KLÍŠŤATA

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
64
28.7.10 14:40

KLÍŠŤATA

minulý týden jsme se vrátili z chaty a manžel měl na sobě 3 klíšťata, já ani prcek (16 měs) naštětstí nic. ale přesto mě to šokovalo- nemáme tam téměř žádné stromy (pouze třešeň a pár švestek), trávu pravidelně sečeme na krátko a přesto… jezdíme tam často, s holkou jsme tam, když je hezky, skoro furt. no hned mě napadlo, kolikrát třeba dítě mělo klíště, aniž bych na to přišla (málo pravděpodobné, ale předse jen…) očkovat jí samozřejmě nechám, ale to bude možné, stejně se dělá před sezonou. tak mě napadlo, jak to řešíte vy, jak chráníte děti před klíšťaty? jsou nějaké opravdu účinné repelenty? a nevíte jak dlouho vydrží klíště , když bychom si ho nedopatřením přinesli domů třeba na dece nebo na baťohu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14335
28.7.10 15:06

ještě mě napadlo k tématu - když máte klíště, vytáčíte a nebo vytahujete pinzetou??? Slyším z každé strany rozdílné názory :nevim: hlavně teda rodina. Takže když je u nás klíště i u mě nebo malého, tak je to divadlo největší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karamelína
28.7.10 15:10

Ahoj, syn je sice už dávno naočkován FSME, ale třeba na boreliozu očkování není. Máme chatu na Benešovsku, takže to je každý víkend boj, abychom případně všechny klíšťata odhalili. Z tohoto víkendu jsme našli dokonce 2 ve vlasech, jedno včera a jedno dnes. Přitom samozřejmě hned všechny věci z chaty peru, kluka důkladně prohlížím a netuším, kde tedy přežívají… Používáme různý repelenty, ale upřímně, nepřijdou mi moc účinný.

• Citovat
  • Upravit
karamelína
28.7.10 15:19

kvaček - záleží jak dlouho je přisátý a jak je velký. někdy ho stačí jen přejet nehtem nebo pinzetou a je venku a jindy vytáčíme. potom vyčistíme normálně kysličníkem nebo jinou dezinfekcí.

• Citovat
  • Upravit
12154
28.7.10 15:20

To je těžko Jani Nini. Jedině pořád stříkat repelenty a doufat. Někdy mám taky pocit, že to nefunguje. Ale musím zaklepat, letos měl klíšťáky jenom náš tatínek. Já s holkama jsme se tomu úspěšně vyhýbáme už dva roky… :oops: :lol: . Asi jim nechutnáme :lol: .

Kvaček když tahám ven - tak točím nasucho vatovou tyčinkou. Prostě ho vytočím. Posléze ho buď spláchnu do WC anebo upálím v popelníku. Hnusná smrt - nechtěla bych tak skončit :lol: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
28.7.10 15:52

Kvaček - namočit a namydlit kousek vaty/odličovací tamponek a mydlit všemi směry přes klíště, pustí se samo. Osvědčeno.
Taky pálím nebo splachuju :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6973
28.7.10 15:54

Ahoj,

proti klíšťatům docela funguje užívání vitamínu B a pití piva( to propaguje manžel) :lol: Oni to ty mrchy z tebe cítí a nepřisajou se.
Co se vyndavání týče- prý jedině vytáhnout. Pokapat desinfekcí, chtnout pinzetou těsně za hlavou a kinklavým pohybem vytahovat (ze strany na stranu).
Nikdy nedusit (nedávat na klíště krém), ono se sice pustí samo, ale přitom vyplivne ten jed.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
28.7.10 15:59

Kvačku, vytáčíme, viděla jsem jak na táboře tahá zdravotník pinzetou a bylo to dost odstrašující - klíště se celé rozmáčklo a hlava zůstala pod kůží… Dělám to tak jak za babiček, i když by se to asi nemělo - ale názory se každou chvíli mění, takže to tolik neřeším - hlavně že je to co nejdřív venku a celé :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4257
28.7.10 17:35

klid - četla jsem i dr. mi potvrdila,že klíště začne vpouštět jed do těla až po 12 h od zakousnutí,tzn.že když díte pravidelně kontrolujeme a klíště hned vytáhneme tak riziko nákazy je strašně maličké.

vytahovat se má zakápnutím desinfekce s alkoholem a kviklat do stran - nemazat mastným, nevytáček.
Pak hlídat místo zakousnutí,jestli se nezvětšuje,nehnisá…

karamelíno - na boreliozu ani žádné očkování neexistuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21890
28.7.10 18:05

http://kliste-prevence.cz/…sate-kliste/

Taky se klonim k vytazeni zasadne pinzetou k tomu urcenou,behem vteriny je klistak venku a k pretrzeni snad ani dojit nemuze.Dezinfikovat az pak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5679
28.7.10 18:31

No jo, včera to bylo i ve zprávách, jsou přemnoženi… Já myslela také že se vyskytují pouze ve vysoké trávě, ale není tomu tak… Byli jsme ted na koupališti, každý ví jak je tam tráva nízká, máme malou holčičku tak jsme vyhledali stín.Přítel měl nohu z deky na trávě a opravdu během pár sekund nekecám lezlo mu po noze tak dvacet klíštáků, rychle jsem vzala malou a už jsme pádili pryč… šli jsme na slunko, tam klíštáci nepřežijí, koupila jsem plážový stan a ted už jen na slunce…
My máme speciální kleště na klíštata, je to pro psy ale my používáme normálně, teda použili jen jednou, já jej ještě neměla… jinak jsem slyšela olej a prstem po něm kroužit po smeru ručiček, měl by se pustit sám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dankas
28.7.10 22:12

Prstem bych po nem nejezdila,nema se chytat do holych ruk.My mame s klistaty bohatou zkussenost,nejak jim moc chutname :cert: Ja ho vytahuju tak ze,ho pinzetou vezmu tesne u kuze a taham a svina se pusti a nic ve me nezustane,hlavne se musi tesne u kuze,aby se treba nezmackl zadek.Pak pokapu jodisolem.Kliste splachnu,muj ho driv palil,ale pak jsem se docetla ze se to nema.ZE se rozprskne ten humus v zadku a :poblion: :-) Mam uz husinu s klistat..jsou strasne premnozeni a to clovek nemusi chodit do lesa..jasou vsude. :cert: :think: :-? :-)

• Citovat
  • Upravit
2318
29.7.10 08:13

Kdyby měla malá klíště, tak na to přijdeš, prostě najdeš na těle něco přisátýho. Klíšťata odpadávají sama až když mají velikost hrášku. Takže klid. Kup si dětskej repelent, natírej ji a buď v klidu. Očkování Tě stejně nezachrání, páč se očkuje jen proti encefalitidě, kterou děti prodělávají v mírné formě. Proti borelióze nic není :-( Jo a co se vytahování týče, je nejlepší vzít klíště do pinzety u kůže a pootočit, hned je venku. Ranku zakápnout jódem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
29.7.10 14:50

Vytamín B je super.Já stříkám repelentem OFF.Když se nějaké chytne,tak pinzetou vyklám sem a tam a trocu kroutím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
8.6.15 16:20

Ai budu vypadat ted jako totální blbka, ale zeptat se musím, nedá mi to…Právě mi lezlo na noze klíště, zazmatkovala jsem a vzala ho rukou, tak jsem ho měla chvilku na palci a poté spláchla…hrozí mi něco? čtu, že se nemá brát do rukou, tak se ted bojííím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí