Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím radu, mám kloučka 3 a půl, je moc šikovnej, chytreja veselej, poslední měsíc ale nic nechce - nechce snídat(když mu dávám do pusy já, tak jí), nechce do vany(ale když v ní je, tak je spokojenej a hraje si, vydrží tam i půl hodiny), nechce obědvat(dám mu do pusy první lžíci s tím, aby teda aspoň ochutnal a nakonec hezky jí),nechce se mu čůrat a za chvíli se počůrá, nechce do školky - ale nakonec se mi podaří ho přesvědčit a jde, nechce si čistit zuby…nevím co s tím. Je to snad nějaký obchobí, vekterým říká jen nechci a ne a ne? zatím se nevzteká, doufám že ani nebude. Mrzí mě hlavně to čůrání, protože ze začátku než si zvykl ve školce, tak jsme s tímdost bojovali, počůrával se často, pak jsme byli na rozlepení předkožky a přišlo mi, že se to zlepšilo a měla jsem z toho fakt radost. u Dr. nám zjistili, že malej má ještě nedovyvinutej močák, takže nesmí vypít víc než půl skleničky pití najednou, neměl by minerálky, džusy, multivitamíny atd. v MŠ jsem to nahlásila, prý jim stejně víc najednou nenalívají a doma ho hlídám já a stejně se počůrává. Občas se zapomene při hře, to chápu, ale když jsem s ním a vidím jak poskakuje a ptám se ho na čůrání řekne že nechce a za minutu běžíme, už má přičůrnuto-takže pořád perem. Což o to, doma to snesu, vadí mi to ve školce, jsem jen ráda, že už i ukázal že to umí i bez počůrání-bohužel to se nepovedlo tak často
a mě to mrzí, je to jinak šikovnej hodnej kluk. máte nějakou radu? zkusila jsem domlouvání, zákaz hraček když si nedojde včas, plácnutí po zadečku…a nic ![]()
@vonkova.v OT - můžu se zeptat jak zjistili to s tím močákem? Nějakým vyšetřením? Můžeš klidně do SZ. Děkuji
@vonkova.v Děkuji. Tak zapisovat mám taky, ale my řešíme s dcerou to že jí nemůžu odplenkovat na noc (má téměř 3,5roků) a nevydrží to ani když spí ve školce ty 2h, vždy je durch. Tak teď mám zapisovat kolik pije, kolik čůrá a v jejích intervalech pije a čůrá. A podle toho nás pošlou na UTZ ledvin a močového měchýře. A další vyšetření popřípadě taky až někdy kolem školy (říkala že ještě existuje nějaké invazivní vyšetření v narkóze, případně pak ty léky).
No náš doktor se právě toho invazivního vyšetření snaží vyvarovat, zatím nebyl důvod, protože všechna vyšetření moče jsme měli vždy negativní, prodlužuje i termíny kontrol, ze začátku jsme chodili každé 3 měsíce, pak 2× za rok včetněultrazvuku a teď už jednou ročně. Malej se přes noc nepočůrává, krásně vydrží, plenky na noc jsme odbourali dřív než přes den. V noci normálně vstane, přijde pro mě a jdeme z ložnice, přes jeho pokoj, obývák, kuchyň a chodbu dopředsíně a ani si neučůrne…ale přes den včas nechodí ![]()
@danali ..hele mam temer ctyrletaka, v noci durch, navic kaka pouze a jen do pliny
..zijeme ve svajcu, doktori pediatri tohle vubec neresi, dostalo se mi vysvetleni, ze do peti let je pomerne velke procento deti, jimz nespina kooperace mocaku-signal chce se mi mocit-s mozkem..je pry skoro pravidlem, ze po odbyti pateho roku zivota to prechazi samo a deti jsou o. k…s vyjimkou samozrejme onemocneni…sousedky kluk se ve 4ech v noci pomocuje, bez pleny pres den je od 2let, ve skolicce, kam chodi nas malej je v noci suchych 5deti z osmi, jsou to temer ctyrletaci…nikdo to tu neresi, prestala jsem tez, ulevilo se mi…holt az dozraje cas ![]()
@lajovka Já taky víceméně čekám až dozraje, ale jak to mám vysvětlit ve školce, kde jí prostě mají za „blbečka“ a ještě jí to dávají „vyžrat“. Rozhodila mě jedna učitelka (stará rašple, ani ne její kmenová), která mě seřvala jako malého haranta že mám dítě v plíně na noc a dovolila jsem si ho dát do školky (takhle to přesně řekla). Noční bych neřešila, ale ona prostě nevydrží ani ty 2h ve školce, a je to docela trapné už i mě. Kdybych nechodila do práce, tak jí asi nechám doma, ale takhle si fakt nemůžu dovolit mít jí doma ![]()
@danali no to musi bejt stres pro vas pro obe, to je mi jasny…chjo, v tomhle neporadim, me tyhle story z ceskych skolek vzdycky uplne dostanou, slycham to od kamosek, segry…naposledy story znamyho, kterej byl s petiletou dcerkou u lecitele, kterej predepsal uzivani prirodnoho preparatu vzdy v 10hod. dopoledne…no co myslis, znamej se mesic uvolnoval pred desatou z prace, aby podal dceri lek osobne, bo ucitelky ODMITLY S TIM, ZE CO KDYBY TO CHTEL PAK KAZDY
…tahle ceska zablokovanost, neflixibilita ci debilita??? me vzdycky spolehlive taak nasere..takze drzim palce, at najdete co nejdriv reseni, respektive at se mala co nejdriv nepocurava v instituci, doma ji nech „zit“ ![]()
Tak my máme stejný problém, stálé počůrávání. Sice byl syn už uplně bez plín a pak se začal vracet, teď musí nosit plínu na spaní po obědě a samozřejmě na noc a během dne si ještě několikrát přičůrne, takže já jenom peru počůraný oblečení
Do školky naštěstí zatim nechodí a ani nevím jestli ho tam dám na příští rok, protože se stejně nemám kam vrátit do práce a tady něco najít není nic jednoduchýho.
Nevím co stojí za tím počůrávání, v moči nic neměl, tak asi budu chtít už nějaký komplexnější vyšetření ![]()
Přístup ve školce mě teda překvapuje, to by mě teda dostali něco takovýho si dovolit mi říct ![]()
Ahoj všichni, ráda bych se zeptala jak začít s odplenkováním na noc. Malému jsou 3,5 a na noc jsme stále na plínkách, přebaluji 2× za noc jak je plína zalitá. Zatím jsem to moc neřešila, ale začal chodit od začátku roku do celodenní školky a tak bych ráda, aby byl do jara bez nočních plínek. Chtěla jsem taky počkat až si ve školce trochu víc zvykne, aby to nebyl zase šok. Nová školka (původně chodil jen do půldenní), nový kamarádi, spinkání ve školce (tam se tedy někdy taky ještě počůrá, ale paní učitelky říkají, že je to otázka času, až si zvykne a dávají na něj pozor). Tak právě bych třeba ještě ráda chvilku vydržela s těmi nočními plínkami, ale ráda bych radu jak pak na to. Vytipovat si čas, kdy je ještě plína suchá a probudit ho na vyčůrání, třeba po 2 hodinách? A taky hlavně kam? Normálně chodí na záchod. Čůrá ve stoje, někdy si sám dává prkýnko a sedá si. Nočník ještě sice máme a tak nevím zda je lepší v noci vysazovat na ten nočních, ten může mít hned vedle postele, nebo ho nosit až na záchod. Prosím tedy o vaše rady a zkušenosti.
@pralinka317 Teda predstava, ze vstavam dvakrat za noc, abych dala dite vycurat me desi. Nedelala jsem to u prvniho a nebudu delat ani u druheho. Nocni plenu jsem vzala ve chvili, kdy mi asi po mesici „nahle“ docvaklo, ze je sucha…
Jako uz se umim predstavit, jak jsem nadsena, ze jsem dite nevzbudila vcas a ma mokrou postel… no dovi dopo!
Malé tři teprve budou. Od plen přes den byla od roku, ale na noc je stále musela mít. Až teď týden se snaží. Tak nějak si vzala do hlavy, že je velká a velký plíny nenosí. No, tak jsem ji nechala, i když se stalo za ten týden, že si 2× cvrkla, tak se probudila a budila mne, že potřebuje-měla vlhký kalhoty od pyžamka, ale v postely sucho. Takže já bych asi zkoušela pořád mluvit o tom, jak velký jsou bez plín a že to je ostuda dřív či později bude chtít být už jako velkej a začne se snažit.
@pralinka317 osobně bych vydržela.. nedávej tolik pít před nocí, ale jinak se běžně dělá tak, že až má dítě pár dní suchou plenu, tak jí můžeš dát pryč.. je zbytečné dítko 2× za noc budit, bude akorát protivné
na tu noční plenu má ještě čas ![]()
Ahoj můj syn má stále plenu na noc. Stačí mu tedy jedna na noc. Ve školce už se po Novém roce po o nepočůrává. Taky jsem z toho nešťatstná, jednou se probudil ve dvě ráno, měl sucho, dala jsem ho vyčůrat na záchod a do rána byl počůraný ještě víc než jindy.
A do toho švagrová, co má dítě na 2,5 letech úplně bez plen.
Dobře, tak to mám tedy spíše necht na něm jo, no při jeho pohodovosti budeme mít noční plenky do pěti
,