Knížky a dítě

Anonymní
17.12.21 09:59

Knížky a dítě

Ahoj, chci se zeptat, nechávate děti kolem roku-dvou let hrát si s knizkama pro děti s pevnými listy sami? Malému je necelý rok a půl a cca od toho roku si prohlíží a hraje s knizkama sám ale také podle toho vypadají. Jsou dost často natzene či roztrzene úplně, ohnuté, polité apod. Ale proc se ptám, bylo vycteno, ze si těch knížek nevážím ani já, když to malému dovolím, prý bych u nich měla s nim sedět, otáčet listy a nedovolit mu je roztrhnout. Tak mě to trochu nahlodava jestli nejsem moc benevolentní a ze si těch knížek a ve finále i jiných věci nebude vážit. Na druhou stranu když si je prohlíží je vidět ze se u toho zábaví sám a já stihnu alespoň něco poklidit. Děkuji za reakce

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3958
17.12.21 10:10

Samozřejmě, že si dítě listuje samo, trénuje motoriku a rozvíjí se. Knihy s pevnými listy zničené nemáme, nebo jen trochu natržené. Nevadí mi to. Jinak, dítě by mělo trénovat i otáčení klasických listů, na to jsou dobré třeba letáky ze supermarketů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37297
17.12.21 10:14

Nechávám, taky sem tam něco natrhne. Sice mi srdce krvácí, protože já s knížkama zacházím jako s pokladem, ale ty leporela tak neřeším. Malého ani nebaví, když mu to ukazuju já, chce si prohlížet sám. Navíc mají se starším společný pokoj a ten tam má knihovnu, takže občas vezme i nějakou knížku od staršího. Akorát drahé knížky a takové ty srdcovky dávám na vyšší police. Starší byl stejný, ten roztrhal co se dalo a teď si knížek váží, prostě je to tím, že to mimino nemá tolik citu, neničí to naschvál (aspoň ne naši).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
17.12.21 10:41

Tvl… ráda čtu ale knížky jsou pořád věci. A vyčítat mrněti, že poničí věc, je příliš vřelej vztah k matérii a příliš vlažnej k živejm bytostem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7361
17.12.21 10:47

A ty roztržené knihy jsou určené pro něj nebo prostě náhodně vybrané z knihovny? Jestli jsou jeho, tak je má na to, aby si je prohlížel. Nebo na kdy přesně si okolí představuje, že se mají schovat, až mu bude 20??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.12.21 11:03

Ty knížky jsou určené samozřejmě pro nej a také je nenici schválně. Proste si je prohlíží a najednou se natáhne pro pití, vylije se a je politá i knizka. Něco ho zaujme jinde, rychle se zvedne, stoupne na knížku a rupne ve vazbě. Nebo má jednu knížku kde muže vyndavat obrazce. A jak ještě není manuálně úplně zručný tak za to chytne a urthne i kus papíru (nutno podotknout, ze tato kniha není úplně bytelná).
Tak jsem se musela zeptat jaký názor mate vy, protože jsem slyšela, ze když mu to nekupuju já, tak mi je jedno ze se to zničí ale kdybych to koupila ze svého tak se o ne jinak starám :think: tak děkuji za názory holky

• Citovat
  • Upravit
34322
17.12.21 11:53

S tim se pocita, ze prtata knizky ponici.
Nemaji jich k dspozici moc a svoje jim rozhodne nedavam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ounou
17.12.21 11:58

V roce a půl dostal syn svou vlastní knihovnu typu “montessori”. Tj. je vysoká tak, že do ní dosáhne a sám si knížky vybírá a prohlíží. Čteme samozřejmě i spolu, ale ne vždy je ta možnost. Beru to tak, že jsou to jeho knížky. Je fakt, že natržená je jen jedna, celkově hračky neničí.

Zřejmě je dost důležité, od koho jsi to slyšela…

@Anonymní píše:
Ty knížky jsou určené samozřejmě pro nej a také je nenici schválně. Proste si je prohlíží a najednou se natáhne pro pití, vylije se a je politá i knizka. Něco ho zaujme jinde, rychle se zvedne, stoupne na knížku a rupne ve vazbě. Nebo má jednu knížku kde muže vyndavat obrazce. A jak ještě není manuálně úplně zručný tak za to chytne a urthne i kus papíru (nutno podotknout, ze tato kniha není úplně bytelná).
Tak jsem se musela zeptat jaký názor mate vy, protože jsem slyšela, ze když mu to nekupuju já, tak mi je jedno ze se to zničí ale kdybych to koupila ze svého tak se o ne jinak starám:think: tak děkuji za názory holky
  • Citovat
  • Upravit
14379
17.12.21 12:04

Můj starší knížky neničil vůbec, ale asi do 2,5 let ho vůbec nezajímaly. Mladší zničí i ty nejbytelnější. Taky si je ráda prohlíží sama a nechávám ji. Knížky ji kupuji průběžně nové a nové. Ony ji vetsinou ty starší stejně přestanou bavit. Víš jak se to říká… Nejlépe se vychovává to cizí dítě. Mně je taky neustále předhazováno, že naše děti dostávají na svůj věk strašně drahé hračky. Jenže já jim raději koupím dvě drahé a kvalitní, než hromadu plastu, která se jim za chvíli rozpadne. Vždycky si okolí něco najde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7361
17.12.21 12:15

Prosím Tě, zakladatelko, kdo do Tebe takhle můruje? Tak ať si ty knížky vystaví ve svojí knihovně doma a nedává je dítěti. Ty pořídíš vlastní a je to vyřešené.
Knížky kupuju hodně a ráda. A vážně neočekávám, že zůstanou v netknutém stavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2254
17.12.21 12:19

Kupuj tyhle leporela a pod knizky s tvrdymy listy z druhy ruky, treba uz lehce jety a at si s tim detatko udela co chce.
Jako bych rekla tomu dotycnemu ze znicena knizka za tvuj volnejsi cas a ze za tu dobu neco udelas Ti to celkem stoji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43070
17.12.21 12:25

Nechala jsem je likvidovat ty knihy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22266
17.12.21 12:27

Leporela s pevnými listy měly děti vždycky volně k dispozici a používaly je nejen ke čtení - stavěly si z nich třeba ohrádky, domečky pro sebe nebo pro zvířátka atd.. Normální knihy s papírovými listy v batolecím věku prohlížely jen s někým dospělým.

V podstatě jsme knížky řešili asi úplně stejně jako jiné hračky - nesměly se cíleně poškozovat (tj. kreslit do nich, házet s nimi, úmyslně je trhat apod.)… ale pokud se některá nedopatřením roztrhla nebo něco podobného, slepili jsme a bylo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
17.12.21 12:30
@Anonymní píše:
Ahoj, chci se zeptat, nechávate děti kolem roku-dvou let hrát si s knizkama pro děti s pevnými listy sami? Malému je necelý rok a půl a cca od toho roku si prohlíží a hraje s knizkama sám ale také podle toho vypadají. Jsou dost často natzene či roztrzene úplně, ohnuté, polité apod. Ale proc se ptám, bylo vycteno, ze si těch knížek nevážím ani já, když to malému dovolím, prý bych u nich měla s nim sedět, otáčet listy a nedovolit mu je roztrhnout. Tak mě to trochu nahlodava jestli nejsem moc benevolentní a ze si těch knížek a ve finále i jiných věci nebude vážit. Na druhou stranu když si je prohlíží je vidět ze se u toho zábaví sám a já stihnu alespoň něco poklidit. Děkuji za reakce

Samozřejmě, že jsem nechávala děti listovat samotné knížkou. Naše děti jsou hodně knížkové, především to starší. Takže doma máme hodně knížek a jo, jsou holt opotřebované. Některé jsou na tom dobře, některé už byly tak zničené, že jsem je vyhodila. Mladší dítě ještě nemělo ani rok a občas se dostávalo i ke knížkám s normálními tenkými listy (knížky holt máme všude). Většinou jsem u knížek teda s nimi (a i tak máme knížky opotřebované a poničené), ale ne proto, aby je neničily, ale protože je nejvíc baví právě to, že s nimi čtu/prohlížím. A já ten čas s dětmi nad knížkami mám taky strašně moc ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1236
17.12.21 12:58

Jo, batolata mají svojí knihovnu, kde mají desítky kusů různé literatury a ničí to. Když už mi přijde něco k neprohlížení, rovnou to hážu do koše. Ale ničí čím dál tím méně, už jim i došlo, že přetahování o knihu vede ke špatným koncům. Vidím to tak na půl roku a už nezničí nic. Starší děti se ke knihám chovají moc pěkně a že toho jako prťata zničili také tuny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí