Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
moje babička je vášnivá zahrádkářka a ta teda vždy rajčata, okurky, kozí rohy sází už nějak kolem unora, ale doma a pak jednotlivou sazeničku přepichuje do země
kdyby si to vysela rovnou tak se ti to nechytne..to samé vlastně se salátem a ředkvičky už hází rovnou do země, ale pak to nějak protrhává
já vždycky vyčuraně dostala až tu zeleninu ![]()
ahoj holky
my máme taky zahrádku teprve od léta, takže jsme max. pomáhali se sklízením a nic víc zatím nevíme … naposledy jsem kopala na záhoně na ZŠ, při pracovním vyučování na pozemkách
a to mi tedy do života opravdu moooc nedalo.
tak já s dovolením, zakladatelko, budu sledovat s tebou ![]()
ahoj salát, mrkev a ředkvičky jsem dávala rovnou do země, nedávat celý sáček najednou, ale třeba po týdnu 1/3 sáčku ať to stíháte jíst. A dávala jsem podle návodu na sáčku myslím v dubnu.
rajčata jsem kupovala až sazenice.
Ještě doporučuju koupit na konci května sazenice cukety, je nenáročná.
Ještě mám jahody a hrášek a letos se chystám na bylinky.
Ahoj na každém balení je to přesně napsané, pokud začínáš doporučuji spíš koupit sazenice na trhu, semena jsou docela piplačka.
co tu píšeš tak zaset doma do kelímku(od jogurtu,zakys smetany apod..) v polovině února,zasazuju až to má takových 12 cm do země na konci dubna
Ředvičky zasazuji v polovině dubna a někdy i v květnu a vyrostou mi v pohodě
http://www.ireceptar.cz/…iny-dreviny/
třeba ti to trošku pomůžd
A TAKY KUPUJU SAZENICE VĚTŠINOU,v paneláku to už nemám kde skladovat a pak to dám akort na zahrádku
Okurky, salát a rajčata je lepší předpěstovat (+třeba kedluby, cukety, papriky) - kdy je ideální doba na sazenice je většinou napsáno na obale + tam je i kdy pak do záhonku. Ředkvičky a hrášek dáváme na 2 etapy, aby dozrával postupně. Mrkev je dobrý postupně protrhávat, aby zmohutněla, u rajčat se zaštipují planné výhonky (drobné nad hlavním listem), aby se rostlina nevysilovala a pak líp plodí - také je lepší mít rajčata schovaná pod střechou, na dešti většinou praskají nebo jsou napadená plísní, papriky máme většinou jen ve skleníku a hadovky taky - na záhon spíš nakládačky. kozí rohy jsme nikdy nezkoušeli a kapustu nám vždy sežrali slimáci, takže už nesázíme. Jinak jsou fajn bylinky - petržel, pažitka, bazalka..na zimu se pak dá zamrazit nebo usušit. U nás rozhodně nesmí chybět jahody a dáváme i brambory - pár řádků - nové ze záhonu jsou výborné.
Příspěvek upraven 23.01.12 v 20:14
jowana píše:
Okurky, salát a rajčata je lepší předpěstovat (+třeba kedluby, cukety, papriky) - kdy je ideální doba na sazenice je většinou napsáno na obale + tam je i kdy pak do záhonku. Ředkvičky a hrášek dáváme na 2 etapy, aby dozrával postupně. Mrkev je dobrý postupně protrhávat, aby zmohutněla, u rajčat se zaštipují planné výhonky (drobné nad hlavním listem), aby se rostlina nevysilovala a pak líp plodí - také je lepší mít rajčata schovaná pod střechou, na dešti většinou praskají nebo jsou napadená plísní, papriky máme většinou jen ve skleníku a hadovky taky - na záhon spíš nakládačky. kozí rohy jsme nikdy nezkoušeli a kapustu nám vždy sežrali slimáci, takže už nesázíme. Jinak jsou fajn bylinky - petržel, pažitka, bazalka..na zimu se pak dá zamrazit nebo usušit.
tumpach píše:
co tu píšeš tak zaset doma do kelímku(od jogurtu,zakys smetany apod..) v polovině února,zasazuju až to má takových 12 cm do země na konci dubnaŘedvičky zasazuji v polovině dubna a někdy i v květnu a vyrostou mi v pohodě
http://www.ireceptar.cz/…iny-dreviny/třeba ti to trošku pomůžd
dobrej odkaz!!
Na sáčkách se semínky je to napsáno, jestli předpěstovat nebo ne a kdy.
Mrkev se seje první rovnou na záhon, pak hned ředkvičky taky na záhon, salát je lepší předpěstovat, rajčata taky (tak 6 týdnů trvá, než vyrostou ze semínka do sazeničky, já vysazuju ven v půlce dubna a zakrývám fólií, kterou sundám po zmrzlých - stihnou líp zakořenit než při pozdější výsadbě). Okurka hadovka je spíš do skleníky, jestli ji dáš ven, tak na nějaké teplé chráněné místo a nech ji lézt po opoře (pletivo apod.), taky se předpěstuje. Kozí rohy předpěstovat, ven až po zmrzlých. Kapustu jsem nikdy neměla.
U salátu bacha na slimáky, jsou schopní ho kompletně zlikvidovat.
Davdan píše:tumpach píše:
co tu píšeš tak zaset doma do kelímku(od jogurtu,zakys smetany apod..) v polovině února,zasazuju až to má takových 12 cm do země na konci dubnaŘedvičky zasazuji v polovině dubna a někdy i v květnu a vyrostou mi v pohodě
http://www.ireceptar.cz/…iny-dreviny/třeba ti to trošku pomůžddobrej odkaz!!
Souhlas
tam určitě dohledáš vše potřebné. Jdu si taky počíst ![]()
holky a daj se koupit semínka libečku..mamka ho má na zahradě jako plevel a já bych ho strašně chtěla používat, mám ho ráda do brambor..no a já si vždycky trošku vykopala od mamky a on se mi nechytnul, tak sem myslela, že bych si ho vysela ![]()
aajulinka píše:
holky a daj se koupit semínka libečku..mamka ho má na zahradě jako plevel a já bych ho strašně chtěla používat, mám ho ráda do brambor..no a já si vždycky trošku vykopala od mamky a on se mi nechytnul, tak sem myslela, že bych si ho vysela
V obchodě jsem ho asi neviděla, ale myslím, že by se dala sehnat sazenice na trzích - často na jaře mají hodně různých sazenic. Popř. někde v zahradnictví budou mít semena, ale myslím, že by ti stačila jedna/dvě předpěstované rostlinky.
Ahoj zahradnice, chtěla jsem poprosit, budeme mít letos poprvé zahrádku, a mě by zajímalo, kdy mám na zahrádce začít pěstovat zeleninku.???
Mám koupeno, ředkvičky, salát, okurku hadovku, rajčata tyčková, mrkev, kozí rohy, kapustu.
Jsem úplně totální začátečník, takže moc nepočítám s úspěchem, ale zajímá mě, co je třeba dobré si předpěstovat doma v truhlíčku a pak vysadit jako rostlinku na zahrádku a co naopak vysadit už od semínka. Snad jsem to dobře popsala…
Díky moc…