Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky.
Před měsícem Ondra dostal bronhitidu. Má teď sedm týdnů. Byli jsme skoro 14 dní hospitalizovaní v nemocnici. Od té doby, co jsme doma, je to jak na houpačce. Pár dní dýchá hezky, pak zase začne pískat a je dušný. Několikrát jsme byli u Dr. Poslechne ho, prý dýchá čistě. Pokaždé mě uklidní, ale jen do chvíle, než se Ondra zase zhorší. Už je mi trapné tam chodit dvakrát do týdne.
Vzduch zvlhčujeme, stále má spiropent a ambrobene, do nosu vincentku a nasivin (je i dost zahleněný).
Já už nevm, jak mu víc pomoct, už to trvá děsně dlouho. Jsem z toho na nervy, mlíka ubývá
Nemáte některá radu, jak z toho ven?
Díky moc, Kuře
Kuřátko,
my dávali olejové zábaly asi týden,byla to dřina udržet v tom malého a tak jsem mu to dávala jak spinkal aspoň hodinu v kuse aby to mělo nějaký účel,ale Tvoje mimi ještě určitě spí dlouho tak mu to můžeš dávat kdykoli.je sice z toho všechno masné tak použít nějaké starší oblečení,ale opravdu nám to pomohlo.potom jsem mu stříkala sterimar ten s mědí,ale může se používat jenom 10 dní a pak jsem mu koupila ten modrý a teď ho mám jako prevenci a dávám mu ho na noc.
tak ať se mimi brzy uzdraví je to hrozné jak jsou Ti malí broučci nemocní.
Lucie
Ahoj,
mozna ti piska z toho zahleneni. U nas to bylo to same. Poprve nalez a potom uz jen hleny, ale byla jsem z toho taky vystrasena, protoze ja opravdu sama nepoznam z ceho mi dite piska pri dychani. Preji brzke uzdraveni…
Terik
Bohuzel toto se nam stalo, kdyz byl Lukasek 4 mesice stary. Spiropent, Ambrobene, Mucosolvan a ještě jeden sirup nezabral a skoncili jsme na kortikoidech. Jeste tedka inhalujeme 1× denne. Doufam, ze vy se z toho vyhrabete a neskoncite jako my. ![]()
Lenka + Lukasek 5,5 mesice.
Díky za odpovědi.
Lenko, právě, že už máme za sebou léčbu kortikoidama i antibiotikama.
Už jsem vyplašená z každého zvuku, který Ondra vyloudí ![]()
Dneska je zase lepší den, ale ta noc ![]()
Ještě jednou díky, Kuře
A ty kortikoidy nezabraly???
Nám je na:,–(ila doktorka ze začátku 4× denně, z toho Atrovent 3×, Budiair 1×. Každý den se postupně snižovala dávka, až jsme zůstali na Budiairu 1× denně, který se musí užívat 3 měsíce, aby do toho ty děti znovu nevlítly. ATB jsme neměli. Kortikoidy opravdu zabraly. Lukášek dýchá stejně jako než byl nemocný. Nám doktorka ještě poradila, že kdyby se mi zdál Luky zase dušný, abych mu ihned dala dýchnout ten Atrovent, aby se to nerozjelo do takového hrozného stavu co jsme měli. Ale laik to špatně pozná, já jsem taky nepoznala, když se to Lukáškovi zlepšilo.
Anonymni píše:
A ty kortikoidy nezabraly???Nám je na:,–(ila doktorka ze začátku 4× denně, z toho Atrovent 3×, Budiair 1×. Každý den se postupně snižovala dávka, až jsme zůstali na Budiairu 1× denně, který se musí užívat 3 měsíce, aby do toho ty děti znovu nevlítly. ATB jsme neměli. Kortikoidy opravdu zabraly. Lukášek dýchá stejně jako než byl nemocný. Nám doktorka ještě poradila, že kdyby se mi zdál Luky zase dušný, abych mu ihned dala dýchnout ten Atrovent, aby se to nerozjelo do takového hrozného stavu co jsme měli. Ale laik to špatně pozná, já jsem taky nepoznala, když se to Lukáškovi zlepšilo.
Promiň, zapomněla jsem se podepsat.
Lenka + Lukášek
Ahoj Kuratko,
pro odhleneni je nejlepsi, pokud se ti podari, aby se male vyzvracelo. Hleny se mu totiz sbiraji v zaludku, jak je neumi vykaslat. Co se tyce leku, tak nevim, z vlastni zkusenosti vim, ze ATB nezabiraji tolik jako inhalacni masky a taky olejove zabaly. My meli ve 3 mesicich takove nachlazeni, ze maly nemohl ani pit mleko a inhalacni maska nasazovana pravidlene po dlouhou dobu ( alespon 10 dnu) v sesti, pak osmi a pote 12 hodinovych intervalech zabrala.
Maggie
Lenko a to jste se léčili doma, nebo jste taky leželi v nemocnici? My měli Prednison po šesti hodinách, inhalovali Atrovent po šesti hodinách a Ventolin po třech. Po týdnu, když to nezabíralo, tak dali ty ATB.
No, když se nebude lepšit a půjdem znovu k Dr. zeptám se na ty inhalace.
Díky všem. Dobrou noc.
Kuře
Ano, léčili jsme to doma, ale kdyby se to do 24 hodin nezlepšilo, hrozila nám nemocnice a kapačky. Já vůbec nevím, jak bych takto malé dítě udržela v klidu na kapačkách. Doktorka hrozila, že kdybychom to chytili znovu a v tomto šíleným stavu, tak jdeme do nemocnice ihned.
Jinak Ventolin jsme dostali také, ještě před inhalacemi. Nezabral. Zeptej se klidně doktorky na ty inhlalace, ale musíš taky brát ohled, že my jsme byli o 2 měsíce starší a v té době Lukášek už vážil 9 kg.
Lenka a Lukášek
Ahojky,
k výše uvedeným lékům můžeš ještě doplnit masáže plnicní mastí. Je důležité ,aby si mimi odkašlalo. Takže plicní mastičku ,třeba Koalka naředit nějakým krémem (který normálně používáš na promaštění pokožky) a masírovat. Nejlépe si dítě dát na sebe ,ty sedíš, mimčo máš napříč přes nohy, tak ,aby mělo hlavičku níž. Na zádech masáž hrudníčku ve tvaru srdíčka,potom podel žeber směrem k hrudní kosti. Na bříšku to samé, pak vyklepávat a vytlačovat jakoby směrem ke krku.Lehce tlačit. Několikrát denně.Dítě by si mělo po masáži odkašlat. Rehabilitačky taky u těchto malých dětí používají tzv. míčkování,kdy tyto masáže dělají menším míčkem, třeba tenisákem.
Apolena
Ahojky,
k výše uvedeným lékům můžeš ještě doplnit masáže plnicní mastí. Je důležité ,aby si mimi odkašlalo. Takže plicní mastičku ,třeba Koalka naředit nějakým krémem (který normálně používáš na promaštění pokožky) a masírovat. Nejlépe si dítě dát na sebe ,ty sedíš, mimčo máš napříč přes nohy, tak ,aby mělo hlavičku níž. Na zádech masáž hrudníčku ve tvaru srdíčka,potom podel žeber směrem k hrudní kosti. Na bříšku to samé, pak vyklepávat a vytlačovat jakoby směrem ke krku.Lehce tlačit. Několikrát denně.Dítě by si mělo po masáži odkašlat. Rehabilitačky taky u těchto malých dětí používají tzv. míčkování,kdy tyto masáže dělají menším míčkem, třeba tenisákem.
Apolena