Kdy začít číst?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
421
1.2.09 15:22

Martínek stojí u knihovničky a říká štšt (znamená čity čity :D ) Vytáhne si knížku a jak je normálně divoký a vším bouchá a hází tak nevím kde se to naučil, ale ke knížkám je přirozeně jemný a opatrný. Opatrně listuje pohádkovými knížkami a prohlíží si obrázky, ukazuje na ně. Nejraději listuje sám. Vydrží u toho poměrně dlouho.
Myslím, že nemá cenu nic lámat a v roce a půl je dítě opravdu malé na to, aby udrželo pozornost a poslouchalo co máma čte. V tomto věku děti opravdu raději listují, ukazují obrázky, pojmenovávají známá zvířátka, poslouchají krátké legrační říkanky. K takovému zklidnění dochází u dětí kolem dvou let, kdy už jsou většinou schopny sedět a poslouchat krátkou pohádku. Takže myslím, že jste úplně v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
1.2.09 16:48

Ahoj, kazde dite je proste jine, my cteme asi od 4 mesicu a naseho maleho to proste bere. Ted jsou synovi 3 roky a musime ho neustale zahrnovat novymi knihami, protoze ty co mame doma jsme kazdou asi 4× precetli a to uz opravdu neni ono. Je fakt, ze tuto uchylku ma ode me… :D Zvlastni je, ze behem dne vidi i spoustu pohadek, ale ke kniham se vzdycky rad uchyli. Nemluvim potom o jeho fantazii, az nas nekdy jima „hruza“.

• Citovat
  • Upravit
1209
1.2.09 17:58

Ahoj, já jsem četla Terezce téměř od narození. Vždycky ji bavilo, jak měním hlas, ale v poslední době na to peče, tak si spolu alespoň prohlížíme obrázky a pohádky ji čtu, když si hraje. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
3.2.09 12:08

U nás to bylo dlouho podobné, až jsem si zoufala, že snad nikdy nebude mít zájem o pohádky. Knížky jí bavily, ale jen povídání o obrázcích, říkanky a sama otáčet listy. Zlomilo se to až před cca 14 dny (malé je 22 měsíců), kdy začala být schopná vyposlechnout CELÝ jeden příběh z knížek o mašince Tomášovi a sedět při tom u mně. Jsem z toho tak nadšená, že půjdu dokoupit i ty díly, co ještě nemáme.:-)) Pohádky o princeznách jí ale stále nezajímají, na ty si ještě musíme počkat.
Ale opavdu asi zabírá začít číct už od novorozence, děti jsou pak na to zvyklé, to jsem bohužel zanedbala, začali jsme číst později.:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
381
4.2.09 10:17

Zuzo, já myslím, že jste nezanedbali nic :wink: . My jsme sice malé četli až tak v roce, jak jsem psala, ale předtím jsem jí od prcka říkala básničky, říkanky, zpívala, když pak byla trošku větší, koukaly jsme na obrázky, knížek má spoustu - no a u čtení příběhu stejně nevydrží, leda právě na ty říkanky, písničky a prohlížení obrázků. Jinak poslouchá, jenom když se vypráví z hlavy (Perníková chaloupka už mi vážně leze krkem, máme ji každý den několikrát :twisted: ). Ale zrovna tu někdo psal, že se to zlomilo ve 22 měsících, to se nám blíží, tak že by se taky něco chystalo :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
208
4.2.09 22:07

Ahoj,
já začla číst asi 1,5 měsíce zpátky, malá potřebuje od mala na usínání svůj klídek, tak jí to nikdy nebralo, až teď, už si i sama „řekne“, když jdeme večer k postýlce. Teď čteme Křemílka a Vochomůrku, jeden příběh je vždy na 3 stránky, což mi přijde akorát, malá u toho leží v postýlce, pak odcházím a malá si ještě tak hodinku prohlíží svoje knížky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3525
25.2.09 21:35

Naše malá má knížky ráda, ty svoje si přes den přinese a prohlížíme obrázky no a večer před spaním jí čtu pohádky já a malá u toho hajá v postýlce a usína a často i usne :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
25.2.09 21:48

Není to sice zkušenost s vlastním dítětem, ale se mnou, snad to neva…

Mně četl děda asi už od půl roku, pohádku, Kytici a tak :lol: Taky bych chtěla začít brzy, myslím, že jde i o to, že člověk na mimčo mluví (a co furt taky říkat, že jo…). Kromě toho v půl roce ještě nikam neodejde, tak nemůže protestovat :lol:

Asi v roce, možná malinko později, jsem si už „četla“ sama - tj. znala jsem všecky ty leporela nazpaměť, seděla, obracela stránky a říkala :lol: Což bylo prý úžasné, když mamka chtěla ráno ještě spát - trvalo mi asi hodinu, než jsem všecko „přečetla“ a ona měla klid :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
237
26.2.09 14:01

tak u nás čtení zatím neprošlo, jedi neakce na něj je, že mi malej okamžitě knížku vezme a zahodí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2986
26.2.09 14:18

to megee
Třeba chce číst něco „hodnodnějšího“ hihi třeba encyklopedie nebo pravý opak drbárnu jako je Blesk apod. :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
26.2.09 14:39

Nedávno se mi na tohle téma dostala do ruky chytrá knížka, kde se praví:

• batolatům leporela apod. prakticky od narození, ukazovat obrázky, povídat si o nich, nechat je listovat, rozkládat a skládat knížky, stavět z nich ohrádky… nevadí. Jejich pozornost se počítá kolikrát ani ne v minutách jako spíš v desítkách vteřin… v pořádku. Děti, které v tomhle věku poslouchají plynulý čtený text, reagují spíš na tón hlasu, blízkost dopělého… než že by poslouchaly děj. Ale samo případ od případu.
  • spolu s leporely a po nich říkadla, básničky… nejlépe s obrázky nebo s pohybovým doprovodem (typu vařila myšička, prstíkové říkanky…na ty si moje holky krááásně nechávaly stříhat nehtíky)
  • ve školkovém věku (samozřejmě podle individuality možno začít i dříve) jsou nejlepší příběhy o zvířátkách, malých dětech, první jednoduché pohádky (z našich velmi osvědčených Míša Kulička, Zajíček ouško, Co se děje v lese, knížky o Martince, Bylo jednou jedno loutkové divadlo…)
  • klasické pohádky v těsně předškolním až raně školním věku , hlavně se „syrovější“ klasickou naší i zahraniční pohádkou příliš nespěchat
  • v předpubertálním období knihy typu klukovských a dívčích románků, s hrdiny - vrstevníky (takové Rychlé šípy…)
  • od puberty dobrodružné romány, sci-fi… ale tam už rodiče výběr moc neovlivní
  • v optimálním případě následuje literatura pro dospělé…

A samozřejmě počítat s individualitou - pořád mi vrtá hlavou, proč moji 4 letou dceru už asi 3/4 roku fascinují Lovci mamutů… čteme je už poněkolikáté dokola prakticky v plném textu… :?: .

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
237
26.2.09 15:38

evalu no jo, ale já se prakticky nedostanu ani k prohlížení obrázků, malej mi hned knížku vezme a zahodí :lol:

Což teda vůbec neřeším, protože to podle mě nemá na dítě až takovej vliv jak se říká…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3477
26.2.09 15:56

my knížky zatím koušeme :lol: máme takové ty omyvatelné s obrázky a vydrží chvíli poslouchat moje: jak dělá kravička? atd., na závěr si zachřestíme a pak už je knížka její a ukusuje o 106 … děláme to asi 2 měsíce, zhruba od jejích 4 měsíců … ale už se taky moc těším, jak budeme číst pohádky :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
26.2.09 16:04

My máme leporela taky okousaná, občas chybí kusy zvíci batolecí večeře :D . Dočkejte času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
26.2.09 22:36

Ahoj,u nás začínáme číst vydrží tak půl pohádky o popelce,sněhurce atd.Okolo roku knížky milovala vydržela sedět a prohlížet i poslouchat…asi půl roku protože pak bylo lepší knížky schovat nebo by z nich nic nezbylo :twisted: Určitě ten správný čas přijde… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí