Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A proč chceš dávat čajík přímo jemu? Pij ho ty a malej ho dostane od tebe z mlíčka,je to tak lepší,já to také tak dělám. Vypiju 2-3 pullitry denně. Je dobry i na tvorbu mléka
voda ani caj kojenci neublizi a alespon si zvykne na nove chute a nebude mit pozdeji problem s pitim ![]()
Ahoj, vim ze to tu porad dokola píšete s vodu, ale malému jsou 3 měsíce a vůbec nechce pít vodu je to normální? nechce ani vodu ani čaj bojím se ať není dehydratovaný ![]()
@kajusa22 ahoj, já ve 3. měsících pouze kojila, malá krásně pila MM a tak na doporučení pediatra jsem žádné tekutiny nepřidávala (ikdyž mamka, babička… za starých časů nám dávaly čajík už od 1. týdne narození). S pitím jsem začala až ve 4,5 měsících, kdy jsem dávala první příkrmy, zkoušeli jsme heřmánkový čaj, fenyklový, bylinkový, pili jsme ho z flašky, po lžičkách a malá nechtěla ani kapku, tak jsem zkusila vyvařit jablíčko, hrušku, švestku atd. ovoce zpapala a vyvařenou vodu z ovoce začala pít, tak jsem do vody začala přidávat čajík, nejdříve lžičku a množství zvyšovala, teď ředím 1:1 ovocnou vodu a čaj. To Ty ale nemůžeš, až začnete s příkrmy. Ono neslazený bylinkový čaj, to není nic moc pro mimi, které je zvyklé na sladké MM… zkrátka jsem Ti chtěla napsat, ať se nebojíš, po měsíci od začátku podávání tekutin mi malá vypije půl litru denně a do toho ještě kojím, vypila by i flašku naráz, ale mám strach, že prasne a ze začátku opravdu nechtěla spolknout ani hlt
Není kam spěchat, hlavně trpělivost, nenutit, pokud nechce, ale dál zkoušet, až bude mít prcek žízeň, tak se napije
Jsem se rozepsala
papa a hoooodně štěstí
![]()
Holky mam 6 tydenni miminko a je plně kojene. Nicméně se mi občas zda ze po kojení ma úplně vyschle v pusince, muzu mu dát lžičku prevarene vody na „zvlhceni“?
@teris.r Kdyz uz, dala bych kojeneckou ( je tam min dusicnanu), nemusi byt prevarena.
@Gabulle píše:
Dřív balená kojenecká voda nebyla a nikomu se nic nestalo
To máš pravdu, ale byli to dříve kvalitní vody než dneska. neviš kdo co tam dáva atd…rozumíš…
Ahoj, mam dotaz…malej (deset měsíců) odmítá a to již od narození vodu, čaj, polévku a věci podobně vodové konzistence. nechutná mu jakýkoli, ani sladký čaj. netušíme proč.
ovšem ted se blíží teplé dny a chci to řešit. tuhle měl malý průjem a já náhodou zjistila, že mu ohromně chutná voda smíchaná s půl sáčku balení smecty
vyzunkne to tak chutně jako UM.
napadlo mě zvykat ho na vodu či čaj tím, že tam vždy přidám půlku balíčku smecty a postupně budu smectu ubírat tak, že tam nebude malý zvládne vpít čaj jen tak…
ale nevím, jak smecta funguje, podle balení je to přírodní věc, jn jíl s trochou glukozy, takže by to nemělo vadit, preventivně prostě dávat..?? snažila bych se pak opravdu podíl prášku minimalizovat… už teď mu stačí necelá půlka prášku, spíš možná třetina.
nevíte, zda to není nbezpečné..? že bych ho nějak „zacpala“?
ještě jedna věc - vím, že smecta je slazená glukozou, ale malého asi fascinuje i ta konzistence té rozpuštěné suspenze, tj.asi mu připomíná mlíčko, protože samotnou glukozu jsme do čaje samozřejmě dávat zkoušeli a to nechtěl.