Když rodí pes

15
15.4.11 21:25

Když rodí pes

Ahoj holky.
Ať je trochu změna :mrgreen:
Naši mají bernského salašnického psa. Právě se hárá a chtěli by jsme jí nechat připustit. Už máme i domluveného ženicha.
Mamka z toho má těžkou hlavu, aby jsme to všechno zvládli a tak jsem se chtěla zepatat, jestli mi neporadíte jak se dá fence pomoci, či co je potřeba udělat, na co se připravit atp.
Nikdy jsme nic takového neabsolvovali, tak aby to proběhlo v pořádku.
Děkuji za reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
jancic
15.4.11 21:29

Já ti sice neporadím, ale držím palce, ať se povede :lol: …

• Citovat
  • Upravit
2566
15.4.11 21:30

Ahoj, my rodili s čubinkou 2× a poprvé jsem byla doslova vyplašená prvorodička- nachystáno spoustu kravin a nervy na pochodu. :nevim:
Po druhé jsem to úplně nechala na čubince a klaplo to bez jediného problému.
Co doporučuju mít připravené?: porodní box, zásobu nějakých starých ručníků, preventivně nůžky a nějaký tkaloun. A hlavně- domluvu s dobrým veterinářem, aby jste mohli kdykoliv zavolat kdyby něco.
Taky se šikne dovolená a dobré papání pro maminu na potom. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13415
15.4.11 21:38

Nám fenka porodila „mimo“ termín, takže jsme se ráno vzbudili a najednou doma 5 štěňat :-D Měla velký pelech na porod a pak péči o mladý, z kartónů, takovou krabici, to jsme slepili do velkého rozměru, tam několik dek, aby to měla měkký. Po porodu bylo v pelechu jen maličko krve, jinak nikde nic. Akorát pak byl problém, že nechtěla nic jíst a měla průjem :-( , srovnalo se to cca po 5dnech. Držím palce, ať vám to vyjde :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
15.4.11 21:46

Dobrý je, aby fenka měla připravenou porodní bednu, kde bude v prvních týdnech se štěňaty pobývat a nebude jí tam nikdo moc rušit (a připravenou pár týdnů před porodem, aby si na ni zvykala). Důležitá je zásoba starších ručníků, hader…apod., my kupovali vždycky třeba dětská povlečení v sekáči za deset korun. Jinak při samotném porodu snad nic, jen nervy v klidu. :mrgreen: Fenky rodí většinou dobře (pokud to není třeba malé plemeno typu buldok, mops .. apod., kde mají štěňata velké hlavy a občas je třeba pomoci). Jinak já doporučuji ještě sešit a tužku a zapisovat si dobu mezi narozenými štěňaty, případně kontrakce a výborné jsou nůžky a nit - občas fenka překousne pupečník tak moc u bříška, že je nutné to podvázat a přiškrtit, aby štěně nevykrvácelo. No a pokud se vám podaří odchytit placentu (většinou jsou feny tak rychlé, že si ji samy sežerou, aniž by si páník všimnul) tak je lepší jí vzít a nenechat sežrat, nebo se z toho hafina spolehlivě posrajdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
15.4.11 21:58

už je to šest let kdy naše berňačka rodila ale mám to v živé paměti doteď. znova už jsme odvahu nenašli. každopádně přeju hodně štěstí při akci. a holky mají pravdu s těmi hadry, spotřeba je veliká (naše měla devět štěňat v průběhu patnácti hodin).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5664
15.4.11 22:43

Někdy rodí špatně i fenky takové rasy, která je jinak úplně bezproblémová, takže také doporučuji především zajistit veterináře, který nemá problém kdykoliv (i v noci přijet), to by byla první a důležitá věc.
Porodní bedny je super! Také hlavní je, aby měla fenka podporu páníčků, oni voříšci u boudy na vesnici rodí bez problémů, ale proč jim to nezpříjemnit? Každá z nás ví, jak pomoc uvítá.
Zažila jsem mnoho porodů fen a všechny byly neuvěřitelně vděčné, když měly pomocníky a ty, kterým věřila, na blízku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
16.4.11 00:12

Hlavně na tak velkého psa porodní bednu s okrajema, aby štěňata nezalehla…

tady je odkaz na stránky, kde je popsáno co a jak, včetně toho, ajk se pozná blížící porod:

http://www.bernsky-pes.com/…astni-porod/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
16.4.11 07:42

četla jsem odkaz od amabilis, docela dobře popsáno, jen mě povavily vyžehlené pleny. musela by jich být tuna, berňák není jezevčík.
jen jsem chtěla, že my porodní bednu neměli a ani se neumím představit že by v ní naše fena porodila. půjčili jsme si ohrádku ca 2×2m, vystlali dekama a hadrama a průběžně vyměňovali co bylo mokré. čuba potřebovala k porodu dost pohybu a chtěla být s náma, byla v kuchyni namísto stolu co jsme kvůli tomu vystěhovali). pak štěňátka udržovala pohromadě na jednom místě. první štěně šlo ven špatně a museli jsme ho obstarat(otřít, osušit a odstřihnout) my, fena neměla sílu k ničemu. pak si odpočala a ostatní štěňata porodila i obstarala bez naší asistence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
16.4.11 08:55

Odkaz už tu máš, nastuduj, připrav se a kdyby něco, měj připravené číslo na veterináře o kterém víš, že v nouzi bude ochotný přijet. Nám se takto náš vet moc hodil na štědrý den, když fena nemohla porodit, nakonec byl nutný císař. Ale my máme na porody problémové plemeno. Co vím tak berňáci v naprosté většině rodí bez problémů. Budu držet palce, mám berňáčky moc ráda, měli jsme dříve taky fenku ( ale štěňata jsme neodchovávali, byla nemocná a bez PP).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
16.4.11 21:16

Téda holky všem Vám moc děkuji za rady.
Jestli se povedou námluvy, dám vědět jak to celé dopadlo :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jsmidkova
16.5.11 21:12

Placentu určitě fence neberte, jsou tam důležité živiny pro tvorbu prvního mleziva,jinak je tu spousta užitečných rad. Fenka si většinou poradí sama. My podvazujeme pupeční šňůru, protože ji jednou překousla moc razantně a štěňátko muselo na operaci pupeční kýly,pak jí ho vrátíme a ona ho dočistí. Přeji hodně štěstí a krásná zdravá štěňátka Jarka

• Citovat
  • Upravit
2
30.11.11 14:36

Ahoj lidicky, mam prosbu o radu!
Nase labradorka ceka stenatka a kazdym dnem bude rodit,mame ale problem.. Absolutne odmita porodni bednu. Nechali jsme ji udelat bednu od truhlare,doporucila nam ho sousedka,ktere fena rodila pred rokem. Udelal vybornou na miru i proti zalehnuti. Levna nebyla,ale cert vem penize,dali jsme ji do loznice (bydlime v rd,ale drive jsme bydleli v byte,na zahradu si nezvykla a tak jsme ji nenutili, v loznici je nejklidnejsi misto,normalne tam mela pelech. Na misto pelechu jsme dali porodni bednu,vystlala jsem ji hafo dek,hadru a pod. Odmita v ni ale byt,totalne! Za 3 tydny co ji ma,tam nechce byt. Zkusila jsem v druhem koute udelat druhou bednu z kartonu a vystlala ji jejim vlastnim pelechem,dala na nej dalsi spoustu hadru,ale ani to nepomohlo,ted mame v loznici 2 porodni boxy a stejne lezi na zemi,uz si nevim rady co s ni. Navic se na nas vyprdl nas veterinar,ke kteremu jsme chodili i s nasi ovcandou nez jsme si labradorku poridili,zname ho 10let a verili jsme mu,kdyz Megce delal ultrazvuk,tak mi rekl ze se na nej muzeme spolehnout a vcera jsem mu volala,jestli by poradil co s tou porodni bednou a jestli tedy s nim muzeme pocitat. Rekl ze ne,ze by nejel z Prahy az na Berounsko jenom kvuli porodu. Co vam budu povidat byl to sok,tak se nam to nejak hrouti.. V zivote jsem nenechavala pripustit fenky a kdyz uz,tak to takhle dopada pred porodem bez veterinarem a nase tehulka nechce bednu. Coz o to,veterinare sezenu,to nic neni,pratele uz mi dali par kontaktu,ale co s tim porodem? Vycetla jsem,ze je dulezita,tak jsem docela v koncich a nase prvorodicka nechape ze to je pro ni i pro stenatka nejlepsi a dala by prednost gauci :'( predem dekuji za rady :) vase Monca

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neprihlasena wifi
1.12.11 09:50

no,nějakýho veta sežeň,aby byl kdyžtak na telefonu. a porodní bedna je tak veledůležitá proč?já bych řekla,že fenka si sama vybere,kde se jí bude dobře rodit.až začne,tak jí sledujte a tam kde si lehne,tam jí doneste nějaký hadry. pokud neporodí v noci sama někam. porod není tragedie a už vůbec ne u psů(dle plemene samozřejmě). nachystala bych si ručníky,hadry,notes a tužku..zapisovat časy porodů jednotlivých štěňat..kdyžtak zapsat i kdy fena začala být neklidná,kdy začala tlačit(kontrakce jsou pouze bolestivé stahy dělohy v první době porodní),alejakmile fena začne viditelně zapojovat břicho a tlačí,tak by se mělo nějaký štěně ukázat tak do půl hodiny..to kdyby byly nějaký potíže a je pak lepší dát vetovi přesný info.
jo,pupečníky se u psů nemají stříhat,pokud je fena sama nepřekousne,trhají se tupě rukou. a pokud to bude v pohodě,tak do toho fence moc nezasahovat,psi umí odstranit plod z obalu,překousnout pupečník,očistit atd samy..viděla sem otřesný porod,který vedle zřejmě nějaká porodní asistentka humánní a furt feně koukala pod ocas co leze a hned štěně vzala,všechno udělala sama..fena se o malý přestala absolutně zajímat..děs…hlavně v klidu,být nablízku,ale nechat taky soukromí…pokud by byl zájem,můžu hodit nějaký info o tom,jak to vypadá,když to nejde dobře,ale proč hned plašit

• Citovat
  • Upravit
215
14.12.11 13:35

Naše labradorka rodila tak před 2,5 rokem. Byl to její první porod a náš taky :mrgreen: Začala rodit kolem 2 hodiny ráno. První štěně šlo hodně zle, Megínka pořád chodila sem a tam a nevěděla co má dělat, bylo vidět, že tlačila, ale nechtěla si lehnout, prostě jen stála a tlačila. Chvíli jsme panikařili, tak jsme zavolali o půl 3 ráno veterináře, kterej jel za náma tak 20km. Jenže než dojel tak 4 štěňátka už vylezla. První po hodině, pak to šlo jako po másle do toho 5 štěněte. Veterinář jim pošplíchal dezinfekcí pupíček a řekl, že tam budou tak ještě 3-4 štěňátka, že už to zvládne sama. Byla statečná, blány snědla, je v tom výživa, takže nebrat. Pupeční šňůru taky překousla a zbytek časem sám odpadl, nebo ho překousla ona sama. No nakonec rodila do 11hodin do odpoledne. A bylo 11 štěňátek. U desátého štěněte teda už chuděrka byla tak unavená, že jsem jí u toho posledního musela pomoct, oddělat blánu aby se neudusilo. Rodila u sebe v pelíšku, protože také nechtěla jít do porodní bendičky, ale pak jak dorodila, očistila, tak jsme štěňátka přesunuli a ona si lehla za něma. Takže ji nechte kde rodit chce, aby se cítila dobře, pak jí budou zajímat jenou svoje „dětičky“. Ani se nechtěla jít venčit, jak je milovala, rychle vyčurat, vykakat a během minutky byla u nich v pelíšku. Byla na ně pyšná :hug: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný