Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn má 3,5 roku a před pár týdny jsme si pořídili malé koťatko. Syn to ale vůbec nedává, nechce mu pujcovat hracky ( coz chapu a nenutime ho do toho) ale taky ho obcas kopne, svikne po nem snurkou, vselijak ho macka. Nemyslim si ze by zarlil, nevenujeme se kocce namisto abychom si hrali s nim, spis mi prijde, ze si prirozene snazi udrzet sve misto. Vysvetlujeme, ukazujeme jak si s nim hrat, on vzdycky ze to chape, ze se nema ublizovat, ale druhy den je to zase znova. Jsem z toho zoufala. Mate nekdo prosim nejakou radu? Jen v ramci respektujici vychovy a laskaveho pristupu prosim!
Jít hlavně příkladem a dál vysvětlovat, ukazovat, jak se ke kotěti hezky chovat. Chce to trpělivost.
@Tea.p píše: Více
v rámci respektujícího přístupu nevím,
asi raději to kotě vraťte nebo dejte někomu jinému, také ho synek může utýrat anebo vychovat agresí s kotěte ustrašené zvíře, které bude paradoxně po každém vyjíždět a pak může poškrábat nebo pokousat tvého synka - takhle se s kotětem nezachází, fakt ne
to kotě má stejnou logiku jako dítě - ubližují mi, bijí mě - já budu ubližovat jim
Já bych byla tedy přísnější, než pouhé vysvětlování. Kotě jste si pořídili, jste za něj zodpovědní. Tak dítě hlídejte, buďte u něj, když jsou spolu v kontaktu. ![]()
Chce to razanci než nekonečné vysvětlování. Říct stručně ne, to se nedělá a dítě dát okamžitě do jiné místnosti.
Respekt a laskavost, jako k oběma?
Tak hlavně držet odděleně, společně jen pod tvým přímým dohledem, na dosah ruky, abys mohla hned zasáhnout. Zasáhnout jako okamžitě a fyzicky, dítěti zabránit v ubližování a ideálně ho trošku odstavit na chvilku na vedlejší kolej. Ne dlouze a krásně hovořit, to nefunguje.
Dovolit, aby se koteti takhle ubližovalo, moc laskavé a respektující totiž není.
Druhá věc ovšem je, jestli se ti chce to nonstop hlídat. Pokud ne, buď kotě vrať, nebo ho nech trápit, nebo dítě servi a pleskni, zas to už úplně není batole. Ovšem druhá a třetí možnost není moc laskavá a respektující.
Příspěvek upraven 09.01.25 v 21:58
@Tea.p píše: Více
Tak pokud si myslíte, že 3,5 letému vysvětlíte to, že živé kotě není hračka, ale živá bytost, která má svoje potřeby je to problém. On to z pohledu věku bude nejspíš vidět jinak než vy. Chudák kotě. Nemluvě o tom, že kotě bude mít dost možná jiné zájmy než synek.
@Tea.p A ten respektující a laskavý přístup uplatňujete i vzhledem k tomu koťátku, nebo je pro vás svatý jenom váš syn a na zvířeti nesejde?
To kotě někomu darujte, více respektu mu prokázat nelze vzhledem k Vašim názorům a tomu nezvedenci, co máte doma.
@Tea.p Pochop, že pro respektující a laskavý přístup není prostor v situaci, kdy mordujete nevinné zvíře.
@Karamba2020 píše: Více
co je to za iq, když nad tímto musí přemýšlet? Nechá děcko ubližovat zvířeti, zakládá diskuzi o respektu, to je až neuvěřitelné.
Prý respekt.
S laskavostí a respektem bych mu našupala na zadek a pak i tobě. Nemám ráda tělesný tresty, ale tady sakra není prostor pro nějaký respektování, ale pro zásadní vymezení hranice. Tady jde o živou bytost a vy z toho kotěte vychováte agresivního magora. Neexistuje, aby mu ubližoval. Jaktože ho necháš do kotěte opakovaně kopat?
@Sandra277 píše: Více
jo vychovává hovádko, které jednou nakope i jí
Easy jo, samozrejme ze ni jde o bezpeci toho kotete. Kdyby mi to bylo jedno, tak se neptam na radu. Nenechavam ho koteti ublizovat. Zastavuji ho, pak je oddelime, nekdy je z toho vztek, nekdy je to v klidu. Pak si o tom povidame a vysvetlujeme. Nemyslim si, ze jde ucit o neublizovani, tim ze budu synovi ublizovat.
@Janli to neni o tom, ze je nemam rada, to je o tom, ze jsou nepripustne. Nebudu ucit bitim o tom ze se nema bit