Kdy vysázet zeleninku?

Anonymní
23.1.12 19:07

Kdy vysázet zeleninku?

Ahoj zahradnice, chtěla jsem poprosit, budeme mít letos poprvé zahrádku, a mě by zajímalo, kdy mám na zahrádce začít pěstovat zeleninku.???

Mám koupeno, ředkvičky, salát, okurku hadovku, rajčata tyčková, mrkev, kozí rohy, kapustu. :-)

Jsem úplně totální začátečník, takže moc nepočítám s úspěchem, ale zajímá mě, co je třeba dobré si předpěstovat doma v truhlíčku a pak vysadit jako rostlinku na zahrádku a co naopak vysadit už od semínka. Snad jsem to dobře popsala… :-)

Díky moc… :-)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3959
23.1.12 19:16

moje babička je vášnivá zahrádkářka a ta teda vždy rajčata, okurky, kozí rohy sází už nějak kolem unora, ale doma a pak jednotlivou sazeničku přepichuje do země :zed: kdyby si to vysela rovnou tak se ti to nechytne..to samé vlastně se salátem a ředkvičky už hází rovnou do země, ale pak to nějak protrhává :nevim: já vždycky vyčuraně dostala až tu zeleninu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1505
23.1.12 19:20

ahoj holky :-) my máme taky zahrádku teprve od léta, takže jsme max. pomáhali se sklízením a nic víc zatím nevíme … naposledy jsem kopala na záhoně na ZŠ, při pracovním vyučování na pozemkách :-D a to mi tedy do života opravdu moooc nedalo.
tak já s dovolením, zakladatelko, budu sledovat s tebou :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
23.1.12 19:30

ahoj salát, mrkev a ředkvičky jsem dávala rovnou do země, nedávat celý sáček najednou, ale třeba po týdnu 1/3 sáčku ať to stíháte jíst. A dávala jsem podle návodu na sáčku myslím v dubnu.
rajčata jsem kupovala až sazenice.
Ještě doporučuju koupit na konci května sazenice cukety, je nenáročná.
Ještě mám jahody a hrášek a letos se chystám na bylinky.

• Citovat
  • Upravit
1610
23.1.12 19:34

Ahoj na každém balení je to přesně napsané, pokud začínáš doporučuji spíš koupit sazenice na trhu, semena jsou docela piplačka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6945
23.1.12 19:35

co tu píšeš tak zaset doma do kelímku(od jogurtu,zakys smetany apod..) v polovině února,zasazuju až to má takových 12 cm do země na konci dubna :D Ředvičky zasazuji v polovině dubna a někdy i v květnu a vyrostou mi v pohodě
 http://www.ireceptar.cz/…iny-dreviny/

třeba ti to trošku pomůžd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6945
23.1.12 19:36

A TAKY KUPUJU SAZENICE VĚTŠINOU,v paneláku to už nemám kde skladovat a pak to dám akort na zahrádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
23.1.12 20:11

Okurky, salát a rajčata je lepší předpěstovat (+třeba kedluby, cukety, papriky) - kdy je ideální doba na sazenice je většinou napsáno na obale + tam je i kdy pak do záhonku. Ředkvičky a hrášek dáváme na 2 etapy, aby dozrával postupně. Mrkev je dobrý postupně protrhávat, aby zmohutněla, u rajčat se zaštipují planné výhonky (drobné nad hlavním listem), aby se rostlina nevysilovala a pak líp plodí - také je lepší mít rajčata schovaná pod střechou, na dešti většinou praskají nebo jsou napadená plísní, papriky máme většinou jen ve skleníku a hadovky taky - na záhon spíš nakládačky. kozí rohy jsme nikdy nezkoušeli a kapustu nám vždy sežrali slimáci, takže už nesázíme. Jinak jsou fajn bylinky - petržel, pažitka, bazalka..na zimu se pak dá zamrazit nebo usušit. U nás rozhodně nesmí chybět jahody a dáváme i brambory - pár řádků - nové ze záhonu jsou výborné.

Příspěvek upraven 23.01.12 v 20:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
23.1.12 20:14
jowana píše:
Okurky, salát a rajčata je lepší předpěstovat (+třeba kedluby, cukety, papriky) - kdy je ideální doba na sazenice je většinou napsáno na obale + tam je i kdy pak do záhonku. Ředkvičky a hrášek dáváme na 2 etapy, aby dozrával postupně. Mrkev je dobrý postupně protrhávat, aby zmohutněla, u rajčat se zaštipují planné výhonky (drobné nad hlavním listem), aby se rostlina nevysilovala a pak líp plodí - také je lepší mít rajčata schovaná pod střechou, na dešti většinou praskají nebo jsou napadená plísní, papriky máme většinou jen ve skleníku a hadovky taky - na záhon spíš nakládačky. kozí rohy jsme nikdy nezkoušeli a kapustu nám vždy sežrali slimáci, takže už nesázíme. Jinak jsou fajn bylinky - petržel, pažitka, bazalka..na zimu se pak dá zamrazit nebo usušit.
:potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
23.1.12 20:14
tumpach píše:
co tu píšeš tak zaset doma do kelímku(od jogurtu,zakys smetany apod..) v polovině února,zasazuju až to má takových 12 cm do země na konci dubna :D Ředvičky zasazuji v polovině dubna a někdy i v květnu a vyrostou mi v pohodě
http://www.ireceptar.cz/…iny-dreviny/třeba ti to trošku pomůžd

:palec: dobrej odkaz!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
23.1.12 20:18

Na sáčkách se semínky je to napsáno, jestli předpěstovat nebo ne a kdy.
Mrkev se seje první rovnou na záhon, pak hned ředkvičky taky na záhon, salát je lepší předpěstovat, rajčata taky (tak 6 týdnů trvá, než vyrostou ze semínka do sazeničky, já vysazuju ven v půlce dubna a zakrývám fólií, kterou sundám po zmrzlých - stihnou líp zakořenit než při pozdější výsadbě). Okurka hadovka je spíš do skleníky, jestli ji dáš ven, tak na nějaké teplé chráněné místo a nech ji lézt po opoře (pletivo apod.), taky se předpěstuje. Kozí rohy předpěstovat, ven až po zmrzlých. Kapustu jsem nikdy neměla.
U salátu bacha na slimáky, jsou schopní ho kompletně zlikvidovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
23.1.12 20:19
Davdan píše:
tumpach píše:
http://www.ireceptar.cz/…iny-dreviny/třeba ti to trošku pomůžd
:palec: dobrej odkaz!!

Souhlas :palec: tam určitě dohledáš vše potřebné. Jdu si taky počíst :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3959
23.1.12 20:22

holky a daj se koupit semínka libečku..mamka ho má na zahradě jako plevel a já bych ho strašně chtěla používat, mám ho ráda do brambor..no a já si vždycky trošku vykopala od mamky a on se mi nechytnul, tak sem myslela, že bych si ho vysela :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
23.1.12 20:27
aajulinka píše:
holky a daj se koupit semínka libečku..mamka ho má na zahradě jako plevel a já bych ho strašně chtěla používat, mám ho ráda do brambor..no a já si vždycky trošku vykopala od mamky a on se mi nechytnul, tak sem myslela, že bych si ho vysela :think:

V obchodě jsem ho asi neviděla, ale myslím, že by se dala sehnat sazenice na trzích - často na jaře mají hodně různých sazenic. Popř. někde v zahradnictví budou mít semena, ale myslím, že by ti stačila jedna/dvě předpěstované rostlinky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2417
23.1.12 20:30

Holky,brokolici můžu pěstovat jen na záhoně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí