Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, když mi v tehu poradne berou krev, muzou zjistit jestli nemam boreliozu? Nebo mám jim to říct jestli by to tam nemohli napsat jako požadavek?? Jde o to ze moji psi tahají domu klistata, ikdyž máj na sobe kapicky a obojky proti klistatum, a jeden chytl boreliozu. A já si na sobe kliste taky našla.. Tak se bojim abych neohrozila miminko a nechytla boreliozu. díky předem za odpoved
@barrrus Jestli to poznají z klasického testu, to nevím, ale nemyslím si. A kdyby jsi měla podezření, tak určitě testy udělají, ale dělají asi až měsíc po klíštěti, aby se opravdu prokázala. Kdyby se ti dělal flek, tak první co, tak nasadí atb.
@barrrus požádej o test na boreliózu.. standartně Ti ji v těhu neudělají.
Z normalnich naberu to nezjisti.
Mne prakticky dr. nechtel udelat testy ani kdyz se mi udelal flek. Chtel nasadit jen ATB. Test jsem si vyzadala. Byl pozitivni. Gynekolog mi sam od sebe delal jeste nejaky specialni test.
Z normalnich naberu to nezjisti.
Mne prakticky dr. nechtel udelat testy ani kdyz se mi udelal flek. Chtel nasadit jen ATB. Test jsem si vyzadala. Byl pozitivni. Gynekolog mi sam od sebe delal jeste nejaky specialni test.
Z běžných náběrů to nepoznají, musí na to udělat extra test. Ten si můžeš vyžádat.
Na gyndě na tohle netestují, musela bys je přesvědčit. Ale můžeš si nechat nabrat krev v jakékoliv laborce jako samoplátce http://synlab.cz/4854.html Protilátky na borelie nejsou detekovatelné hned, to si vygoogli. Jestli už v době, kdy se udělá skvrna (uplynutí inkubační doby) nebo až poté.
Taky můžeš vyndat klíště (nedusit, jen po vyndání vydezinfikovat) a živé nebo chcíplé ho poslat do laborky, kde si můžeš zaplatit test na borelie, viry encefalitidy atd. https://www.kliste.cz/ I kdyby bylo infekční, tak to pořád neznamená, že ses nakazila.
Skvrna se většinou dělá, ale není to pravidlo. A pokud se udělá, tak ovykle prý v místě přisátí, ale občas i kdekoliv jinde na těle. Pokud se klíště vyndá do 24 hodin, tak se borelie moc nepřenesou. Encefalitida se přenáší hned, borelioza naštěstí až po x hodinách. Neboj, pravděpodobně jí nemáš ![]()