Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
sotva začalo být trošku teplo, tak má dcera průběžně osypanou pusu zhruba kolem dudlíku. Prý je to prostě z toho, že slintá a v tom horku se osype. Což by celkem odpovídalo, akorát občas to má na větší ploše.
Chtěla bych se proto zeptat, zda s tím některá máte zkušenost - jestli je to fakt jenom z dudlíku, nebo to může být i něco jiného a co se s tím dá dělat.
Já jsem teda koupila supervětrací dudlík MAM, který dcera odmítla, protože má jiný tvar, než její oblíbený… A pak jí tu pusu občas mažu mandlovým olejíčkem, protože to osypané se počase vysuší.
Dík za pomoc.
Milada
Ahojky:O)
Sáře se první rok, když bylo teplo, také trochu „osypala“ pusinka, potom jsme definitivně přešly na MAM dudlíky a od té doby už se to nikdy nestalo. Ale jak mimču „vnutit“ dudlík jiného tvaru, to fakt nevím - Sára ho přijala v pohodě. Na různé vyrážky jsem také zkoušela mateřské mléko a většinou to pomohlo ![]()
Tak ať se vyrážky brzy zbavíte, papa, Jaa
ahoj Miladko, taky to je náš problém, je to opravdu od toho jak slintá, ikdyž používáme dudlík MAM, já dostala jednou od dr. takový olej, který se dává i do koupele, malej měl suchou pokožku a teď mu to obden tím namažu trochu a pomáhá to, ikdyž teď už na to tak netrpíme, protože dudlíkujeme spíš jen na noc
Anetka měla totéž, spala s dudlíkem a po ránu měla červeno kolem pusinky a přes den to jen lehce zesvětlalo, ale nezmizelo. Hodně pomohlo koupit dudlíka, který neni otočený směrem k obličeji, ale naopak. Nevim, jak to líp popsat, ale většinou, když koupíš dudlíka, tak se „přilepí“ k pusince, tenhle ne. Pak jsem tvářičky taky promazávala klasickou vazelínou nebo indulónou.
Ahojky,
trochu pozdě, snad ta odpověď pomůže nějaké jiné mamině s podobným problémem…
malému se to objevilo kolem třetího měsíce - hodně slintá a bylo to vážně těmi anatomicky tvarovanými dudlíky, které - když dítě silně „dudlá“- poraní pokožku kolem úst, nejvíc na bradě. Doktorka nám sice předepsala hned nějakou kortikoidní mast, ale dle rad maminek jsem vyzkoušela něco mírnějšího a zabralo to. Pravda první známky zlepšení se objevily postupně cca po 10 dnech mírně, ale do měsíce to pomalu vymizelo a pak (člověk ale musí průběžně mazat, i když fleky už na obličeji nejsou tj. preventivně), je to pryč. Mažeme obyčejným INFADOLANEM, ale jakýkoliv mastný krém udělá stejnou službu. A hlavně vyměnit dudlík - viz odpověď přede mnou - nám se osvědčil obyčejný dudlík KOPRETINA za 12 Kč, který seženeš v každé drogerii DROXI (ted tedy SCHlecker).
magdi - přesně jsme to udělali jako ty - na kopretinu nedám dopustit, zkoušeli jsme ještě od MAM podobně tvarovaný dudlík, ale nepomohlo.
Jen pro ostatní mamči - zhruba od desatého měsice už nemažeme vůbec - narostly nám zoubky a malý už tolik neslintá, tím pádem není potřeba…
Holky, Martínek nedudlíkoval vůbec a vyrážku na pusince měl taky. Vlastně spíš pod pusinkou a na bradičce. Zbavili jsme se toho až někdy kolem devátého měsíce, když přestal slintat. Částečně pomáhalo potírat mateřským mlékem ![]()