebou. Bylo to v sedmi měsících.
No a na bříšku může strávit klidně půl dne, to je pro ní mnohem lepší a v tomhle věku přirozenější.
Kdy děti samy sedí
Existuje velmi rozšířená fáma o tom, že v 6 měsících by mělo dítě už samo sedět. Z hlediska vývoje je ale tento požadavek zcela nereálný. Tento názor přetrvává ještě z doby, kdy byly děti běžně pasivně posazované, z důvodu trénování zádových svalů. Bohužel, až když tato generace dorostla, zjistilo se, že je bolí záda mnohem častěji a dříve, než jiné generace. A pátralo se proč. Nakonec došly odborníci k závěru, že záda byla přetěžovaná už v dětství, a názor o pasivním posazování dětí se diametrálně změnil. Bohužel v USA jsou ve fázi pasivního posazování teprve nyní, takže spousta knih přeložených z angličtiny, vás může k pasivnímu sedu nabádat. Sed je vyvrcholením celého vývoje. Většina dětí nejdříve stojí a leze, a až poté, co si lezením posílí zádové svaly, začíná sedět. Sednou si tak, že z polohy na všech čtyřech jdou na bok a poté si vyndají jednu nebo obě dolní končetiny. Ze začátku se většinou ještě drží rukama země. Až v okamžiku, kdy si uvolní ruce pro hru, jsou záda připravená na sed. V žádném případě není možný sed z lehu na zádech, tak jako u dospělých. Někdy si děti tak sednou, když jsou ve zvýšené poloze (autosedačka, kočár, klín ad.), nebo se za něco chytnou a vytáhnou se do sedu (tyčky od postýlky, madlo v kočárku). Ale i to je pasivní sed, stejný jako by jste je posadily na zem vy samy. Zde je na místě pevně kšírovat bezpečnostními pásy tak, aby se dítě nemohlo posadit. A proč je pasivní sed tak nebezpečný. Protože kromě toho, že dětem ničí záda, je schopný i zablokovat psychomotorický vývoj. Většina pasivně posazených dětí nikdy, nebo jen velmi krátce leze. Sed je cíl celého vývoje a lezení je cesta k němu. Pokud dítěti nabídnete cíl dřív, než projde cestu, pravděpodobně už se po ní nikdy nevydá.
já bohužel mám klučíka co se velmi aktivně sám posazuje v kočárku ( ještě neleze, plazí se…takže se jedná o pasivní sed)…článek se mi líbí, ale v reálu je nepraktický. Když ho přikurtuju ramenníma kšírama, tak se vzteká a na zemi na bříšku ho taky nemůžu mít celý den. Mám dost aktivní ještě tříletou slečnu a malej se rychle plazí a tak je pro mě praktické - dát malého do kočárku a pak až můžu udělat něco (připravit oběd, umýt nádobí apod.)Bohužel jsme postavena do této situace několikrát denně a tak co mám pak dělat
Záda mu samozřejmě ničit nechci. Tohle mi dcera nedělala.
už tu bylo napsáno vše, musí nejdřív klečet, nebo se plazit, pak je dítě schopno samo se posadit.
to co popisuješ dělá většina dětí, proto mají ležet na rovném, na zádech, nebo ležet na bříšku.
mě se malá posadila v 6 měsících, nelezla, jen se plazila a začínala pérovat na kolínkách.
PetraKad píše:
já bohužel mám klučíka co se velmi aktivně sám posazuje v kočárku ( ještě neleze, plazí se…takže se jedná o pasivní sed)…článek se mi líbí, ale v reálu je nepraktický. Když ho přikurtuju ramenníma kšírama, tak se vzteká a na zemi na bříšku ho taky nemůžu mít celý den. Mám dost aktivní ještě tříletou slečnu a malej se rychle plazí a tak je pro mě praktické - dát malého do kočárku a pak až můžu udělat něco (připravit oběd, umýt nádobí apod.)Bohužel jsme postavena do této situace několikrát denně a tak co mám pak dělatZáda mu samozřejmě ničit nechci. Tohle mi dcera nedělala.
co použít lehátko? tam je dítě v pololehu, dát mu nějakou hračku, dát lehátko tak at na tebe vidí..
tak víceméně už to tu bylo vše napsáno.
Neposazovala bych, jestli se ti přitahuje do sedu tak dávat zpátky - nosit v klubíčku, hodně na bříšku aby si zpevnila svaly, dostala se do kleku a pak si sedla.
Ale ve 3,5m je sakra brzo, určitě ji nenechávej ![]()
PetraKad píše:
já bohužel mám klučíka co se velmi aktivně sám posazuje v kočárku ( ještě neleze, plazí se…takže se jedná o pasivní sed)…článek se mi líbí, ale v reálu je nepraktický. Když ho přikurtuju ramenníma kšírama, tak se vzteká a na zemi na bříšku ho taky nemůžu mít celý den. Mám dost aktivní ještě tříletou slečnu a malej se rychle plazí a tak je pro mě praktické - dát malého do kočárku a pak až můžu udělat něco (připravit oběd, umýt nádobí apod.)Bohužel jsme postavena do této situace několikrát denně a tak co mám pak dělatZáda mu samozřejmě ničit nechci. Tohle mi dcera nedělala.
Já jsem syna v kočáru doma taky kšírovala ale až když opravdu seděl.
Co ho dát do kočárku do pololehu?
Tezko ji to zakazes, ale muzes se vyhnout situacim, kdy se snazi do sedu dostat. V tuto chvili by se spis melo podporovat paseni koniku, aby se zpevnovaly zada. Spravne si dite seda tak, ze je na ctyrech a prdel prevali jakoby na zem a sedi. Ten sed, co je zvedany za rucicky je spatne.
Kazde ditko zacina sedet jindy. Tomasek sedel od pateho mesice, nekdo treba az v devatem. To bych asi nesrovnavala. Ted si hlavne hrajte na zemi, uz ji plazeni, lezeni atd.
GILOTEK píše:
tak víceméně už to tu bylo vše napsáno.
Neposazovala bych, jestli se ti přitahuje do sedu tak dávat zpátky - nosit v klubíčku, hodně na bříšku aby si zpevnila svaly, dostala se do kleku a pak si sedla.
Ale ve 3,5m je sakra brzo, určitě ji nenechávej
PetraKad píše:Já jsem syna v kočáru doma taky kšírovala ale až když opravdu seděl.
Co ho dát do kočárku do pololehu?
já mám neustále kočárek v poloze v lehu, já mu nedávám ani polohu pololeh…on se prostě zvedne do sedu a sedí (sedí ale pevně, nedrží se o madlo a tak)…pololeh jsem zkoušela, ale on si ty záda prostě neopře, ať má zádovou opěrku v jakékoliv poloze. Když dám do lehu a kšíry, tak se vzteká a umí se vyvléct tyn kšíry…takže přiúpevňuju jen nožičky.
v lehátku mi nevydrží, to se hned snaží obrátit na bříško a vzteká se že to nejde.
nejspokojenější je na zemi nebo v kočárku........Když ho nemůžu hlídat, tak prostě vyhrává kočárek a tam bohužel si níčí záda.........asi by to chtělo velkou ohrádku nebo já nevim ![]()
PetraKad píše:
Příspěvek upraven 05.10.11 v 02:58