Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky mile maminky,
mam takovy zvlastni problem…nase detska se tvari, ze je to normalni, tak jsem si rikala, ze pokud ma pravdu, tak tady urcite najdu nejakou maminku, ktera to ma nebo mela doma stejne.
Nevim presne jak TO popsat, ale vypada to jako stav bez dechu - apnoe. Danik je zdrave miminko, nemel jeste ani rymu, jen jednu komplikaci pri porodu - pneumothorax - ktery se samovolne vyhojil a udajne by mel byt bez nasledku.
Kdyz se TO stane, vypada to naslednovne - rozpazene rucicky, natazene nozicky, vsechny koncetiny jakoby za rovinou telicka, rudne v obliceji, nemrka a je celkove napruzeny. Myslim, ze v ten moment nedycha, srdicko tluce jako o zavod. Stava se to vyhradne pred koupanim, kdyz je cely nahy a ja ho drzim v predpazeni za hrudnicek a nesu ho k vanicce. Neni to pokazde… Vypada to celkem desive a vzdy pomuze to, ze ho vezmu normalne do naruce. Cely stav trva par vterin, vicemene do te doby, nez ho k sobe privinu, potom to okamzite odezni.
Nase detska na to nic nerekla, ale posledne to videl muzicek a dost ho to sebralo a ja jsem zacala patrat (bez valneho vysledku) a premyslet do jake miry mam byt v klidu a kdy uz mam zacit trochu panikarit a nekam zajit. Patrne na neurologii?
Dekuji za vsechny reakce.
Jéé, buď v klidu, náš malej dělá to samý a to v situaci jak popisuješ…miminka mají strach z prostoru…do vaničky i z vaničky ho nosím v náručí, schlouleného a je to..
Ahoj, mě to taky připadá jako reakce na to, že je celej nahatej a nesenej v prostoru, že se necítí dobře, tak se nějakym způsobem dožaduje přitulení. Ale chápu, že to člověka vyděsí. Dr. by Ti to měla vysvětlit…
Pokud to po přivinutí odezní a nestává se to normálně třeba, když ho chováš nebo leží v bezpečí v postýlce, tak bych to neřešila.
To jsou nějaké ty reflexy, nevím, jak se tomu říká. Mělo by to mít každé zdravé miminko. Tohle na nás zkoušela naše dětská. Malý ležel a pod ním byla látková plína. S tou doktorka trhla a on udělal přesně tohle. Vysvětlovala nám, že to je dobře, protože má tyhle reflexy. Časem to odezní. Nám to malej dělal, když byl nahej a cítil se v moc velkém prostoru, jakoby ohrožený.