Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
Chtěla bych se zeptat jak jste řešily společné spaní když vám dítě začalo lozit. Malý od narození prostě odmítá postýlku takže spí s námi, mě to ve výsledku i vyhovuje víc ale teď když má 7 měsíců a pomalu začíná projevovat náznaky toho, že by měl lézt se bojím aby nespadl z postele. Máme poměrně vysokou postel + vysokou matraci a pád z ní by byl hodně nepříjemný i pro mě. Z jedné strany postele máme přiraženou postýlku a přebalovací pult. Když s ním spím, tak funguju jako zábrana já, ale přece jen si jdu po večerním uspání sednout do obýváku ať jsem chvíli s partnerem sama.
Kdybyste mi předaly zkušenosti bylo by to super ☺️️
Mě syn spadl i přes prirazenou postylku a to sem spala vedle něho, asi sem zrovna musela tvrdě usnout, jinak mě vzbudí když začne cestovat. Dívám se na něho přes videochuvu, kdyz se pohne nebezpečne ke kraji tak ho jdu posunout. Mame tam různě polštáře, peřiny, někdy tam hodím autosedacku.
My teda nemáme moc vysokou postel, ale já vždycky udělala zábranu z peřin a na zem pod postel sem ještě rozložila něco měkkého, buď polštáře, nebo další matraci, kdyby spadnul, padal by na měkké. Ale existují i normálně zábrany na velkou postel, že to zasunes pod matrací a máš takovou jako ohradku kolem postele.
My máme 1+1, takže z gauče vidím na postel
, ale jinak až budeme ve větším, tak to také budu řešit tou videochuvickou (případně jestli máte nějaký starý mobil, tak na to existují k aplikace).
Jinak v noci strach nemám. Spí mezi námi a mě vzbudí každý pohyb. Navíc když se vzbudí, tak okamžitě řev ![]()
Na jedné straně máme postýlku, na druhé pokládám chuvicku. Blika ji světlo a je to první věc, která ho zajímá když se vzbudí a prekuli. Takže mi to začne šramotit a já jdu za nim.
Prodavaji se takove zabrany, kolem postele, jinak padu nezabranis, kdyz tam bude spat dite samo, to proste spadnout muze
@Nicole 1234 ono se to časem mění, mne jednou manzel říkal ze kolem půlnoci na nás kouknul a syn si spokojeně hrál s kapesnickem co jsem měla připraveny u hlavy a já zarezavala
ted už se s pláčem nebudi no
ani mě všechno neprobere tak, jako když byl novorozenec.
Ja to popravde neresila- obe deti, kdyz se probudily a nebyla jsem vedle, spoustely spolehlivou sirenu, aniz by se pohnuly. Pro jistotu jsem oblozila perinou a polstarem.
Pokud nechces kupovat chuvicku, existujou free chuvicka -aplikace - propojis si mobil s jinym nebo treba s tabletem.
My měli manželskou, takže jsem dítě dávala doprostřed a obložila peřinami
Když jsme byli někde, kde se mi nechtělo večer chodit ho občas zkouknout (na chatě, v penzionu atd.), tak jsem vedle něj dala chůvičku a vyřešeno.
My mame jednu stranu postele u zdi, na druhe delam zabranu ja. Ale i kdyz tam nejsem, tak se nebojim, vedle postele je na zemi vysoka matrace. Ted je male 11 mesicu a uz v pohode sleza z postele sama.
A jinak ta chuvicka by u nas nebyla spolehliva. V 90 % mala po probuzeni rve. A parkrat se stalo, ze proste slezla z postele a sla ke dverim nebo se hrabat v supliku. Pripadne spala neklidne a ve spanku se posunula, takze pak spala hlavou dolu.
Dávám peřiny.. ale nás se budí s řevem. I když už se mi též stalo, že ani nepipl, přelezl mě a já ho chytala za nohu už v letu. ![]()
Prodavají se takové stahovací zábrany kolem postele, měly by jít sestavit podle potřeb 1-4 strany, ale je to docela drahé a taky si myslím, že čím dřív se dítě naučí z postele slézat, tím lépe. Nevím, jak je ta zábrana odolná třeba vůči šplhajícím dětem. Někdo to řeší matrací na zemi (nejlépe na roštu), my máme nízkou postel za dvou stran u zdi a z jedné strany máme na zemi velký kuličkový vak, z druhé strany máme skříně, takže tam máme provizorně matraci, přes kterou se do skříně o dost hůř dostaneme, ale funguje to, padá do měkkého a nemá se o co uhodit.Je to otázka jen několika měsíců, než se naučí děti slézat.
Dělala jsem zábrany z peřiny a na zem jsem dávala deky.
Ale malej je od malička na sebe opatrný, takže i když už byl větší, tak nikdy nespadl z postele, když byl vzhůru, vždycky si mě pláčem nebo mumlaním zavolal. Za to přetáčením ve spaní spadl asi 2×, ale vždycky na ty deky.
Obložila jsem postel dekama a polštářema a taky přikoupila koberec, aby to neodklouzalo.