Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Slyšela jsem to takhle:
Do půl roku - převařenou balenou pro kojence
půl rok až rok - balená pro kojence
od roku z kohoutku … pokud není ze studni - v tom případě si nechat udělat rozbor
Měsíční miminko nepotřebuje další tekutiny, stačí mu mlíčko. Kojíš?
Záleží jakou máte kohoutkovou vodu, na mnoha místech má parametry kojenecké, chce to obrátit se na vašeho dodavatele vody, měl by mít rozbor a podle toho uvidíš. Jinak já svému kojenému dávala normálně kohoutkovou, těch pár lžiček co do sebe dostal jsem neřešila ani kdyby neměla parametry kojenecké.
Záleží na tom, jakou máte vodu. Nám z kohoutku teče krásně žlutá, tak budu kupovat kojeneckou ještě hodně dlouho. Kamarádce teče z kohoutku kvalitní voda, tak převařuje tu. Často se prokazuje, že voda v láhvívh je méně kvalitní než obyčejná voda z kohoutku.
Já vařila čajík s vody z kohoutku.Kojeneckou vodu jsem začala dávat až v 5-ti měsích k příkrmům, tu jsem nepřevařovala.Když jsem převařiloa kojeneckou vodu, tak mi tam zůstával takový bílý povlak.
Anonymní píše:
kojim,ale cajik davam fenyklovy kvuli prdikum
Aha, já prdíky u syna nezažila ![]()
ahoj, já dávala od začátku vodu z kohoutku, ale tchýně udělala rozbor vody, takže jsem věděla co a jak.Takové info asi nemáš, tak bych asi spíš tu balenou.
do 3 měsíců bych dávala kojeneckou - do toho věku nejvíc hrozí otrava dusičnany, i když pochybuji, že toho čajíku vypije tolik
zjisti si, kolik dusičnanů máte ve vodě…jinak my jsme kojení a do příkrmů v 6 měsících jsem už dávala rovnou kohoutkovou, to samé na pití…ale máme vodu filtrovanou…
zaleti na tom jakou mate vodu, dle meho je vetsinou srovnatelna s tou balenou a mnohdy i lepsi. ja davam od narozeni kohoutkovou filtrovanou. mame konvici a tu pouzivame vsichni
já už jsem to sem do jedné diskuze psala, ale nemůžu ji najít, takže kopíruji sem to hlavní:
Děti do 6 měsíců věku jsou zvláště citlivé na methemoglobinémii způsobenou dusičnany v pitné vodě (tzv. „modrání kojenců“),dehydrataci způsobenou gastroenteritidou s průjmem, na sepsi a na povrchová anestetika obsahující benzokain nebo prilokain. Dusičnany obsažené v zemědělských hnojivech mohou prosakovat skrz půdu a kontaminovat vodu. Současný standard EPA pro dusík v dusičnanech v pitné vodě je s ohledem na ochranu dětí stanoven na 10 ppm. Český limit pro dusičnany v pitné vodě je 50 mg/l
takže do 6m věku je velmi doporučeníhodné používat kojeneckou vodu.
Black_Orchids píše:
Současný standard EPA pro dusík v dusičnanech v pitné vodě je s ohledem na ochranu dětí stanoven na 10 ppm. Český limit pro dusičnany v pitné vodě je 50 mg/ltakže do 6m věku je velmi doporučeníhodné používat kojeneckou vodu.
To ano, ale například WHO stanovuje limit dusičnanů na těch 50mg/l pro KOJENECKOU vodu (viz např. http://www.who.int/…aemoglob/en/)… takže bych se toho zas tolik nebála… prostě česká norma je děsně přísná. Navíc taky záleží, kolik toho miminko vypije… pokud by zakladatelka chtěla dělat do kohoutkové vody UM nekojenému dítěti, vypilo by té vody 0.5-1 litr, pokud chce dělat pouze čaj, kolik toho to dítě vypije? 50ml? 100ml? Víc určitě ne… takže to je fakt rozdíl.
Osobně bych se tý kohoutkový nebála, na takhle malý množství.
Vyčerpávající článek na toto téma je zde: http://www.vak.cz/soubory/k.pdf
Gabulle píše:
Dřív balená kojenecká voda nebyla a nikomu se nic nestalo
Tak tohle pravda není… dřív na tu methemoglobinémii kojenci i umírali ![]()
ahojte maminky
chtela jsem se zeptat jestli muzu mesicnimu miminku podavat normalni prevarenou vodu z kohoutku kdyz delam cajik,nebo musim pouzivat kupovanou balenou a prevarit?jak to delate vy?dekuji za odpovedi