Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni, s naší Janičkou(13 měsíců) chodíme každé odpoledne na zahradu, kde má pískoviště, bohužel dnes jsme přišly s klíštětem na krku (polopřisátém)
Na očkování proti encefalitidě je moc malá, navíc se očkuje podzim/zima a stříkat na ní nějaké spreje proti klíšťatům ? no nevím!? Poradíte?
Ahoj,
tak já jsem malého natírala rostliným olejem smíchaným s levandulovým esenciálním, má to odpuzovat hmyz…ale stejně několikrát za léto klíště měl, máme jich na chalupě strašně moc
No a tepláčky a boty, popř. mikinu a čepku jsem mu vždycky stříkla dětským OFFem. Teď už je naočkovaný (mmch očkuje se celý rok), ale mazat budu zase toho mladšího…
Čistý rostlinný olej koupíš v lékárně, nalejou ti to do 1dcl flaštičky a esenciální seženeš nejlépe v nějakém bylinkářství, musí to být fakt kvalitní (ne nějaký do aromalamp
). Míchala jsem si to sama, tuším že do toho 1dcl cca 10-15kapek. Jinak levandulový olej má podobné desinfekční účinky jako třeba tea-tree olej, takže jsem ho používala i na vydezinfikování toho kousance po klíšťákovi.
Ahoj, malá 21měsíců měla zhruba před 4 dněma klíště, sundala jsem ho, druhý den neměla ani známku po klíštěti, žádný flíček. Dnes má od rána teplotu přes 38,5,paralen nepomáhá, ještě jí to vylezlo, tak teď měla zábal a uvidíme. Jen by mě zajímalo jestli máte zkušenost třeba jak se projevuje encefalitida, jestli tu horečku nemůže mít po tom klíštěti a za jak dlouho se to pozná z krve kdyby náhodou, nedej bože to z toho bylo.
@rozmary píše:
Ahoj, malá 21měsíců měla zhruba před 4 dněma klíště, sundala jsem ho, druhý den neměla ani známku po klíštěti, žádný flíček. Dnes má od rána teplotu přes 38,5,paralen nepomáhá, ještě jí to vylezlo, tak teď měla zábal a uvidíme. Jen by mě zajímalo jestli máte zkušenost třeba jak se projevuje encefalitida, jestli tu horečku nemůže mít po tom klíštěti a za jak dlouho se to pozná z krve kdyby náhodou, nedej bože to z toho bylo.
@rozmary encefalitida se může projevit horečkou, zvracením, může připomínat chřipku, bolet hlava… ![]()
Ahoj můj syn encefalitidu měl projevila se za čtrnác dní, čtyři by bylo podle mě brzo. Nejdřív neměl horečky jen hroznou unavu bolesti nohou a byl takovej vyměněnej protivnej bez nálady pak následovala typická pro encefalitidu týdení pauza bez příznaků a po týdnu bez jakých koliv příznaků následovaly horečky až 41,9 které trvaly asi osm dní nesrazitelný spal téměř 24 hodin. U zánětu mozku je typická ztuhlost šíje nemohl ohnout hlavu. Ja myslím že když je to jen čtyři dny od té doby co měla klíště že to nebude ale nedej se odbyt dr nemají moc zkušeností s encefalitidou u dětí. U mého syna to přehlédly.
@zuzan píše:
Ahoj můj syn encefalitidu měl projevila se za čtrnác dní, čtyři by bylo podle mě brzo. Nejdřív neměl horečky jen hroznou unavu bolesti nohou a byl takovej vyměněnej protivnej bez nálady pak následovala typická pro encefalitidu týdení pauza bez příznaků a po týdnu bez jakých koliv příznaků následovaly horečky až 41,9 které trvaly asi osm dní nesrazitelný spal téměř 24 hodin. U zánětu mozku je typická ztuhlost šíje nemohl ohnout hlavu. Ja myslím že když je to jen čtyři dny od té doby co měla klíště že to nebude ale nedej se odbyt dr nemají moc zkušeností s encefalitidou u dětí. U mého syna to přehlédly.
No tak to je fakt mazec, chudák malej
My jsme nakonec jely na pohotovost, doktor říkal, že z klíštěte to asi nebude, ale že tak vysoká horečka není samo sebou když nejsou žádné jiné příznaky, spíš se bál že je to od ledvin, to mě polil ledovej pot, páč starší dcera trpí na záněty ledvin jako pes. Tak jí nabrali krev, hodinu jsme čekali na výsledky, který nedopadly úplně nejlíp, takže přišlo na řadu cévkování a další čekání, naštěstí ta moč byla čistá, takže žádný ledviny, závěr, nejspíš vyroza, horečky stále pokračují, ale už né tak intenzivní, ještě mě doktor uklidnil, že můžeme počítat s tím, že začne zvracet a mít průjem, že mu tam takové děti chodí celej den, naštěstí nic. Tak díky moc za info, už ať jí jsou dva a můžu jí dát oočkovat, díky pá ![]()