Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, tak mi jsme na tom úplně stejně. Malý má 5.měs (jen kojený) a taky sám nekaká. Do 3.měs. jsem mu dávala babycalm a probiotika, dost trpěl na prdíky, kakal denně, ale musela je masírovat, nahřívat a občas (cca každý 3.den) dát rourku. Jakmile problémy ustaly a vysadila jsem ty kapky, sám se nevykakal..chtěl..tlačil ale nevytlačil..
Když už osmý den nekakala a začal být plačtivý, dala jsem mu(na doporučení doktorky)laktulózu a do dvou hodin to z něj vyletělo. Teď to dělám tak, že mu každý 4-5 den dám laktulózu a je to.. Vím, že kojené děti nemusí mít stoličku i 2týdny, ale on tam toho má vždy dost. Oni mu ty kapky, dělaly řidší stoličku, rourka mu to taky usnadnila, takže není divu ![]()
Ta laktuloza mi přijde lepší než rourka, s tou mu přímo pomáháš, a už je velký, bála bych se návyku..abych mu pak ještě v roce dávala rourku, ta představa mě děsí
Po laktuloze sám tlačí, jen mu to udělá řidčí stoličku a tak mu to usnadní. Ikdyž taky z toho nejse nadšená..za měsíc začnem s příkrmy, tak doufám, že laktulozu vyměním za olej ![]()
@Wolsey
v pohode, ja mam holcicku opak a taky mi nikdo neporadil, kadila jako mimi i7krat denne jako kojena, takze tim padem na prsu porad. stolice jen zelena, s krvi, do pul roka fakt maso, sice pribyvala vic nez ostatni, ale taky jsem si uzila peklo, S prikrmama se ohdne zlepsilo, ale treba jen nan lepek jsme si zvykali do 2 let. takze treba mne pobavi bezplenkova metoda a tak, mne srala na prsu, ve spanku, porad
Pliny litali vzduchem. Ve dvou letech se to vse obratilo, traveni pekne nastartovalo a je to fajn. Dulezite je pak az zacne uceni na nocnik, nedelat pred ditetem z toho sceny. Ja proste chodila na zachod s malou, doted sedime spolu a proste ucim ji, ze kadeni a curani je normalni vec a dela to kazde. Pro nektere dite byva pri tlaceni ve starsim veku i psychicky blok. Tak hlavne na to mysli pozdeji a ikdyby mel pocit ze to boli tak to zlehcuj, ze to tak ma kazdy, musi zatlacit a je to.
V okoli nas vsechny maminky casto resi zacpu, ja mela opacny extrem a nikde jsem se nedovolala.
Naucila jsem malou opak, kolikrat jdem po ulici a hulaka ze bude bobek nebo curat, ale jsem radsi nez by se bala. Tam je prave to riziko, ze si ty nervy co to spousti otupi a pak se to blbe uci. Neboj. Bude lip, vzdycky kdyz uz jsem myslela, ze to nedame, tak se to zlepsilo.
@miru81 Ahojky,potřebuji radu.Syn mi už 16 dní nekakal. Jinak vypadá v pohodě. Je plně kojený. Dríve mi kakal každý 7 den, ted jaksi nic. Pediatr mi řekl počkat, že je běžné i 17 dní. Jinak na omak ho nic nebolí. Prdíky odcházejí. Je veselý. Řekla bych, že ted vyžaduje více MM. Je mu 4,5 měsíce a váží 7kg. Myslím že vůbec nestrádá. Děkuji za Vaše zkušenosti a radu.
@Papaj29 Kamarádka zažila i tři týdny. Pokud je spokojený, nedělala bych paniku. Moje dcera si taky dávala velké pauzy… a vždycky to nakonec přišlo ![]()
Jinak v tomto věku, pokud bys to chtěla urychlit, bych mu už dala nějaký příkrm: brambůrku, dýni apod. (Mrkví bych nezačínala, co vím, tak tak polovinu dětí to ucpe a mají s prvním bobkem problémy.) Nebo kukuřičnou křupku. V tomto věku už by na to měl nárok.
Me ditko kolem ctvrteho mesice, plne kojene, nekadilo vice nez 30 dni. Uz jsem s ni behala po doktorech a nikde nic nenasli a jen se divili. No a pak se vykadila sama.
Traveni ma ted v necelych dvou letech hodne citlivy a vadi ji kazda zmena nebo nemoc.
@Papaj29 jé, se omlouvám, asi už máte jistě po problému ![]()
Plně kojené dítě opravdu nemusí 3-4 týdny mít vůbec stolici
Taky jsem z toho už vždycky ke konci byla trochu vyděšená (přece jenom je to divný, žejo), ale fakt bez problémů
Jak jste dopadli? ![]()
Dobrý den, můj malý má 1měsíc a 12 dní neměli jsme už 2 den stoli vadí to? Trošku mu pomáhám hadickou do zadečku. Mám mít obavy?Plně kojím. Děkuji za odpověď
🙂
Dcerka byla též plně kojená a stolici neměla 8 dní. Dle mudr v pořádku. Pak byla nálož. ![]()
Je to normalni a zbytecne mu nepomahej. Nemusi mit stolici I tyden. Akorat se priprav, ze az prijde, bude to stat za to ![]()
Dceri se taky pri kojeni zefektivnilo traveni tak, ze mela stolicku 1* tydne a fungovala tak nekolik mesicu. Řikalo se tomu u nás „černý čtvrtek“. Na to plinka nestačila… ![]()
U nás byla u obou děti frekvence 1× za 10 dní. Manžel v kriticky den odmítal prebalovat
pokud výrazně neplace, tak bych mu nechala jeho rytmus