Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky! Potřebovala bych poradit, jakou klec pořídit pro osmáka. Paní ve zverimexu mi říkala, že nesmí mít plastové dno, že by to rozkousal ![]()
Prosím o radu - synovec ho chce k narozeninám a jako hodná tetička mu musím vyhovět ![]()
Jak je náročná péče?
Prosím chovatele o pár rad…
![]()
plastové dno rozhryže, to má paní pravdu. Oni tedy zpracují skoro vše, co se jim do klece dá, takže pozor na plastové domečky…ty raději ne. I ty dřevěné vezmou dřív nebo později za své, ale aspoň to neublíží. Největší zábava těch našich osmáků jsou ruličky od toaletního papíru, těch není nikdy dost.
A ke kleci: měli jsme klec, kterou věčně ohryzávali a dělali tak nejen kravál, ale i bordel, jak vyhazovali podestýlku a písek. Sehnali jsme veliké akvárko (lze i terárium, ale to má taz ty plastové vodící lišty na skla) a navrch koupili pletivo, ze kterého jsme udělali dekl, aby je nenapadlo vzít čáru.
Já jsem koukala na net a skoro všehny klece mají plastová dna ![]()
no právě, my jsme měli klec po větším papouškovi a boky zvýšené o nějaký plech (aby mohli mít vrstvu podestýlky). Bohužel v téhle „plastové“ době se neplastové věci shánějí hůř.
my mame plastove dno a mela jsem dve holky a nic nerozhryzaly, ted je uz jen jedna a stale nic nehryze
bracha ma stejnou klec jako ja a tam dve holky a taky mu to nenici.
pro me je lepsi klec, protoze to dycha. Kamaradka mela velke akvarko a musela podestylku menit 2× casteji nez ja, protoze to nedychalo.
a hracky jsou fakt nejlepsi rulicky od toaletaku ![]()
Taky mame klec s plastovym spodkem a mame jednoho a nic nehryze.Ma v kleci vetev a tu ohryzava.Jen me stve jak z te klece tu podestylku vyhazuje a vsude binec.
![]()
My jsme měli klec s plastovým dnem a naše holky osmačky si s ním docela brzy poradily. Tak jsme nechali u sklenáře vyrobit terárium na míru - vysoké cca 25cm a na něj postavili tu klec bez plastového dna ![]()
Péče náročná není, osmáci potřebují seno, granule (pro činčily), občas nějakou směs, kousek jablíčka, zeleninu, ale s tím se to nesmí přehánět.
Jako podestýlku používáme piliny. A taky mají vždy nějakou větev ze stromu na okusování. Na hraní doporučuju ještě kolotoč ![]()
Pro více rad mrkni třeba sem http://www.osmakdegu.cz/
nejlepší a nejlevnější varianta je koupit akvárko a v železářství chovatelské pletivo a vázací drát, v obi pár prken a vyrobit do skleněného dna klícku sám. takhle to mám podobně já. upřímně řečeno prodávané klece pro osmáky nejsou vyhovující, páč osmák potřebuje hodně místa a má mít orientovanou klec na výšku (něco jako velký papouch). já mám na dva osmáky klec 7050100cm a je to tak akorát.
Bajuska píše:
My jsme měli klec s plastovým dnem a naše holky osmačky si s ním docela brzy poradily. Tak jsme nechali u sklenáře vyrobit terárium na míru - vysoké cca 25cm a na něj postavili tu klec bez plastového dna![]()
Péče náročná není, osmáci potřebují seno, granule (pro činčily), občas nějakou směs, kousek jablíčka, zeleninu, ale s tím se to nesmí přehánět.
Pro více rad mrkni třeba sem http://www.osmakdegu.cz/
Jako podestýlku používáme piliny. A taky mají vždy nějakou větev ze stromu na okusování. Na hraní doporučuju ještě kolotoč
jablka pro osmáky nejsou. zeleniny mají jíst naopak dostatek. základem je ale seno a větve k ohryzu + k tomu nějakou směs zrní (ale bez slunečnice, oříšků, kukuřice, luštěnin…) ono čím jednodušší stravu osmák dostává, tím líp
tak jsem jen jukla na osmakdegu.cz a asi jsem vyjímka, píšou, že se dožije až 7 let. tak nevím, ten můj měl 9 a četla jsem i o 12 letém ![]()
jinak teda nevím, zda je osmák dobrý pro dítě. už jen proto, že je dlouhověký, takže pokud dítě omrzí, mají rodiče na hodně let o zábavu postaráno
S tím počítám - ségra je milovnice zvířátek, takže se o něj stejně bude převážně starat ona. Někdy mám pocit, že děti nabádá k výběrů takových dárečků právě ona, aby si splnila dětské sny ![]()
Lucyus12, osmaci nezmaknou pouze sklo a zelezo. ![]()
Mi meli velke akvarko a na nem udelanou navstavbu. Maji radi hodne prostoru, prolizacky, splhani.
Tady je foto nasi klece, co jsme doma vyrobili. V tom byli naramne spokojeni.
http://img372.imageshack.us/i/02xg9.jpg/
Jinak osmaci jsou uzasni, jsou inteligentni, mazlivi, ale jsou dost rychli. Nas Maxik se nechaval drbat pod packou a blazene si to uzival.
cernus píše:
Lucyus12, osmaci nezmaknou pouze sklo a zelezo.![]()
Mi meli velke akvarko a na nem udelanou navstavbu. Maji radi hodne prostoru, prolizacky, splhani.
Jinak osmaci jsou uzasni, jsou inteligentni, mazlivi, ale jsou dost rychli. Nas Maxik se nechaval drbat pod packou a blazene si to uzival.
Tady je foto nasi klece, co jsme doma vyrobili. V tom byli naramne spokojeni.
http://img372.imageshack.us/i/02xg9.jpg/
Klec je opravdu krásná… Škoda, že tohle neumím, tak bych vyráběla, ale při mé šikovnosti… ![]()
Tak zkus poprosit nejakeho chlapa, ja bych to sama take neudelala. ![]()
ahoj, mám dvě osmáčí holky, jsou ve velké kleci s plastovým dnem a taktéž nemám nejmenší problém, že by ho kousaly
hodně štěstí ![]()