Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
Moc nepecu, i kdyz dicela umim, cukrovi jsem ale pejla 1× v zivote, letos jsem se rozhodla, ze neco malo napecu, ale nevim kdy zacit, aby to bylo ulezele, ale ne stare. Taky nevim kde ho uchovat, asi jedine na balkone v nejake krabici, tak to mela mama, kdyz jsem byla mala, nevadi, kdyz bude mrznout?
Chci pect linecke, parizske rohlicky, pusinky, podvodnice (drozdove), takove medove kolecka, neco jako marlenky, valecky s marcipanem (Na tmavou hmotu smíchejte máslo, ořechy, cukr, kokos, kakao a rum, připravte těsto a dejte ho odležet ve fólii do chladničky. Z marcipánu utvořte dlouhý úzký váleček a nechte ho také zabalený do fólie ztuhnout v chladničce. Na vále rozložte mikrotenovou fólii a rozválejte na ní tmavou hmotu na obdélník. Položte na ni marcipánový váleček a pomocí mikrotenu kolem něho opatrně srolujte tmavou hmotu. Nechte ztuhnout v chladničce a rozkrájejte na asi 6cm válečky. Polijte rozehřátou čokoládovou polevou a obalte v drcených oříšcích. Uložte do chladničky.) A
Maslove kulicky v prazenem kokosu: Zahřejte máslo s cukrem, přidejte strouhaný kokos, sušené mléko, přilijte vodu a rum a chvíli zahřívejte, ale nevařte. Za stálého míchání uhněťte tužší, lepivou hmotu, kterou nechte na chvíli zchladnout. Tvořte z ní kuličky a dovnitř každé vložte mandli. Nechte odpočinout. Mezitím si lehce opražte na pánvičce plátky kokosu a ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Kuličky obalujte nejprve v čokoládě a pak v plátcích kokosu. Dejte ztuhnout do chladničky.
Vubex nemam zkusenost, kdy zacit, zvlast ty posledni nepecene, tyden pred ci jen par dni?
Dik zkusenejsim za rady!
Perníčku budeme dělat příští víkend, 11. a 12. ostatní pečení a pokud budou prodloužené prázdniny tak nepečené v úterý 21, pokud ne tak 18. a 19. případně 23.
Pečené začínám dělat kolem Mikuláše, nepečené týden před Vánocemi, to i slepuju a zdobím cukroví.
@ahhotep
Nepečené dělám dva dny nebo den před Štědrým dnem a uchovávám v lednici. Krémové slepuji taky těsně před svátky, stačí upéct týden před, rozleží se díky krému. Slepované marmeládou upeču, nechám někde v suchu a slepím třeba po týdnu, kdy mám čas. Uchovávám v papírové krabici na balkoně, kde nemrzne. Na balkoně mám i vanilkové rohlíčky a podobné suché cukroví. Podvodnice nepeču.
Dříve jsem pekla na zakázku a začínala jsem poslední týden v listopadu péct. Lepit a zdobit až týden před Vánoci a třeba dne dva predem nepečené.
Teď, když peču jen pro rodinu, začnu v klidu tento víkend, na Mikuláše. Pracny, ořechy, linecké, košíčky, rohlíčky..podvodnice a slehackove až jedny z posledních.
Já už mám hotove perníčky. Příští vikend půjdu na linecké a rohlíčky a týden před svatkama pak plněný perník, nepečené plus teda plnění a slepování.
@Myšák24 perníčky peču vždycky tak na 3×
u nás se to hned sní.
Pecu takové ty hned měkké, takže nepotřebují odležet.
Linecké, kokosové strojkové a medvědí pracky budu dělat teď o víkendu. Zbytek jen nepečené 1-2 týdny před Vánoci a i tak budu muset mlsouny odhánět koštětem ![]()
@lucynka25 Naše jsou právě taky hned měkké. Pekla jsem z kila mouky a kdybych to neschovala, tak je to za chvilku v čudu.
By mě trefilo péct to znova. ![]()
My začínáme vždy až tak 2 týdny předem. Většinou perníčky, linecké a vanilkové rohlíčky. Týden před peču plněné a sleduji krémem cca 2 dny předem. U toho dělám i nepečené.