Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem rodičům ![]()
Měli vaše děti kečupové období, nebo mají ho právě teď? Pokud ano, v kolika letech, jak dlouho to trvalo a přešlo je to samo od sebe, nebo jste nějak výrazně zasahovali - a pokud ano, co už vám přišlo, že je ten maximální limit (množství kečupu, počet jídel denně, typy jídel,…)?
Syn (3,5 roka), si tím prochází právě teď. Původně jsem si myslela, že to jen odkoukal od starších dětí, co má v rodinném okruhu, když si před nějakou dobou k obědu vydrankal kečup, nicméně teď si už druhý týden téměř denně sám jde do lednice a dožaduje se přidání k jídlu, zejména k obědu ![]()
Zatím mi to nijak extrémní nepřijde, i když já osobně kečup nemám ráda, manžel ho taky nevyhledává ale v lednici vždy nějaký máme, ať už domácí v sezoně nebo nějakou kvalitnější značku pro strýčka příhodu.
Když ho syn pojídá, tváří se až labužnicky, dnes si ho rozpatlal lžičkou po dvou krajících chleba a zajelo to do něj vše do 10ti minut. Běžně když má třeba chleba s máslem, šunkou, sýrem, tak se nechá ještě někdy krmit. Už je dost jídel, které zvládne sám (je trošku pozadu, ještě nemluví, takže jsme třeba i na trénování oblékání nastoupili až teď nedávno…), nicméně jak má jídlo s kečupem, najednou umí i lžičku i vidličku i nůž úplně a zcela sám a u stolu ani nevíme, že máme malé dítě, je to bez starostí ![]()
Jen si tak říkám, já bych to totiž nejedla ani v těch kombinacích (míchaná vajíčka s kečupem), ani v tom množství (chléb potřený kečupem) a ani v té intenzitě (minimálně 5× do týdne), jaké jsou vaše názory/zkušenosti/pocity vůči kečupu v dětských chutích? Kdy už by jste řekli „a dost!“? ![]()
Díky za každou zkušenost ![]()
Řekla bych, že je to prostě jen období (taky si pamatuju na časy, kdy bych mohla jíst teštoviny s kečupem nonstop
). Každopádně, pokud už to bude podle tebe moc, stačil kečup někam schovat, kde ho nenajde anebo ho nekupovat vůbec. Zjistí, že není, max to obrečí, a je to.
Já sama jako dítě kečup milovala a dcera od těch cca 4 let taky
kupuju kečup který prošel jako ten lepší v DTestu před X lety a zároveň mi moc chutná svou chutí. Řekla bych že je to prostě období, nemyslím že by to bylo proti něčemu
5× do týdne to množství na chlebu, ho určitě nezabije 🙂
Dcera vyměnila kečup za tatarku kolem 10 roku, obojí už jí ale minimálně…jen k určitým jídlům jako je smažák nebo tak ![]()
Rozhodně kečup nezatracuju ![]()
Musela jsem to zavolat manželovi
Já jsem závislá na kečupu, dádám si ho na všechno a hodně. Miluji z Marks Spencera. On když vidí na co jsem schopná si ho dát, tak říká „fuj“ ![]()
Syn třeba potřebuje mít ten kečup na talíři, nedotkne se ho, ale na tom talíři BÝT MUSÍ.
![]()
Syn zatím ne. Ochutná a nechce.Bude mít tři, ale třeba to přijde, jestli bude po mě, tak jo. Mě kečupový období zůstalo, dávám si kečup i do bramborový kaše ![]()
@nikitice píše: Více
Já z Ikei a nebo ty nejlevnější, čim je kečup sladší a čím vidí rajčata z větší dálky, tak tím větší mňam
.
@Dea.Centaurea Kupoval bych kvalitní kečup a měl radost, že dítě bez problémů jí. Ono ho to přejde, až se kečupu přejí.
U nás to trvalo rok, dětem v té době byly 3 a 5 let. Mladší ho teď téměř nechce a starší si ho dává v normálním množství
Kečup doma v lednici nemáme, ochutnal ho, ale když se ho někdo zeptá, zda chce něco s kečupem, tak pohled mluví za vše
Celkově od malá nevyhledával sladkou chuť.
Raději křen, hořčice a to nejlíp kremžská.
100 děti, sto chutí…
Měly obě děti období, ale až tak kolem 6 let. Já dělám kečup domácí. jen z kvalitních surovin. Už je to poněkud přešlo a nevyžadují ho ke všemu jako dřív.
Kdysi jsem v nadsázce říkala, že moje děti by s kečupem a sýrem snědly i bobek.
Mladší to drží i v 10 letech, i když už nepotřebuje takové množství, starší už od 8 let kečup nevyhledává a dává si ho jen na těstoviny.
Mladší celkově přidává kečup, hořčici, tatarku a brusinky do různých jídel. Oblíbená večeře, co má od dědy, je rohlík s hořčicí ![]()
Kdysi v Dtestu vyšel velmi dobře kečup Kania z Lidlu, jako poměr kvalita a cena. Mne třeba přijde, ze je i chuťově lepší než slavný a daleko dražší Heinz.
To se nedá asi takhle přesně určit nebo stanovit, do kdy mu to přestane chutnat. A zatrhnout už asi vůbec ne. Je to všechno hodně individuální…
Můj syn má 17 a kečup si s chutí dává k některým jídlům ještě pořád. ![]()
Jako třeba zrovna k hranolkům nebo dokonce i ke špekáčkům, to teda moc nechápu, protože k párkům chce jedině zase hořčici. ![]()
Já teda kečup nemusím taky vůbec. Možná max někdy ten ostrý, ale ten klasický jemný a sladký vůbec.
No, já být tebou, tak bych to zase až tak moc nehrotila. Ono ho to časem trochu přejde asi jako různá sladká jídla, co má rád teď.
Kluci, pak postupem času začnou preferovat hlavně maso, ať už v jakékoli podobě.
Teda alespoň u nás tomu tak je. ![]()