Kojení 20ti měs. dítěte

bzb
135
3.8.06 23:08

Kojení 20ti měs. dítěte

Ahoj holky,
mám dotaz - možná dost hloupý, ale já už si nevím rady…
Poslední dobou mě spousta lidí kolem otravuje, že už máme přestat s kojením a kecají nám do toho i cizí lidé, pakli-že zmerčí, že kojíme. Člověk, aby už měl strach tomu prckovi to mlíko dát… Tak nevím jestli už malé opravdu třeba neškodí nebo tak nějak..jsem asi blbá, že?
Navážela se do mě nějaká dr na dovolené, že už mám OKAMŽITĚ přestat, že mi to jako doktorka nařizuje, ale vysvětlení žádné… Kamarádce řekla to samé kožařka, ale nevím zda to u nich není kvůli nadměrné fixaci na maminku a tomu, že syn odmítá jíst . Naše malá jí - nic jiného jí nezbývá, boj to byl hrozný, ale dneska máme pravidla a „míško“ není dokud nezmizí vojáčci :-). Ale říká to hezky „maminko, poším míško“.. Některým mým známým vstávají vlasy hrůzou … Možná i Vám :-)
Kojím trochu v noci )nemám moc přehled), rituálek před spaním a jedenkrát během dne (opět před spaním). Chtěla by víc, ale nedostane - jen to občas vyzkouší :-). Vím, že mám notorického kojence, že je rozmazlená, to řešit nechci, ráda bych jen znala Váš názor na kojení většího dítka a zda, náhodou, někdo nevíte, jestli to může mít nějaké negativní následky na dcerku nebo na mne?
Omlouvám se za zmatenost mého dotazu a děkuji za případný názor…
Hezké Léto! B.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
583
3.8.06 23:15

ahoj, já bych až tak neplašila, protože kolem mě je takhle „nenormálních“ matek víc.. kojím dcerku, kt. budou na konci měsíce dva roky. Třikrát denně-teď jsme to omezily, ještě před asi měsícem to bylo častěji. Ráno, poledne, večer. Ale usne i bez mlíčka, usne i v cizím prostředí na hlídání. Normálně jí běžná jídla, co mohou děti dostat, je zdravá, bez problému. Fixovaná na mě příliš není, odmala ji dávám na hlídání-zpočátku v době mezi kojeními, od 1/2roka i tak, že tím hlídáním přišla o kojení a dostala příkrm. Je to šikovná holčička, ví, že když někde jsme, nesmí se na mě sápat a žadonit o mlíčko.
Myslím, že kojení je soukromá věc každé matky-kdo chce a může ať kojí, kdo ne, dává UM - ani jedna skupina proto není horší nebo lepší, každý má jiný názor. Ale věřím, že kojením dávám dítěti dobrý start do života, pomáhám mu vybudovat imunitu přirozenou cestou. Proto kojím-ne proto, že bych si tím malou chtěla k sobě připoutat.
Dobrou noc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
3.8.06 23:19

Ahoj, ja teda dcerku uz nekojim a kojit bych nechtela, ale chci te uklidnit, ze mne teda vlasy na hlave hruzou nevstavaji pri predstave, ze ty jeste kojis. Naprosto chapu, ze ten tlak okoli znervoznuje, ale byla tu uz spousta diskusi, kde holky psaly, ze MM neni nikdy skodlive (paklize tobe konkretne TVUJ lekar nezakazal kvuli nejake nemoci kojit).

Takze klid, kojte kdyz chcete, na ostatni kasli!!!

Hromix

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
3.8.06 23:39

Ahoj, já taky kojím k údivu okolí, je nám 14 měsíců a moc si to oba užíváme.
Vždyť je to tak krátké hezké životní období tak proč si ho nechat kazit řečmi cizích lidí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
250
3.8.06 23:44

Ahoj bzb,
tak já jsem na tom velmi podobně, akorát už nám je 22 měsíců :lol:
Naštěstí nemám až takové reakce v okolí, kdyby mi chtěl někdo něco nařizovat, poslala bych ho.. ehm.. no prostě si ještě nikdo netroufl být tak nekompromisní :) Taky kojím před spaním a někdy i v noci, když se vzbudí - co už s ní, nechat brečet ji nemůžu, vzbudila by mi mladšího synátora a musela bych je kojit oba :lol: takže u nás to vychází na cca čtyřikrát denně. Ostatní jídlo sní podle nálady, někdy hodně, někdy se nimrá, taky je poměrně vybíravá po svém tatínkovi :wink: Moc to neřeším, hlady neumře :? Že by jí to škodilo, toho se fakt nebojím - co by jí v tom mlíku jako mělo ublížit? Spíš si myslím, že by jí mohlo ublížit, kdybych ji necitlivě odstavila. U nás je to složitější - musíme všichni spát v jedné místnosti, takže uspávání se musí dít v naprosté tichosti, aby se nevzbudilo mimi, kojení je na to ideální :) Nebojím se, že bych je oba kojila do plnoletosti, ono to nějak časem vyhnije :wink: Za rozmazlenost považuju úplně jiný věci, kojení určitě charakter nekazí. Taky jsme si určili mantinely - přes den jenom před odpoledním spaním, jinak ne, takže nehrozí, že by mě tím tyranizovala.
Nevím, jestli ses někdy setkala s antroposofickým přístupem, ale podle tohoto by mohlo příliš dlouhé kojení brzdit rozvoj řeči. Sama ale víš, jak na tom jste. My děláme v řeči pokroky, sice většina dětí už v jejím věku mluví líp, ale tak to bylo i s lezením, chůzí, šplháním na kde co… jinak je to opice chytrá a vnímavá, takže si nedělám starosti.
Nemám pocit, že by kojení jakkoliv starého dítěte byl problém, problém je spíš to, že Ti do toho všichni kecají :P To je totiž skutečně jen a jen Vaše věc! Vyřeš to tak, jak to cítíš Ty! Třeba má Tvoje holčička jen psychickou potřebu Tvé blízkosti, pocitu bezpečí… na tom není nic špatného! Určitě není rozmazlená, třeba je jen citlivější, každé dítě je prostě jiné a každé vyžaduje jiný přístup. To je celé. Jestli Tě to neobtěžuje, není důvod, proč bys to měla lámat přes koleno. Až budeš cítit, že už Ti to leze na nervy, tak jí vysvětli, že už je velká a mlíčko už není a když na ni budeš hodná, určitě z toho trauma mít nebude :)
A Tobě to určitě taky neuškodí, někdo kojí dvojčata, jiná má zas osm dětí… kojit jedno dítě dva roky nic nebezpečnýho není.
Mmch, Bílovice zdraví Brno! Jsme skoro sousedky - a stejně postižené 8O
Dobrou noc, mamulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
4.8.06 02:32

Bzb, mozes byt pokojna :wink: Dlhodobe kojenie prospieva tak dietatu ako i matke. V MM su stale pritomne bielkoviny, laktoza, tuky, vitaminy, latky podporujuce rozvoj mozgu, latky chraniace mliecne zubky, protilatky....., to vsetko presne nadizajnovane pre tvoje dieta. Co by si dcerke namiesto MM dala? Mlieko kravske, ktore bolo vytvorene pre teliatko, cize nie je uplne idealne pre cloveka. Tymi protilatkami si dieta pomaha budovat svoj vlastny imunitny system.
Pises o dcerke, ze je rozmaznana. No podla mna aj emotivny ucinok kojenia na dieta je dolezity. Ak dietatu neupieras svoju pozornost a lasku, na ktoru ma narok, vyrastie z neho sebavedomy jedinec. Tu pozornost a lasku mu davas predsa aj tym kojenim. Urcite ju tym nerozmaznavas!
Ty sa dlhodobym kojenim chranis pred rakovinou prsnika, osteoporozou v neskorsom veku, pretoze vapnik sa ti pocas kojenia v tele uklada efektivnejsie a cim dlhsie kojis, tym si viac chranena.
Svetova zdravotnicka organizacia odporuca kojit deti aspon do veku 2 rokov a dalej tak, ako to matke a dietatu vyhovuje. Este mate 4 mesiace cas :D Navyse detom zacne vypadavat mliecny chrup niekedy okolo 6 rokov, to je cas kedy sa uz ziadne dieta nekoji (vyskumy hovoria, ze vacsinou sa deti same odstavia medzi 2-7 rokom zivota… cize do zacitku vypadavania mliecnych zubov)
Ak to tebe nevadi, ze sa este kojite, tak preco to vadi okoliu??? Ja toto nikdy nepochopim, preco sa ludia staraju do veci, do ktorych im nic nie je?! :evil:
Este ti napisem nieco, co pisala jedna moja internetova kamaratka, od ktorej som sa vela o kojeni naucila: nikto nepochybuje, ze ovocie a zelenina su zdrave a ze by mali byt sucastou nasho jedalneho listka. Naprikad take jablko. Obsahuje vitaminy a tak by sme ho mali jest. Ale obsahuje jablko vsetky potrebne latky? Nie. Treba jest aj ine veci. Ale len preto, ze tie vsetky latky jablko neobsahuje, ho z jedalnicka predsa nevyradime, vsetci sa urcite zhodnu na tom, ze jablko je dolezitou sucastou zdraveho stravovania. Tak je aj s MM. Hoci neobsahuje vsetko pre rast dietata, stale je vyznamou zlozkou jeho stravy a zdravej vyzivy.
Inak ja kojim zhruba rovnako ako ty - 2× v noci, rano po zobudeni, vecer pred spanim a pred a po dennom spanku. Vobec nemam pocit, ze je to vela. Danko cez den kojo nevyzaduje, kojenie mame uz vlastne spojene len so spankom. Daniel ma dni, ked drzi hladovku, nezje nic, ale ani sa nedozaduje koja, niekedy (ako dnes) sa poriadne napraska. Vazi 10,3kg, nic moc, ale moja mam mi vravela, ze ja som bola presne taka ista (mimochodom od 2tyzdnov na UM), nema preco byt iny.
Na blbe otazky okolia mozes odpovedat ako ja, ked mi moj 80rocny starky :wink: povedal, ze by som uz mala maleho odstavit: „uz sa na tom pracuje“. Ano, pretoze podanim prvej lyzicky s prikrmom si vlastne zacala dieta odstavovat. U niekoho proces na par mesiacov, u niekoho na par rokov, ako sa podari a ako komu vyhovuje :wink:
A tej doktorke, co dristala, ze musis ihned odstavit odkazujem, ze by mala ihned vratit diplom! :twisted:

Odporucam ti este pozriet si toto: http://www.rodina.cz/…y_jeste.html

Tak a drzte! Obrn sa trpezlivostou, najdi si podobne „postihnute“ kamaratky a okolim sa nedaj znechutit. Kojenim nemozes nic pokazit!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
291
4.8.06 06:04

Holky, to je jak v blázinci.

Na další diskuzi se řeší jak lidi odsuzují matky které nekojí…pak je chvilku klid…a pak zase obyvatelstvo řeší matky, které kojí moc dlouho. :x

BZB, i kdybys kojila dítě o přestávkách ve škole, tak mu neublížíš (samozřejmě mu musíš dodávat i jiné živiny).
Nenech se okolím zdeptat, je to tvoje dítě a tvůj život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
4.8.06 08:07

BZB - snaž se obrnit, já doteď kojím 16ti měsíční dceru a jsem navíc v 34tt - to bys měla teprve slyšet, co někdo dokáže vypustit z úst (zvlášť pikantní byla poznámka ve 12tt, že prý zabíjím nenarozené dítě :( - od sousedky).
Doktoři v mém okolí se sice diví a jsem za exota (máme to dokonce v kartě s vykřičníkem :D ), ale principielně nic nenamítají - když nám to prý vyhovuje, tak co. Jen gynekoložka mě hlídá, prý abych jí náhodou předčasně neporodila, ale sama uznává, že zatím to na mě ani nenarozené prtě nemá vůbec žádný vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
4.8.06 08:57

BzB-hlasi sa rovnako „postihnuta“ :-)))
Ja mam syna zavislaka a vobec sa to nehanbim priznat.
Ano boli casy, kedy som chcela odstavit (okolo roka) pretoze mu sli 4 zuby naraz a kojenie sa stalo utrpenim a tak som si ho pametat nechcela, ale ukazalo sa, ze u nas to proste nepojde.
Syn by radsej umrel od hladu, nepomahalo ho nechat „vyhladovat“ (dodnes si vycitam, ze som podlahla vseobecnym predsudkom, aj tu z emimina) dosledok bol, ze syn sa zacal budit strasne v noci, mal hlad, dehydroval sa, pretoze nechcel pit.
A jest nezacal tak ci tak (nikdy nebol jedlik, ktoremu by prikrmy zachutili. )
Um nikdy nevzal. (do roka sme ho mali od dr. zakazane-riziko alergii) a po roku, ho uz vezme maloktory kojenec.
Az ked som sa na to vsetko vybodla a zacala ho zase kojit podla potreby bez obmedzenia-div sa svet, zacal jest, priberat, v noci sa kojenie radikalne znizilo, z asi 4× na 2×, momentalne je pomer asi taky, ze sa par dni koji raz (nad ranom okolo 5,00) potom spi este do 8,00, alebo spi celu noc, ale vtedy vstava okolo 5-6,00.
Mna dost presvedcilo o spravnosti toho, ze este kojim ked bol naposledy chory prvy raz bral antibiotika, angina+prujem.
Starsia dr. (zastup nasej) blahorecila, ze este kojim, ze inak by bolo dost pravdepdobne, zeby sme museli do nemocnice.
To iste moja dr. vzdy ma pochvali, ze este kojim.
A to je tiez uz hodne stara dr.
Zubar tiez bol rad, ze mu to chrani zubky.
Ked som rodila, tak so mnou bola mamina, co 3. dieta kojila 4 roky.
Ked sa jej to pytali na vizite, ci deti kojila a povedala to s miernymi rozpakmi, tak cela ta vizita ju chvalila, ze je to uzasne, ze bude mat dost mliecka aj pre toto dalsie babetko.
Tiez neplanovala tak dlho kojit (a asi maloktora matka to dopredu planuje), len skratka mala dieta viac save a kojive ako tie predchadzajuce, ktore tak dlho nekojila.
Tie nazory dr. sa mi zdaju ako vasa ceska specialitka (nic v zlom) nikde inde som toto necitala, kamosky mi ziju rozne po svete, aj u nas na slovensku som nikde nepocula, zeby toto riesila dr.
Nechava sa to viac-menej na matku. (ale mozno je to len moje skusenost a ozvu sa slovenky s opacnou).
Zato tu na emimine citam pravidelne, ze toto nejaky dr. prehlasil.
Asi este ziju v dobach, kedy sa kojenie povazovalo za jed pre dieta 8O
Dalsi moj motiv kojenia je ten, ze syn ma len par zubov a stolicky kazdu jednu 3m vkuse prereval, proste od rana, do vecera, nepomahalo vobec nic, okrem toho prsa.
Kebyze ho nemam, tak som uz v blazninci, pretoze ten rev by som nemala ako prerusit. (nepomahal pobyt vonku, homeopatika, gely na zuby) a 3m ho paralenom napchavat nebudem.
Matky maju rozne dovody na to, preco koja, niektore deti maju alergiu na akekolvek Um, pocula som aj pripad, kedy dieta skoro zomrelo, pretoze nic neznieslo a lekari uz v zufalstve liekmi rozbiehali u matky laktaciu.
Nikto kto toto kritizuje tak nevie, co je za tym, co tu matku k tomu, ze koji vedie. Tak isto ako nikto nevie, co vedie matku k tomu, ze nekoji.
A nikto nema pravo, sa do toho starat!!!
Je to vec kontretnej rodiny.
Alda-plne s tebou suhlasim, ze je to priserne, ze sa sustavne cudzi ludia maju potrebu starat do tak intimnej veci ako kojenie je.
A uraza ma, ked sa aj tu na emimine, docitam od matiek, ktore to vidia inak, ze to je nechutne, uchylne, a podobne vyrazy, ked sa koji 2 rocne dieta. Pritom som sa tu nestretla s tym, zeby niekto napadal matky ake je nechutne davat mlieko z flasky 2 rocnemu dietatu.
Ked matka nekoji tak skor sa jej tu kazdy snazi pomoct, podporit ju (ak o to stoji), ale o dlhsie kojacich matkach sa tu popisu veci, ktore su vylozene urazlive, a pritom je vseobecne zname, ze take matky (a casto stalice tu su).
Mna osobne sa to v menovanej diskusii dost dotklo.
Preto prosim budme tolerantnejsi k svojmu okoliu!!
Kojis? Preco nekojis?? Dokedy chces kojit??? tieto otazky by som zaradila do „Nevhodhych“ podobne ako pytat sa na plat.
A na zaver, ano moj syn sa po mne v istych fazach zivota sape a vyzlieka ma. Je to prave teraz, ked mu idu 4 zuby naraz a nevie si sam inak pomoct od bolesti. Je to vtedy, ked je chory a citi, ze potrebuje protilatky (po 2 dnoch je obvykle po intenzivnom cicani po chorobe).
Syn sa vie presunut za prsnikom od 2m, sam ma vyzliect vie od cca 7-8m. Ja to povazujem za znak sikovnosti a zivotaschopnosti.
Bohuzial este ani neteraz nerozprava, takze inak mi to neznacit nema ako, aj keby akokolvek chcel.
Asi som ho mala odstavit uz v tom mesiaci, aby sa za mnou neposuval po postali, alebo v tych 6m aby sa nevedel sam obsluzit??
Asi by som tym ucinila nasej predsudkov plnej spolocnosti zadost!! :twisted:
Vonku na verejnosti nekojim od 6m, to syn bez problemov pochopil a akceptoval. A to co robim doma, tak do toho ale absolutne nikoho nic nie je!!!
A na zavislosti na matke sa musim len pousmiat, take nezavisle dieta ako je moj syn by sa len tazko hladalo, v MC ma vobec nepotrebuje, ide k akejkolvek tete, strazit ho moze ktokolvek, ani si na mna a kojenie nespomenie. A mimochodom je absolutne prirodzene ze od roka do 2 rokov priputanie k matke graduje!!
Nedavno sa mi stazovala kamaratka, ktora nikdy priamo nakojila, ale odstriekavala mliecko asi do 4m, ze dcerka sa po nej zacine naskutocne sapat, vyzliekat ju a kricat HAMI!!
Nechape odkial to vie, nikdy nevidela ine dieta sa kojit, nikdy to nezazila!! Zeby to tie deti mali zakodovane geneticky??? :lol:
Ja sa drzim za:,–(y "nikdy nehovor nikdy, nikdy nesud druheho, pretoze nikdy nevies, ci sa v takej situacii neocitnes!! "
A je dost pravdepodobne, ze sa ocitnes, uz sa mi to viac krat v zivote stalo. :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
4.8.06 10:48

BZB, ja bych se nad tim taky nepozastavila. Sice osobne povazuju za takovy rozumny strop 1,5 roku, ale kdo vi, jak to s nama dopadne, neb ten muj klucina je take zavislak veliky. Navic ted cekame druhe miminko, ktere se ma narodit prave v dobe, kdy malemu bude 1,5 roku, tak ani nevim, jestli bude mit smysl ho odstavovat, protoze kdyz pak uvidi, jak se mimi koji, bude nejspis chtit taky :lol: Jinak mam kamaradku, jejiz chlapecek bude mit 2 roky v zari a je stale kojen - sice jen pred spanim a v noci, ale prece.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2793
4.8.06 11:26

Bzb,
musím se přidat k ostatním a napsat,ať kojíš tak dlouho,jak vám to bude vyhovovat.
Na okolí bych se vykašlala a zkusila jim narovinu říct,že to není jejich věc!!!
Gothic,ano,taky mám pocit,že rýpání do těchto věcí je naše česká specialitka.Nekojíš,jsi špatná matka.Kojíš dlouho,taky špatně.Některá žena nechce mít dítě,je taky špatná,protože mít dítě se sluší.....Mohla bych pokračovat dál.
Před pár lety bych se asi pozastavila nad tím,kdyby někdo na veřejnosti kojil dvouleté dítě,ale určitě bych to nekomentovala.Dnes to vidím jako máma jinak a jen se pousměju,možná i s lehkou závistí,že jim to kojení tak pěkně jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
4.8.06 12:46

Ahojte,

tak já kojím také téměř dvouletého synka,a hodně, jeopravdu závisláček, jiná jídla jí málo, ale nevypadá, že by mu něco chybělo. Sice nemluví, ale to může přijít každou chvíli.
Myslím, že vše podstatné bylo řečeno. Kojit tak, jak to vyhovuje hlavně mamce, stejně většinou vyhovíme dítěti.Určitě to nikomu neuškodí. Já už bych i dost omezila, občas saje až moc s vervou - au au, ale kluk se fakt nedá. Asi sám ví nejlíp proč.
Stává se mi, že ženy, které mají děti už dospělé a sami skoro nekojily, neb to tak bývalo, mi i dost závidí (samo, že v dobrém)
Spíš mě nejvíc vadí námitky vlastní mamky - Jak můžeš pořád kojit?! A teď , když jseš zase těhotná?! Jsem teprve tak v 7týdnu :o)). Zatím mám představu, že se kluk do porodu odstaví, ale kdoví, jak to bude. Třeba budu kojit obě děti :o)

A ještě na okraj - jsem taky z Bílovic nSvit. :o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
4.8.06 16:52

Dceru jsem odstavila na dovolené v srpnu 2005 v jejích 26 měsících a v nějakém hádám + - 25tt. Jenže 29.11.2005 jsem porodila, byly děsný přebytky mléka a já při práci a v rozestavěným baráku s rozbouranou koupelnou fakt nestíhala odsávačku a tak jsem vděčně batolecí slečnu opět přistavila :oops: . No a teď jí to nemůžu „spravedlivě sebrat“, když bráška má nárok a tak ráno a někdy i přes den nebo večer kojím krom kojence i předškoláka (38 měsíců) a žijem :wink: . A teď už nám do toho dokonce nikdo z okolí ani nežvaní, protože už nás považujou za ztracenej případ :roll: :lol: :lol: :lol: . Takhle to vypadalo v prosinci a teď to nevypadá o moc jinak :wink: http://www.volny.cz/…ndemmini.jpg /> Bludička a spol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
4.8.06 16:59

Jo a porodní váha mého synka narozeného ve 37tt. byla 3850g byť jsem kojila do 25tt. (to jen k tomu ubírání živin :lol: )
bludička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1455
5.8.06 12:55

Ahoj, já jsem kojná téměř na plný úvazek…
Syn bude mít 16. měsíců a kojo prostě miluje. Dostává přes den ráno, před a po spaní, odpol. a večer. Normální jídlo baští jak kdy, někdy se cpe, někdy nemá chuť. V noci kojím dle potřeby - když rostou zuby tak i 6× za noc, když ho nic netrápí - tak cca 2×.

Pořád jsem to řešila, že v podstatě pije přes den po 3 hodinách, tj. jako miminko, ale už na to prdím. Jak psaly holky - prso je i v mém případě nejlepší lék na všechno. A i když má František 11 zubů, tak zatím nekouše, takže mi to vlastně nijak nevadí.

Teď jak byla ta horka, tak chtěl častěji, ale zas mám jistotu, že dostane, co potřebuje.
O odstavení jsem už přemýšlela mockrát, ale v podstatě mě k němu nic nenutí. Možná jsem na to líná, možná se chci zatím vyhnout vztekání a řevu. Zkrátka - u nás se kojí dál.

Ale mám dotaz - holky, co stále kojíte i větší děti, jak to máte s kakáním? František má období, kdy odmítá jakékoliv ovoce, takže kaká tak 1× za 4 dny, ale bříško ho zjevně netrápí. Je to ještě v normě?

dík za odpověď
Et, která doufá, že do první třídy půjde synátor odstaven…

A reakce okolí - s vyloženě negativní jsem se ještě nesetkala a lidi v podstatě neřeším

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí