Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte kam lze poslat nebo zavést v Praze odstraněné klíště na rozbor.Našla jsem ho dceři hned po procházce a bylo úplně malinkaté, ale už přisáté.díky Kadla
Já vím, že se to dá někam poslat na rozbor, ale nezajímám se o to. Klíště by muselo být přisáté minimálně den, aby se přenesla infekce a to by ještě muselo být nakažené. Mne by zajímalo, kolik takový rozbor stojí a jestli není pro takovéhle matky plašandy lepší, nechat dítě naočkovat??? My na dědině jsme furt plný klíšťat a kdybych posílala každé z nich na rozbor, tak nás to nepochybně zruinuje. Já už měla letos 5, kluk 3 a holka 7. Manžel, to ani nevím, když přijde z hub, tak sbírá i ta nepřisátá, typovala bych že letos mu jich už do 20 moc neschází.
Zuzana
Ahoj Kadlo,
nebudu Tě teda vůbec nazývat plašandou, ale myslím, že pokud jsi ho vyndala hned po procházce, tak se asi fakt nemusíš bát…
já se teda přiznám, že se klíšťat taky bojím, sice jezdíme často do lesa, ale vždycky stříkám sebe i malou repelentem (off pro děti - kupuju ho v Rossmannu, nebo prostě v drogerce, není vůbec drahej) a nebo zkrátka nějakým normálním repelentem.
Na rozbor fakt nevím, kam by se to dalo poslat, ale myslím, že ten klíšťák ošklivej nakaženej nebyl.
Teď možná napíšu blbost, ale u hodně malých dětí ta encefalitida snad myslím nepáchá tolik zla, jako u dospělýho.
Neboj, loni jsme měli jedno klíště a hnedka jsem najela na internet a zkoumala (no tak sem holt asi taky plašan!!! - jenže náš spolužák na gymplu to prostě chytnul)
jestli máš opravdu strach, zavolej si k dětskému lékaři, asi Ti dají kontakt na případnou laborku.
a neboj - já mám taky strach.
pa a budete stopro v pohodě
Jo - Kadlo - prosimtě zůstaň v klidu,
ale když už jsme u tématu, padlo slovo očkování: jen chci připsat pro Anonymní- očkovat se dá: ale proti encefalitidě.
Proti borelióze nevím o tom, že by pro lidi u nás byla nějaká vakcína.
(myslím, že je snad pro psy).
Ahoj, díky za uklidnění, je to naše první klíště, tak jsem zpanikařila.
Očkování proti encefalitidě jsem chtěla, ale nám ho doktor nedoporučil, prý máme počkat až na příští rok.No a na boreliozu není......Rozbor stojí cca 500-1000,– kč podle toho, jestli testují na encefalitidu nebo i boreliozu.
tak díky a mějte se Kadla
Ahooj…my měli klíště na hlavě a nevim, zda sme chytli zničehonic teploty od klíštěte či virozu, ale v každém případě nám doktor na pohotovosti doporučil malého sledovat a kdyby se nám cokoliv nezdálo tak s ním dojít.Počkáme cca 7dnů, zda se teploty nevrátí a pokud ano je to jasnýý…vyšetření na encefalitidu nás nemine, ale snad nee.My klíště chvíli na hlavě měli, ale jak dlouho nevime.V tvém příúpadě kdy klíště bylo ihned odstraněn bych nepanikařila.
My jsme měli klíště přisáté 2 dny ve vlasech a po 7 dnech chytla malá virozu. Hned nás nahnali do nemocnice, dělali lumbální punkci(nebolí to), ale pak nemohla asi 5 dní chodit rovně. A zjistili, že to díkybohu není encefalitida. Taky říkali, že pokud se neprojeví horečka, bolest hlavy či bříška do 28 dnů, je teoreticky vše v pořádku. Jinak je to fakt „hnus“ ta nemoc. Děti, které to chytnou leží 3 týdny v nemocnici, stále kontrolní odběry a většinou se k tomu přidá zánět mozkových blan. Taky žiju na vesnici a máme klíšťata, ale týden strávený s malou v nemocnici mě tak rozrušil a poučil, že ji v zimě dám určitě naočkovat. Ty problémy a hlavně následky jsou hrozné.
Nikkol: ještě jsem si vzpomněla, že se to projevuje právě ve dvou vlnách do 28 dnů něco jako viróza-horečky, když se udělá vyšetření v této fázi-je to ještě v pohodě. Ale že plno rodičů tomu nepřikládá význam a pak uhodí 2 vlna a z té mohou být ty následky. Jinak nám pořád doporučovali cvik v sedě dát bradu na hrudník a přiklonit se ještě hlavou ke kolenům. Pokud dítě pláče nebo mu to nejde-je to zánět mozk. blan a musí se okamžitě do nemocnice. Nevýhoda je, že se to léčí na infekčním a kdybych neměla mamku za zdr.sestru, leží tam dcera sama.
ahoj já vám to řeknu přesně jak taková encefalitida vypadá můj syn jí prodělal vloni v pěti letech.Nejdříve měl sedm klíštat která jsme okamžitě odstranili,asi po týdnu začal bejt divnej pořád usínal byl uplně mimo jakoby chvílema nevnímal co se kolem něj děje k tomu, když ráno vstal hrozně ho bolely nohy a nemohl se rozchodit,Já jsem teda okamžitě naklusala k doktorce a ta nám řekla,že je to začínající viroza at neplašim klíštata v naší oblasti nejsou nakažený,Za dva dny jsem tam byla znova neb se to vůbec nelepšilo opět mě odbyla jen na mě koukala jako na histerku.Nechala jsem to teda být a dělala jsem jako že nic a asi týden byl uplně v pořádku.Po týdnu ale dostal horečky čtyřicítky tak jsme opět šli k tý doktorce a ta řekla ,že je to zánět nosohltanu a dala mu antibiotika.Byli jsme den doma ale stav se nelepšil naopak přestal se probouzet a celý den jen spal,když jsem zjistila ,že nemůže ohnout hlavu jeli jsme do nemocnice.V nemocnici opět nikoho nezajímala historka o klíštatech a dál léčili zánět nosohltanu.Já už jsem byla uplně zoufalá ,protože z mýho hyperaktivího torpéda se stala oýivlá mrtvola,pouze ležel a spal nedokázal si ani sednout na posteli na záchod jsem ho nosila nejedl osm dní ani sousto ,když viděl jídlo začal brečet.Nejvíc mě dojalo když jsem mu dala lentilku a on mi řekl jestli jí může vyplivnout že už nemůže.Po osmi dnech horečky přestaly a opět to byl náš divoch,ale začal bejt hrozně divnej byl uplně histerickej nervozní jak blázen.Z nemocnice nás pustili s diagnozou laringitida.Mě to. ale presto vrtalo hlavou a nechala jsem mu udělat test na protilátky a najednou byli všichni překvapený jak se to mohlo přehlídnout.Syn je naštěstí plně v pořádku tot naše zkušenost s encefalitidou
ZUZAN