Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máte prosím někdo zkušenost se zvracením malého dítěte v autě (dcera 20m)? Četla jsem, že centrum mozku zodpovědné za tyto potíže dozrává až po 2.roce, no ale dvě delší trasy, co jsme teď jeli (kvůli koroně po delší době), skončily jednou zvracením, podruhé jsem teda už při natahování stačila zastavit… Případně máte nějakou zkušenost, jak dítěti zpříjemnit cestování? Nebyly to ani dlouhé trasy (kolem hoďky). Vůbec s tím nemám zkušenosti ![]()
Zkoušet různé věci - ať vidí ven, nevidí ven, najíst málo, najíst hodně, může to být horkem, koukáním do knížek (tabletu), těžkým vzduchem… někdo radí Kinedryl, ten já zavrhuju. Pak ještě něco ze zázvoru. A pak jsou lidé, co zvrací ať dělají cokoliv.
Syn zvrací i skoro v 6, když jedeme dlouho. I při kratší jízdě říká, že mu bylo špatně, ale vydržel to. Já zvracela taky dost dlouho, dodnes mi je občas špatně v busu, když nekoukám dopředu. A v autě musím sedět na místě vedle řidiče.
Neporadím, ale připíchun se. Mé mladší dítě na to trpí někdy od 15 m. Je schopné během dvacetiminutové jízdy vyklopit oběd, co mělo před 4 hodinama. Kinedryl mi byl z několika stran pro tak malé dítě silně nedoporučen. Dr. radila nějaká homeopatika, já na to teda nejsem, ale pořídila jsem, ještě nevyzkoušeno. To bylo to jediné, co mi byli v lékárně ochotni prodat. Cocculine. Z „vnějších“ příčin jsem vyzkoušela ledasco, ale zatím bez efektu.
@Sue2008 za nás kynedril.. Jediná možnost.. Syn nedá cestu delší než hodina.. A to musí být dálnice, tzn žádné zatáčky.. Bere ho od mala, už před druhým rokem, dr nám to doporučila.. Časem to odezní..
Máme vyzkoušená lízátka pro cestování a blbě je mu stejně. Kinedryl nechce spolknout.
@Petula306 dík, vyzkoušíme, co se dá. Taky se mi nechce dávat kinedryl na první dobrou, obzvlášť, když jedeme fakt třeba jen hoďku na výlet. Asi kouknu i na nějaká lízátka (předpokládám zázvorové?). Je mi ji bobka líto ![]()
Mě je 36 a když neridim, zvracim do dneška… Vzadu vůbec nejezdím, to by nešlo. Já musím vidět ven, nemít hlad, čerstvý vzduch do obličeje… Klidně cucat bonbon (lízátko). Dcera 2,5 roku zatím v pohodě. Doufám, že to nepodedí, je to hrozně vopruz..
Máme Travel pops od Dr. Max a nepomáhají. Nesmí být najedený moc a ani hladový. Často zastavujeme. V autě spíš chladněji a nesmí být zatáčky.
Dcera zvrací od miminkovského věku, teď je jí 6 a je to o trochu lepší. Musí být rovná silnice, žádné zatáčky, nejlíp jí je na dálnici, nikdo v autě nesmí být navoněný, žádná knížka nebo tablet, musí mít čerstvý vzduch, žádné stínítko na okně skrz které by koukala. Na delší trasy čtvrt Kinedrylu hodinu před jízdou, po něm usíná, ale špatně ho polyká. Nikdy jsme nejeli déle než cca 170 km, když má „svůj den“, nedojede ani 10 km bez zvracení, dělá se jí špatně i v MHD. Já jako dítě měla to samé. Tříletý syn naopak naprosto v pohodě. Snad z toho vyroste.
Někdy se to hold stane… Mě je blbě do dnes. Když jedu v busem delší trasu (nemůžu jet zády v proti směru nebo nekoukat z okna a mít červy vzduch aspoň z okýnka) to je mi blbě od hlavy i od břicha.
Nikdy jsem se nepozvracela…ale zle mi bylo fakt dost.
Jela jsem trasu ČB-Praha a v půlce cesty jsem myslela, že je to můj konec. Nakonec jsem to vydržela ale bylo to peklo. Radši autem nebo vlakem. Tam mi to takový problém nedělá.
… Jinak děti zvrací občas. Polykat léky nechtějí.
. Jsou malé.
Nejlepší je, podle mě… zastavit víckrát s kousek se projít. Mě to vždycky dělala hlava tu nevolnost.
Já v autě zvracela jako dítě, a zvracím doteď -(přitom koukám z okna a dělám všechny ty doporučené věci), a vůbec nejhorší je taková ta neplynulá jízda, kdy se jakoby furt rozjíždí a brzdí (s takovými řidiči odmítám jezdit). Navíc teď už je mi dokonce špatně i v metru a tramvaji - takže fakt hodně chodím pěšky.
Kupodivu autobus a vlak je OK.
Mám neteř, která také zvrací v autě a to jí je už 15 let. Jediné co je efektivní a pomáhá tak prázdný kyblík, ručník a flaška s čistou vodou. Když je nejhůře a nejde zastavit, tak použije ten kyblík… Aspoň se vyhne posklebkum a popichování kvůli poblitemu oblečení… Je totiž jedno zda jí, nebo né a kolik a kdy… vždycky to končí stejně… Ségra čeká, kdy se to zlepší… ![]()
@listento píše:
Já v autě zvracela jako dítě, a zvracím doteď -(přitom koukám z okna a dělám všechny ty doporučené věci), a vůbec nejhorší je taková ta neplynulá jízda, kdy se jakoby furt rozjíždí a brzdí (s takovými řidiči odmítám jezdit). Navíc teď už je mi dokonce špatně i v metru a tramvaji - takže fakt hodně chodím pěšky.Kupodivu autobus a vlak je OK.
Tomu já říkám brza-plyn. To je šílené. Vlak mi absolutně nic nedělá, ale stačí se obracet dozadu v autobuse na známou a kecat s ní a je mi blbě i po 10 minutách jízdy.