Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dá. Ta naše ví, že nesmí na stůl a linku. Od mala jsme ji z tama vyhazovali. Teď si to už nedovolí, nebo alespoň ne v naší přítomnosti. Kdo ví, co dělá, když nejsme doma
![]()
Kdysi jsme měli kočku, která věděla, ze nesmí lézt na stoly a linku. V posteli nám nevadila. Naučili jsme ji to rázným NE, také lehce srolovaným letákem a plácnutim po hřbetě. Pak už stačilo jen zašustit tím letákem. Později už vážně nelezla kam neměla. Teď máme kočky dvě. Jedna je mazlící, druhá ďábel (ale občas se nechá i pohladit). Zase jsou obě pomocí letáku, šustěním a rázným ne naučené co nesmí. Jsou každá jiná. Ta mazlící mi spí na hrudi nebo břiše. Druhou postel zajímá jen v zimě a to jen tak, že si mi lehne na peřinu mezi nohy. Kočka se určitým způsobem naučit dá. Ony nám nosí i hračky a chtějí je házet, pořád dokola.
Obě jsou původně venkovní. Mám je naučené i jako likvidátory pavouků, much a různého letavého hmyzu. Stačí říct to naše heslo a obě přiběhnou i když někde spí zalezlé. ![]()
@Anet97 u nás zrovna tohle nikdy nikdo nezkoušel, my je máme v posteli rádi
ale pokud jsi dostatečně silná osobnost, tak je to asi můžeš naučit. vycházím ze zkušeností dcery, která má kočky „vycepované“, prostě vědí, že ona si nepřeje, aby… ji budily ve čtyři ráno… jí lezly do jídla… se jí motaly v miskách, když jim nandavá… po ní vyžadovaly pozornost, kdy na ně nemá čas… jí lezly do rozdělané práce… já nevím, co ještě mají spolu za dohody… věřím tomu, že kdyby chtěla, aby jí nelezly do postele, tak tam nepolezou. a ony jsou s tím v pohodě, její pravidla respektují a přitom jí normálně dávají najevo svoji kočičí přízeň. ale samozřejmě, funguje to jenom směrem k ní. směrem ke mně už nic z toho nefunguje
starší holka měla našeho nejstaršího kocourka i naučeného na klikr, nějaké blbinky spolu nacvičovali, takže evidentně se vycvičit dají. pokud chtějí a pokud považují člověka za dostatečnou osobnost, která jim za to stojí ![]()