Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chtěla bych poradit mám 4 měsičního chlapečka a nevím kdy začít s přetahováním předkožky. Názory lékařů se liší, moje doktorka mi doporučila až v jednom roce a od kámošky doktor jí doporučil hned od začátku. Tak nevím, mám strach abych něco nezanedbala nebo zase naopak brzy něco nepokazila. Zkoušela jsem to jen lehce a nejde mu to vůbec přetáhnout. Budu moc ráda když mi napíšete svoje názory. Děkuji a přeji krásný den.
Ahojky.
Tak řešila jsem stejný problém jako ty, protože můj brácha má o rok staršího syna a musí jít na operaci. Mému Šimonkovi budou v září 3 roky. Zkoušeli jsme to až když měl 1 rok, ale netlačili jsme na to, a stejně nám to nešlo, takže jsme to nechali. V pořadu Sama doma jsem slyšela, že se to nemá dělat do 3 let. A teď se začal chodit koupak od 2 let s manželem a jsou tomu asi 2 měsíce, a možná to bude znít blbě, ale manžel ho učil jak se má umývat, a on to dělal a tak si ho prý stáhl a umyl úplně sám. Když jsme mu to zkoušeli dělat dřív tak plakal a nechtěl si ani na něj chytnout - umýt. Tak jsme tomu nechali volný průběh. Být tebou udělám to stejně. Každé dítko je jiné, ale určitě nic nedělejte násilím.
Ahojky
ahoj - my pretahujeme od narozeni,ale jen co to jde - zadne nasili
My taky dostali doporučení u obou kluků až od jednoho roku, a v odb. literatuře to říkají taky tak.
Starší měl zůženou předkožku, od tří let do pěti ho pravidelně kontorloval urolog a teď je mu osm a je to o.k.
Prý se na to nemá spěchat, pak se udělají z vnitřní strany předkožky takové prasklinky a nejde to.
Radova, vůbec to není blbé, když ho to učí manžel, tak by to mělo být, ne? ![]()
no ca ja si pamatam, tak nam doktor uz veeelmi davno hovoril, ze predkozku stahovat. To mal malý len pár mesiacov. Sťahovali sme denne (no nešlo to veľmi) a i napriek tomu sme boli dnes u urológa aby mu uvoľnil zuženu predkožku. Už aby sa to pekne zahojilo, musí to byť strašna bolesť - vidím najmä pri cikaní.
NO ja by som sa opýtala doktora, on v tomto poradí najlepšie… ![]()
Holky děkuji za vaše zkušenosti, poptám se ještě doktorky a uvidím. Co jsem na netu četla, tak se s tím nemá spěchat, tak nebudu. Mám obavy z toho co se píše, když to není v pořádku, ale člověk si asi nevybere. Ještě jednou děkuji a ať vám dětičky pěkně rostou.
Taky jsem z toho zmatená, co MUDr. to jiný názor.
U nás MUDr. řekla, že máme začít od malička - ve vaně, ale jen lehounce. Takže to dělám vždy při koupání, jen tak lehce. Nijak mu to zatím nevadí. Ale žalud zatím neodhalíme.
Tak nam tu porodni asistentka i doktorka rekly v zadnem pripade nepretahovat, prave, aby nevznikly ty prasklinky. Pry to pak prijde samo. ![]()
Tak my přetahujeme v podstatě od začátku, ale velmi nenásilnou formou. Já nevím jak vy, ale při pánské hygieně se chtě nechtě stáhnout aspoň trochu musí. Jinak se pod kůžičkou, ať je stažená nebo ne udělá ten „tvarůžek“ a někdy to je příčinou velmi bolestivého zánětu a pak následného chirurgického ošetření. Takže se pindík dle mě stahuje přeci tak trošku od začátku při hygieně. Jinak se stahováním jako takovým jsme začali asi tak v půl roce, vždy po koupání, když byl rozpařený.
Ahoj,
náš chlapeček měl předkožku zúženou,doktor mu ji v 8m natrhnul-uvolnil(při prohlídce se ani neptal,bylo to ve vteřině).Ač jsme dostali mast a přetahovali jsme co hodinu, za 3 dny bylo vše opět srostlé.A toho pláče, krev, nikdy bych to už neudělala.Problémy neměl,tak jsem ho statečně bránila do čtyř let.Pak nastaly potíže při močení(otvor byl příliš malý a moč zůstávala po kůžičkou, dělal se mu takový balonek na penisu, moč poté vytékala postupně do prádla
).Takže nezbylo,než to začít řešit. Vybrali jsme si dětskou urolog.v Olomouci, kde jsme jeli s tím,že synek bude muset podstoupit plastiku předkožky.Velmi milá lékařka nás vybavila pouze mastí s tím,že na zákrok je ještě čas.Byli jsme překvapeni,protože u nás (menší město) by se s tím nikdo nepáral.Po zákroku pediatra v těch 8m mu zůstalo na penisu několik jizev.Těmto praktikám se v Olomouci lékařka velmi podivovala.Těď s malým mažeme mastí a krásně se to povoluje.
Takže nic neuspěchejte, hlavně chlapečka uchraňte podobných nepříjemných zákroků.Pokud není zdrav. problém, nechte tomu čas.Katty
Nám doktor ve 4m zkusil, jestli to jde a ono to šlo docela v pohodě, jenom část byla ještě přilepená. Tak říkal, že máme při koupání přetahovat jenom jak to jde.
Ahoj, veľmi sa prihováram za to, prečítať si tento článok, než začneš čokoľvek podnikať: http://www.rodina.cz/clanek5274.htm
U staršieho sme jemnúčko preťahovali, nebolo to nanič, v takmer 2 rokoch mu to skúšali roztiahnuť, aj tak nijaká zmena, prečítala som si ten článok a prestala mu s predkožkou čokoľvek robiť. Postupne sa uvoľnila sama, teraz ju už myslím pretiahne bez problémov.
U mladšieho nerobím vobec nič, nechávam to na prírodu, ale myslím, že ten sa s pindíkom hrá dostatočne na to, aby si to čoskoro pretiahol sám ![]()
Ešte detail, pozor na sťahovanie predkožky vo vani, malo by to byť (keď už!) pod tekúcou vodou, aby sa mu tam nedostali nečistoty z vody, v ktorej sa kúpe.
Gabika
Ahojky, ještě jednou děkuji za vaše zkušenosti. Taky děkuji Gabice za odkaz, který je hodně poučný. Přečetla jsem si jej a hned jsem klidnější. Přeji krásný podvečer.
Ahoj prosím mám dotaz ohledně předkožky malého: Když mu byly 2měsíce tak dr zkusila jak to jde přetahovat a řekla nám že klidně můžem ve vlažné vodě praktikovat. Dělala jsem to vždycky zlehka nenásilně a dnes je malému 9měs a předkožka nejde stáhnout dál než za žalud pak je to srostlé. No a můj dotaz je že jak končí žalud a je přischlá předkožka tak v tom místě to má malý červené. Při přebalování si tam chytá a asi ho to bolí
tak se ptám mám něčím mazat nebo zasypat?? Bojím se aby se mu neudělal nějaký zánět. Příští týden jdem k dr na poradnu tak se určitě zeptám ale ptám se i Vás o radu a zkušenost co do té doby dělat. Předem díky moc za vaše odpovědi