Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jakou byste doporučili první knížku pro prvňáčka k Vánocům pro první čtení? Děkuji
Asi záleží, jakou metodou se učí číst, u nás genetickou (velká písmena). Teď jsem pořídila knížku z řady „čteme sami“ první čtení genetickou metodou Pohádky kocoura Šikuly. Knížek na tuhle metodu není takový výběr, ale zase tohle období není nadlouho, později přejdou na malá písmenka.
Super je Kvak a Žbluňk. Opravdu pro začínající čtenáře. Můj syn tohle knížky my miloval, ještě v první třídě jich přečetl několik.
Lední medvídku, kam pluješ?
Slon a mravenec
Veverka a malý nosorožec
a pokud už čte obstojněji, tak
Z deníku kocoura Modroočka
Haló, Jácíčku
Já bych koupila Skřítkové z kamenné hůrky pěkná kniha už na pohled
Policejní křeček od Daniely Krolupperove - „detektivka“ pro deti, velka pismena, relativne malo stran. Po ní se z dětí staly vasnivi čtenáři ![]()
Ty jo, to už jsou na tom vaši prvňáčci tak dobře, že čtou knížky? My teda zatím přelouskame akorát tak „Máma má maso“ apod.
Mně se líbí Šedík a Bubi, jsou tam pro snadnější čtení zvýrazněné slabiky…
@milwinka tak předpokládám, že jde o by dárek k Vánocům a na ještě uz většina prvňáků nějakým způsobem čte.
@milwinka píše:
Ty jo, to už jsou na tom vaši prvňáčci tak dobře, že čtou knížky? My teda zatím přelouskame akorát tak „Máma má maso“ apod.
Prvňák v domácím vzdělávání mi čte plynule už cca rok. Včetně toho, že píše. S počítáním to má podobně. Podle mě nic nestandardního.
Ahoj, doporučuji knihy z edice První čtení od Albatrosu. Jsou přímo určené pro prvňáky a dětem se čtou opravdu dobře.
Ahoj, moc pěkná je polární pohádka, je to i tematické, když budou Vánoce, jinak všechny knížky pro první čtení, taky není špatný výběr a potom.name pár příběhů z edice o zachranenych zviratkach, jmenuji se Příběhy se šťastným koncem
@milwinka přesně, u nás jedou Sfumato a umí pár písmen.
A, O, U, S, B, L…
Už vidím, jak na Vánoce čte to fakt ne…
Podle všeho slabiky začnou spojovat možná příští týden…
@Anais hele, já mam letos prvňáčka a loni jsem měla taky prvňáčka. Korona nekorona jedou stejně jak loni. Teď mají probrano M L A E S… kolem vánoc měli probranou zakladni abecedu. Chybělo jim mekceni, písmena s hackama (Ale už mu to naskakovalo samo a písmenka znal) a taková ta písmena jako je f g q x…
Na vánoce syn dostal knížku „Zuzanka chce pejska“ z edice cteni po slabikach. Krásně mu to nastartovalo plynule cteni po slabikach. Po vánocích byl schopný tu knížku přečíst. Potom jsme četli Zuzanu Pospisilovou a její knížky. Největší úspěch měla série kouzelná třída, školní detektiv, knížka drak natlučnos… má jich spoustu