Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat. Malýmu je 10 měsíců. Plazí se, přitahuje se do kleku a když se přitáhne, tak sám bez opory klečí mezi patami. Dá se toto považovat za sed?? ![]()
Ne, sed je, když natáhne nohy před sebe. Je v tom celkem rozdíl, druhorozený seděl mezi patama celkem jistě, ale při posazení normálně se kácel ještě v roce k zemi, na ten pravý sed musí být záda totiž pevnější jak na sed mezi patama
@Gladys Děkuji za odpověď
Já právě nevěděla, zda se tohle klečení dá nebo nedá považovat za sed.
Ano, i sezení mezi patami je považováno za sed. Tohle mi řekly 2 rehabilitační sestry (pravda, jedna ještě nevystudovaná) nezávisle na sobě. Je jen otázka času, kdy začne dávat nohu, a postupně i druhou, před sebe.
Nicméně, to že sedí mezi patami neznamená, že ho můžeš posazovat s nohami před sebe. K tomu si zkrátka dojde sám.
„Sezení“ mezi patami není považováno za sed a je to chybný vývojový krok dítěte. Rešili jsme to jak na neurologii tak na rehabilitaci. Zatěžuje to nadměrně kolení vazy, krom jiného, často potom mají děti nohy do X a podobně.
Syn mi taky tak sedá. Ze 4 si nesedne, ale takhle jde vždycky ze stoje. Jak mu v tom mám zabránit, když je to špatně???
@PetiteFillette Taky by mě zajímalo, jestli se to nějak řeší nebo jak mu v tom zabránit… ![]()
On to dělá fakt často
Ale nedovedu si představit, jak bych mu v tom měla bránit, když bych ho nesměla posadit třeba s nohama dopředu.. Já ho teda posazuju, je naprosto jistý, neklátí se a sedí hezky.
Nevím, proč by sezení mezi patičkami měl být chybný vývojový krok. Je to naprosto normální vývoj-bylo mi to řečeno, pediatrem, neurologem, fyzioterapeutkou, která říká, že je to mnohem menší zátěž pro páteř a pokud dítě dostatečně dlouho neleze, tak pořád lepší než „normální sed“. A zrovna držím knihu Něžná náruč rodičů od Kiedroňové, kde to také píše. Dcera to také dělá a bránit ji v tom určitě nebudu ![]()
Nejprve mi na tom nepřišlo nic moc divnýho, ale pak tady jsem znejistěla ![]()
Když se chci podívat, co by měl v tom nebo tom věku umět/dělat, tak čerpám tady http://www.solen.cz/…04/06/07.pdf a tam se taky píše, že mezi patama je to špatně. Říkala jsem si, že to řešit nebudu, ale @Marcy2 i kůvli tomu cvičí vojtovku ![]()
@PetiteFillette jj, ten text znám, dokonce jsme ho taky dávala do nějaké diskuze..Konzultovala jsme ho s fyzioterapeutkou a říkala, že hodně věcí by tam teda brala s rezervou. Kdybych psala konkretní věci bylo by to nadlouho…Ale u toho sedu mezi patičkama-ten je špatný pokud nožičky(chodidla) nejsou v ose, tzn. že dítě sedí jak žába. pak se může stát, že dítě vytáčí nohy do strany a při lezení nemá rovnou nohu-chodidla v ose s lýtky, pokud se nohy u lezení vytáčí, tak se tejpují, aby šli zpátky do osy.-nevím, jesti to popisuju srozumitelně..To už pak musí posoudit někdo kvalifikovaný, jaký ten sed je. Osobně teda neznám dítě, které by nesedělo mezi patičkama ![]()
A co s tím dělat, když to díte činí samo a takto si hraje,.. děkuji
mám jít s tím za obvodní dr..?
Já nikam nešla a malý si sám začal sedat nejprve s jednou nohou nataženou, postupně začal přidávat i druhou, až seděl „podle tabulek“ sám a bez nějakých zásahů..