Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Já bych si ty pisálky našla. Nechci přehánět, ale aby to nedošlo někam dál…a je to podle mě psychická šikana
@neumisa píše: Více
Ne, to jsem nečekala, ale že když je proti nim tolik důkazů, tak že se nakonec přiznají, přece jen jsou docela malý…
A co budeš dělat dál? Když deti tvrdí, že to nebyly? Necháš to být?
@Caridina píše: Více
Jak by ses zachovala kdyby to byli Češi?
@janickaIII píše: Více
To by mě taky zajimalo:)
Obecně, jak chceš řešit cizí děti na hřišti, kterou dělají něco, co se ti nelíbí a rodiče tomu spokojeně prihlizeji? Řekneš rodičům- to nebylo hezké, řešte svoje dítě, on řekne- no a co? Starej se o sebe.
Skončí to tím, že stejně půjdeš pryč a ještě k tomu po scence (kterou nevyhraješ).
A je úplně jedno, odkud ty lidi jsou.
Pokud by to byli Cesi, tak verim, ze by se rodice nesmali tomu, ze jejich dite jinymu nadava do Rusaku. Takze tam by pro me bylo jednodussi za nimi jit a rict jim to naprosto v klidu, ze tohle je pres caru. Ale vzhledem k tomu, ze to byly Ukrajinky a smaly se tomu, tak jsem vedela, ze by se to vyhrotilo, kdybych jim cokoliv rekla. Pro me je v tom proste rozdil. Nicmene na druhou stranu mi nepripada ok nechat to byt, protoze do budoucna si budou dovolovat vic a vic. Jak rikam, s Cechama bych nemela problem ozvat se. Tady mi v tom neco proste branilo.
@Caridina píše: Více
Ano, vyhrotilo by se to. Ale myslím, že jedno jestli je to deb*l ukrajinec nebo Čech.
Neni pravda…i co se deje mimo skolu, tak se ve skole muze resit. Kamaradky dceru mimo skolu obtezoval jeden klucina, vse nahlasila ve skole a rodice toho chlapce byli okamzite pozvani do skoly a resilo se to tam. Je to samozrejme asi i o pristupu ucitelu, ale resit to rozhodne mohou
@Anonymní píše: VíceŠkola bude informována o tom co provádí její žáci, může reagovat a dětičky v tomto směru dovzdělat. Naše základka toto dělala.
@Olie2021 píše: Více
Může řešit, ale škola nemá k tomu žádné pravomoce. Kamarádka byla na ZŠ jako ředitelka a s tímto měla velký problém. Pozvala si rodiče s problémovým žákem. Dělal problémy ve škole i mimo školu a rodiče se odmítli bavit o tom, co dítě děla mimo školu, že do toho škole nic není. Řešilo se to i výš a v tomto jsou rodiče v právu.
Od té doby kamarádka radila vše řešit přes policii. Škola může maximálně říct „tytyty, my to víme a ty to dělat nesmíš“. Škola může dát maximálně napomenutí, důtky a snížené známky z chování a opět to může udělat jen kvůli tomu, co dítě děla vám škole.
@Okta viz odpověď výše. Ale za mě je toto na rodičích. ZŠ většinou ví, co dělají děti, ale škola těch možností řešení moc nemá
Toto chování pramení z rodiny.
U nás se to řešilo na škole vždy tím, že oběti šikany bylo doporučeno změnit školu.
Bránila jsem se tomu zbytečně dlouho, zbytečně jsme se všichni trápili, ale byť to je zcela proti zdravému rozumu, BYLO to nakonec to nejlepší řešení.
Až po přechodu na jinou školu jsem se dozvěděla, že právě ta naše původní je zametáním šikany (kterou rozdmýchávají s gustem i kantoři), doslova proslulá.
Za sebe bych doporučila tohle řešení, bohužel. A čím dřív, tím líp. ![]()
@Buba mara píše: Více
Konfrontovat sikanatora je správná volba? Tam je přece základ, že by to mělo být podáno nějak nonšalantně. To jako čekáte, že sdělení Aničku už nenapadej, zabrzdi zle chování a Anička bude mít respekt. Vždyť toho se ta oběť většinou bojí, té přímé konfrontace, podle mě to může i šikanu zhoršit. Ale je to logické, jít za rodiči no, snad to pomůže.
@Bubla Bůčková o konfrontaci šikanátora jsem ale já nepsala. Rodiče ano, ale nějaké vyřizování přímo s tím dítětem samozřejmě ne. A zejména ne fyzické. To by mohlo mít opačný efekt.
Samozřejmě, že škola nemůže trestat činnost, která se stala mimo školu či mimo výuku. Ale vzhledem k tomu, že základní školy zajišťují základní vzdělání do kterého spadají i pravidla soužití a slušného chování, může a dle RVP i musí do svých vzdělávacích plánů zařadit osvětu ohledně šikany. Proto je nutné školu informovat a požadovat, aby vzdělání v této oblasti ještě více podpořila.
Tak logické!
Praxe u nás pajdala na obě nohy. Nespočítala bych, kolikrát v té třídě zasahovala psycholožka, výchovná poradkyně a řešily, řešily, cvičily, Semiramis apod… výsledkem vždycky bylo výrazné zhoršení šikany vybraných žáků, protože šikanátorům došlo, PROČ A KVŮLI komu se tyhle akce ve třídě dějou.
Třídní opakoval… nelíbí-li se vám to tady, běžte na jinou školu.
Moje dcera odcházela druhá v řadě, a to se už té šikaně uměla i trochu bránit, ale už se rozhodla, že to neměla zapotřebí. Pomohla si. I s vysvědčením, učivem, na nové škole se víc učilo než řešily kázeňský problémy.
První den z nové školy přišla vyjevená jak v Malým Sheldonovi… páni, tam učitelé fakt od začátku hodiny učí, tam je ve třídě ticho! Učitelé pomáhají, děti jsou normální.
Až tehdy mi došlo, jak strašný to na tý původní škole bylo.
Takže ano, výchova proti šikaně ano, ale myslím si, že by měla být rozdílná ve třídách, kde jde o prevenci, a tam, kde se již aktivně vyskytuje.