Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky. Mám takový dotaz. Moje téměř čtyř měsíční miminko, si při pasení koníčku cpe ručičky do pusinky a pak se vzteká. Hezky pase koníčky tak dvě minuty a to vydržel i 10 minut. Už asi 14 dní je hrozně protivnej, hodně si cpe ruce do pusinky, ale nateklé dásně nemá. Když leží na zádech tak to nevadí, ale u toho pasení mě to trápí, protože se tak nikam neposouvá. Hrozně se vzteká a já nevím jestli je to fáze nebo znamení něčeho horšího. Celkově je to teď na nic, je protivnej, nic ho nebaví, vzteká se kolikrát i v náručí a o denním spánku ani nemluvím… Dřív jsem ho uspala v kočárku a další dvě hodinky spal, teď zastaví kočár a je řev a musím ho zase uspávat v náručí… Já vím, že z toho vyroste, ale teď mě to docela trápí… Máte taky takovou zkušenost?
Taky u pálení dává ruce do pusy. Proč by to mělo být špatně? A když tam nemá ruce, tak tam strká cokoli je poblíž.
A stejně začíná dávat pod sebe kolínka, odrážet a snažit se otáčet že zad na bříško i na druhou stranu.
Zbytečně ho dítě tak ne pozoruj a nech ho zkoumat a vyvíjet se.
Nic divneho, spanek se miminum meni, ze se neposouva.. on na vsecko prijde ma hsste hromadu casu. Syn se zacal obstojne pretacet az v pul roce a v deseti mesicich uz chodil, kazdy ma svoje tempo.. ![]()
@Markétka111 píše:
Nic divneho, spanek se miminum meni, ze se neposouva.. on na vsecko prijde ma hsste hromadu casu. Syn se zacal obstojne pretacet az v pul roce a v deseti mesicich uz chodil, kazdy ma svoje tempo..
Jeee to já po něm nechci aby se začal přetáčet, na to má fůru času. Dcera potom se otočila už se nezastavila a v deseti měsících chodila a to Teda znovu nepotřebuji
. Spíš mě trápí jak ho to nebaví, začne si cpát ty ruce a pak za chvíli hlava dole a vztekání. A fakt ho to dřív bavilo tak čekám, jestli zase začne aby si pak mohl hrát s hračkou před sebou…
@Paní.Norrisová píše:
Taky u pálení dává ruce do pusy. Proč by to mělo být špatně? A když tam nemá ruce, tak tam strká cokoli je poblíž.
A stejně začíná dávat pod sebe kolínka, odrážet a snažit se otáčet že zad na bříško i na druhou stranu.
Zbytečně ho dítě tak ne pozoruj a nech ho zkoumat a vyvíjet se.
Kdyby se u toho nevztekal, on se pak trápí. A jinak se snaží nacpat do pusinky taky co najde jen se mu tam nic nevejde
. To vím, že je to normální, ale u toho pasení, aby mu pak třeba ty svaly neochably když je nebude trénovat. Já sem hrozná, od dcery si nepamatuji jestli se taky takhle vztekala ![]()
Muj byl to same, kolem 3,5 mesice. Nejdriv pasl moc pekne, pak najednou ze dne na den ho to nebavilo, a jakoby se vratil zpatky. Vydrzel kratsi dobu a rev. Moje mamka mi pak rekla, at ho necham, ze si to proste musi vsechno vyzkouset. Tak jsem ho nechala na brisku i kdyz jen lezel jak lazar (ne dlouho a ne samotnyho, ja jsem byla s nim a treba max 5-10 min), a ze dne na den se to zlomilo. Najednou vydrzel i 15-20 min a u toho se natahuje pro hracky.
Rucicky si taky nonstop ji, nema dudlik. Vzdycky mu je z pusy vyndam a snazim se mu dat hracku. Ale samo, rucicky proste chutnaji lip ![]()
@Sarus21
Taky mám vzteklouna, ale neřeším. Ale ona se vzteká, i když ji pak dám na záda, tak se sama hned překulí zpět. Říkám si, že si na to musí přijít sama a navíc pasení koní dovednost, kterou by dítě mělo hodně dobře umět až v 6 měsících, takže má čas. ![]()
@Tessa86
Cucání a strkání si ručiček do pusy tolik nebránit. Je to také důležité pro další vývoj - mluvení.
@Markétka111 píše:
Nic divneho, spanek se miminum meni, ze se neposouva.. on na vsecko prijde ma hsste hromadu casu. Syn se zacal obstojne pretacet az v pul roce a v deseti mesicich uz chodil, kazdy ma svoje tempo..
A ano, spánek se jim mění, ale on ty dvě až tři hodiny spánku potřebuje, ale místo toho řve, že se vzbudil…