Klavír v dospělosti

Catherine.D
27.1.21 19:03

Klavír v dospelosti

Dobrý večer,

Jako dítě jsem toužila umět hrát na klavír, rodiče však neměli hudební sluch a proto mě tímto směrem nerozvijeli.

Teď jsem dospěla a rada bych se hrát naučila. V této souvislosti bych se s vámi rada poradila:

• jsem schopna se naučit hrát sama nebo přes on-line kurz
  • je lepší si koupit klavír nebo piano
  • mám dvě malé dcery, chci, aby se taky naučily hrát. Je skutečně nutné, aby cvičili každý den? Bavila vás hra na klavír v dětství nebo to bylo za trest?
  • je lepší umístit klavír do ložnice, kde budeme mít na cvičení klid i za cenu toho, ze to nebude tak hezky rezonovat jako v obýváku, kde to však bude otravovat zbytek rodiny v běžném provozu? Jak to mate vyřešené u Vás
  • viděla jsem klavíry v jednom obchodě se startovací cenou 150 tisíc Kč ( Bechstein). Je to normální cena? Respektive jsou i jiné relativně kvalitní značky, které nám budou pro naše domácí hraní stačit?
  • jak často je potřeba klavír ladit

Děkuji za rady

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13955
27.1.21 19:46

Ahoj, koupila jsem diteti zrestaurovane Piano Petrof ( cca 60.000) a hraje 5-6× tydne. Ma ho v pokojicku, ale budem ho stehovat do obyvaku. Zalezi jestli je pro vas hudba otravna, nebo ne. Dle meho nazoru je potreba cvicit fakt casto.
Asi se da naucit online, ale pro spravne drzeni tela a rukou - proste spravnych navyku je ucitel lepsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
27.1.21 19:48

Mrkni na sbazar treba, prodavaji se tam zanovni piana, zrestaurovana apod. Dle nasi ucitelky je 20 let stare piano uplne v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Catherine.D
27.1.21 20:08
@Šarlota4 píše:
Ahoj, koupila jsem diteti zrestaurovane Piano Petrof ( cca 60.000) a hraje 5-6× tydne. Ma ho v pokojicku, ale budem ho stehovat do obyvaku. Zalezi jestli je pro vas hudba otravna, nebo ne. Dle meho nazoru je potreba cvicit fakt casto.
Asi se da naucit online, ale pro spravne drzeni tela a rukou - proste spravnych navyku je ucitel lepsi.

Děkuji. Neměla jsi strach, ze zrestaurované piano muze mít vady? Proto spis zvažují nový klavír, poněvadž se v tom nevyznám a vady bych nepoznala. Manžel je proti klavíru, tudíž ho dam asi radši tam, kde nebude obtěžovat.
Premyslela jsem o soukromém učiteli pro sebe, až bude po Covidu, akorát se obavám, ze dospělé nechce nikdo učit.

• Citovat
  • Upravit
Catherine.D
27.1.21 20:08

@Šarlota4 děkuji

• Citovat
  • Upravit
3533
27.1.21 20:10
@Šarlota4 píše:
Mrkni na sbazar treba, prodavaji se tam zanovni piana, zrestaurovana apod. Dle nasi ucitelky je 20 let stare piano uplne v pohode.

Někde jsem slyšel, že průměrný věk piana/klavíru na ZUS je snad 60 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
27.1.21 20:27
@Catherine.D píše:
Děkuji. Neměla jsi strach, ze zrestaurované piano muze mít vady? Proto spis zvažují nový klavír, poněvadž se v tom nevyznám a vady bych nepoznala. Manžel je proti klavíru, tudíž ho dam asi radši tam, kde nebude obtěžovat.
Premyslela jsem o soukromém učiteli pro sebe, až bude po Covidu, akorát se obavám, ze dospělé nechce nikdo učit.

Neni pravda, ze dospele nechce nikdo ucit. Na webu hudebka.cz jsem si nasla lektorku cca 15 minut od mista bydliste. Ja tedy zacala s klavirem v cervenci minuleho roku, to jsem na hodiny dochazela, ted mam hodiny online a pohoda. Jo a zacinala jsem se ucit na Keyboardu z Lidlu. Prece nevyhodim desitky tisic za neco, o cem bych pak za pul roku zjistila, ze me to prestlo bavit, nemela na cviceni cas, chut…dopln dle libosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
27.1.21 20:39

@Catherine.D nakonec jsem poridila od pana, ktery je primo restauruje a dodava i do ZUSek, to jsem si overila. Vezli nam ho 100km. Strach jsem samozrejme mela, ale jako ucici nastroj pro male dite ( u ktereho nevim zda vydrzi ), jsme volili takto a novy nastroj koupime az za par let. I tak si drzi cenu a vim, ze za 50k ho klidne prodam. Piano bylo naladene, ma krasny zvuk. Zas jako zacinajici deti hraji na pianech za 15k, ktere sezenou buh vi kde.
Ja se ucim hrat s ditetem v podstate :D. Manzel hraje na jiny nastroj a tedy ta vyuka klaviru mu jde daleko rychleji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
27.1.21 20:41
@riccius píše:
Někde jsem slyšel, že průměrný věk piana/klavíru na ZUS je snad 60 let.

Jako urcite to muze byt pravda. U nas maji 2 kridla, ktere pamatuji cisare pana, jedno novejsi a pak piana, ktera maji min 15 let. Ale ty vypadaji a hraji dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
28.1.21 08:29

Ahojda, máme 50let starý Petrof, ladil nám ho vloni přímo pán z Petrofu a kochal se, jaký má celopancéř krásný zvuk oproti moderním kouskům, že by ho bral také :mrgreen: Takže tolik ke starším pianinům ;)
Dcera hraje od 5,5 roku, cvičit ze začátku musí aspoň 5× týdně, stačí chvilka, ale pravidelně ;) Nyní je jí 8, k přípravě aspoň 20 minut ji dokopu tak 3× týdně, jinak si hraje, co chce ona. Ale hraje asi denně (většinou skladbu, co už umí, nebo písničky, co má ze zpěvu, jen tak pravačkou nebo s akordy, nic složitého) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.1.21 13:22

150 tisíc mi přijde zbytečně moc, myslím, že pro začátek je zbytečné křídlo, pořídila bych pianino, za 70 seženeš i nové, starší klidně i za 20-30. Petrofy bývají dražší, já mám bohemia, ale ta firma myslím už zkrachovala, nebo ji snad koupili Němci, nebo tak něco, nejsem si teď jistá, ale starší kousek bohemia by mohl být a myslím, že cena by nemusela být nijak závratná. Naučit se to dá podle mě v každém věku, ale samozřejmě dítě na tom bude vždycky lépe. Ze začátku a pro hobby stačí cvičit denně pár desítek minut, do hodiny, ale pokud pak někdo chce být profesionál… někteří cvičí i 6 hodin denně. Ono záleží jak to člověka chytne. Když jsme měli na konzervatoři obligátní klavír, nebyla výjimka, že jsme cvičili i těsně před hodinou, ale taky to podle toho vypadalo. :oops: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Catherine.D
28.1.21 19:47

@Aliik holcicka je moc sikovna :) je asi dobre, ze jste zacali pred nastupem do skoly vzhledem k obtiznosti samotne skoly. Taky chci spise “ kvalitni kus”, holky ho jednou zdedi :)

• Citovat
  • Upravit
Catherine.D
28.1.21 19:51
@ninondelencos píše:
150 tisíc mi přijde zbytečně moc, myslím, že pro začátek je zbytečné křídlo, pořídila bych pianino, za 70 seženeš i nové, starší klidně i za 20-30. Petrofy bývají dražší, já mám bohemia, ale ta firma myslím už zkrachovala, nebo ji snad koupili Němci, nebo tak něco, nejsem si teď jistá, ale starší kousek bohemia by mohl být a myslím, že cena by nemusela být nijak závratná. Naučit se to dá podle mě v každém věku, ale samozřejmě dítě na tom bude vždycky lépe. Ze začátku a pro hobby stačí cvičit denně pár desítek minut, do hodiny, ale pokud pak někdo chce být profesionál… někteří cvičí i 6 hodin denně. Ono záleží jak to člověka chytne. Když jsme měli na konzervatoři obligátní klavír, nebyla výjimka, že jsme cvičili i těsně před hodinou, ale taky to podle toho vypadalo. :oops: :zed:

To musi byt krasne byt profesionalni umelkyne :) to byl muj detsky sen :) na bohemii se podivam. Ten za 150 tisic je od lokalni ceske pobocky Bechstein. Tak nejak jsem vydedukovala, ze j to lepsi znacka ( i kdyz “ low cost” model pro juniory), treba by se casem lepe prodal.
Zatim jsem myslenkou na hrani nadsena, myslim, ze je to hlavne o technice, takze bych se to mohla naucit, i kdyz nejsem hudebni talent.

• Citovat
  • Upravit
407
28.1.21 19:59

Myslím si, že není potřeba trénovat vyloženě každý den ;) jako malá jsem se snažila aspoň 2-3× týdně - když jsem chtěla trénovala jsem víc, ale nikdy jsem se do toho nenutila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15566
28.1.21 20:31

@Catherine.D Jak velké máš dcery? Taky jsem jako malá toužila hrat na piano. Ale nemám hudební sluch. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze