Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
U nás to bylo jednoduché, vaří od začátku převážně manžel, já dělám jen pár jídel, co nedělá on, takže uvařil dopoledne, nebo odpoledne a měli jsme teplou večeři
Jsme zastánci toho, že jídlo se má jíst, když se uvaří. Ne vše je ohříváme dobré, maximálně se předem udělala polévka, nebo omáčka, to i lépe chutná až další den. Jinak se vyloženě dopředu u nás nikdy nevařilo ![]()
Nacpu ho do nosítka a vařím s ním. Ale mám teda menší mimčo, aktuálně 4 měsíce.
Dokonce je to jeho oblíbená činnost, má výhled, hučí to, syčí, tak je spokojený a kolikrát mi u toho i usne.
@Dahlia0409 Děkuji za reakci, ale toto není možné. Přítel je přes den pryč, takže kromě víkendů neexistuje, aby mi dopoledne uvařil, to by jinak bylo řešení i u nás, vaříme oba jinak. Jde mi opravdu o situace rodičů, co jsou s dítětem sami a nemají možnost, že by jim uvařila babička/přítel/kdokoliv nebo v tu danou dobu pohlídal. Tak jestli mimčo prostě strčí do ohrádky a ať klidně řve? Ohrádku zatím nemám, ale ta jediná mě napadla, jak zabezpečit, aby prostě nechodil, kam nemá, ale podle mě to prostě prořve, když ho takto omezím…
Vařila jsem buď s dítětem v nositku a nebo když přišel manžel a vzal je ven/hráli si spolu apod. Většinou sem vařila aspoň na dva dny.
Dala jsem syna do vajíčka a koukal, nebo prostě byl kolem mě a dělal si svoje
Případně to nositko, ale s tím mi to nešlo, prostě mi syn překážel, když jsem měla míchat něco v hrnci, nebo umývat nádobí, takže tak
Buď jsem dítě posadila do lehátka, dala hrazdičku a postavila tak, aby na mě viděl a nebo staršímu zcela nevýchovně pustila televizi. Spoustu věcí jsem si nachystala večer, třeba pokrájela maso, zeleninu atd. Pak jenom dala vařit, což se za 30 minut Mickeyho klubíku nebo Mašinky Tomáše dalo krásně stihnout
U prvního jsem měla jsem v kuchyni skříňku s nádobím, které může mimino kramařit (plastové misky, vařečky…) a ono se tam nějak placatilo. Přes týden jsem vařila hlavně rychlá a jednoduchá jídla (těstoviny, špenát s vajíčkem, kuře se v troubě dělá taky samo…), o víkendu jsem si navařila do zásoby.
Když byla mimino druhorozená, tak byla „výhoda“, že starší vstával hodně brzo (mezi 5.-6.), kdy mladší ještě chrněla, takže jsem si v klidu uvařila ráno (s dvouleťákem už to šlo bez problémů, navíc on nikdy nebyl moc záškodník)
A když mu dáš do ruky misku a vařečku, jako že taky bude vařit, tak se nezabaví? Dej pryč vše co by na sebe mohl schodit a normálně vař. Když spadne, tak spadne no, děti padaj běžně. No a prostě ho po očku sleduj, co jinýho?
Posadila jsem ho do židličky, aby na mě viděl a vařili jsme spolu, když mu to bylo dlouhý, tak jsem ho dala na zem, do ruky nějaké nádobí a zábavu si našel…
Pak se začal víc a víc zapojovat a kolem roku a půl uz stal na židli a pomáhal vařit.
Stejně tak jakékoli jiné domácí práce…
Prostě mi byl za zadkem
A tak co třeba vytvořit bezpečný prostor? Existují takové ty “ohrádky” celkem velké, kam dítko dáš, dáš mu tam i hračky a ono si vyhraje a víš že ti nikam neuteče….
Já jinak dcerku nechávala hrát si v obýváku (neměla moc kde co shodit, max se bouchnut o stolek nebo tak, ale extra jsem to nehrotila, ostré rohy to nemá a když už, tak tam máme takové ty chrániče) a já vařila. Máme obývák s kuchyni spojeny, takže jsem na ni celou dobu viděla.
Občas za mnou přišla, tak jsem si ji posadila na linku a vařila se mnou, bavilo ji to a baví dodnes ![]()
Nebo nositko na zada a zkusit vařit takhle no. Případně lehatko a hrazdicku ![]()
S dcerou to bylo vpohode, dala jsem ji do lehátka ona se houpala a koukala a já mohla vařit…se synem to bylo horší..navíc když začal stoupat a padat bylo mu 7m a té starší byly 2 roky..takže ho kolikrát někam lákala na šplhání a pak ho strčila 😂 🤭 🙈 no vařila jsem už dlouho od zacatku alespoň na 2 dny…děti jsou tak zvyklé odmala a nepřijde jim to tedy divné…vařila jsem nenáročná jídla která se daly dělat po chvilkách a nemuseli se u toho moc dlouho stát…takže třeba pečené kuře a brambory (ze kterých většinou byla kaše 😂) zapečené těstoviny s čímkoliv..těstoviny s nějakou jednoduchou rychlou omáčkou (sýrová, rajská, koprovka, houbovka) popřípadě kupovaný knedlík k tomu. Predprivanena sekaná od řezníka k tomu bramborová kaše…jo já vím je tam sůl, ale od roka děti to nehrotim…husté zeleninové polévky…-hraskova, dýňová, brokolicová,
@Vladusxx píše: Více
Přesně tak, plno jídel stačí nachystat a jen se to vaří, nebo péče, tak stačí občas zkontrolovat. Však ani to vaření nemusí být extra náročné a dlouhé, ještě když pro chlapa stačí vařit na víkend a to buď může vařit on, nebo zabaví dítě ![]()
Vařila jsem rychlý jídla tak nějak normálně, nepamatuju si, že bych mu pořád stala za zadkem
udělej si doma nějaký bezpečný prostor nebo ho zábav v kuchyni. A spát s ním, to jsem přes den taky nedělala v roce.
Nikdy mi nikdo nevařil ani nehlídal dítě kvůli tak obyčejné činnosti. Nehledala bych vědu tam, kde není. Prostě se dítě nějak motá kolem tebe a vaříš. Žádné ohrádky ani nic speciálního jsme kvůli tomu nepořizovali, stejně by v tom dítě jen řvalo a přelézalo to. Doporučuji zabezpečit domácnost tak, ať nemusíš za dítětem cele dny stát a čekat, do čeho se bouchne nebo co na sebe stáhne. Upřímně se trochu divím, ze tě to do teď nenapadlo ani zkusit.
Jasně, semtam spadne, naučí se ty pády korigovat, ale nesmí u toho padat hlavou na hrany nábytku. Jo…a bude hůř, až poleze po všem do výšek. To jsme místy i měli vystěhovanou vetšinu nábytku na chodbě, aby se člověk vůbec mohl otočit bez zranění malého záškodníka. ![]()
Ahoj všem,
dotaz je asi zcela zřejmý, já si ho dovolím trochu rozvést, ale není to nic, bez čeho by se na dotaz nedalo odpovědět.
Mám 11 měsíční mimčo, se kterým se nedá dělat prakticky žádný domácí práce a když už jsem tak odvážná, že něco začnu, tak to kvůli němu nejsem schopná dokončit. Má zrovna období, kdy si stoupá a prostě padá. Furt je tam nějaké nebezpečí, že na sebe něco strhne, spadne, bouchne (neřeším, že se bouchne, ale že třeba spadne na něco nebezpečného, tak po něm koukám, kam by mohl spadnout a radši dávám tu věc pryč)…Zatím v mým světě neexistuje, abych měla 20 minut v kuse přes den na cokoliv. Nespí mi sám v postýlce, nemám bohužel to štěstí, že ho odložím a mám třeba 1-2 hodiny.
Doteď jsme řešili jídlo tím, že jsem si ho nechala vozit (přítel má v práci), ale leze to do peněz a chci začít zase normálně vařit kvůli mimču, protože pomalu by měl jíst to, co my - samozřejmě neosolené atd. Takže jak to udělat?:D Jako pořád mi vychází, že můžu uvařit večer, kdy na to budu mít klid, ale to je praktické pro nás jako pro dospěláky si to uvařit třeba na 2 dny, ale pro dítě to nevidím na 2 dny a stejně to musím i nějak ohřát…takže by samozřejmě bylo nejlepší, abych si uvařila pro sebe a dítě oběd, aby to bylo čerstvé a teplé (večeře neřeším), ale nevím, jak to udělat, když k tomu přinejlepším potřebuju těch 20-30 minut…jako zní to hrozně hloupě, ale já fakt nevím, jak to udělat:D
Děkuji za reakce:)