Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
zdravim
,zajimalo by me co jsou to vlastne ty ,,prdiky,znamena to ze mimi neprdi nebo ze prdi moc? asi sem blba
kdyz maliho kojim tak jakoby krci nozicky a zase natahuje a jakoby tlacir-pak se uprdne a breci-koupila sem feniklovy cajik -ale nic moc,uvazuju o hermankovym na zazivani.treba i kdyz ho mam na ruce tak tema nozickama kmita a je takovej nervacek tak nevim. . .
To znamená, že se miminko právě vyprdět nemůže, bolí ho bříško a má křeče. Určitě to znáš i od sebe. Tak se kroutí a snaží se uvolnit střeva. Pokud kojíš, měla by sis dávat pozor co jíš, vysledovat, co dítěti vadí. Fenyklový čaj pij spíš ty a mimču kup třeba probiotické kapičky…
KPKristy píše:
To znamená, že se miminko právě vyprdět nemůže, bolí ho bříško a má křeče. Určitě to znáš i od sebe. Tak se kroutí a snaží se uvolnit střeva. Pokud kojíš, měla by sis dávat pozor co jíš, vysledovat, co dítěti vadí. Fenyklový čaj pij spíš ty a mimču kup třeba probiotické kapičky…
a kdyz se uprdne a breci tak ho taky boli brisko?? jeste jsem zapomela kdyz ho kojim a polika tak mu to v prisku strasne skrunda jak mu to tam tece-je to normal?
znamená to, že ho tlačí bříško, protože mu nejde vytlačit prdík.. tyhle malinký miminka ještě pořádně neumí zatlačit a moc se nepohybují a proto jsou tak ucpaný.. my jsme si s tím opravdu užili, dokud se malej nezačal víc hýbat cca 2 měsíce.. bylo to vážně strašný, dost nám pomohl právě ten feniklovej čaj, jestli kojíš můžeš ho pýt i ty( ten pro dospělí
) a pak nám taky pomohla mastička PUPIK. je taková mentolová, maže se mimi k pupíku krouživýma pohybama po směru hod, ručiček, jsou i různé masáže, nebo se na bříško přikládá teplá plýnka.. měli jsme i kapičky, ale to bylo uplně na nic.. ![]()
My jsme si s tím právě neužili, Ondra na to vůbec netrpěl. Naštěstí. To jsou takový všeobecný rady.
Taky třeba pomáhá nahřívat bříško teplou plínkou nebo třešňovým polštářkem, cvičit s nožičkama, pokládat na bříško ![]()
Hlavně jez opatrně. Měla bys vynechat cibuli, luštěniny, zelí, sladkosti, však jistě víš…
aajulinka píše:
znamená to, že ho tlačí bříško, protože mu nejde vytlačit prdík.. tyhle malinký miminka ještě pořádně neumí zatlačit a moc se nepohybují a proto jsou tak ucpaný.. my jsme si s tím opravdu užili, dokud se malej nezačal víc hýbat cca 2 měsíce.. bylo to vážně strašný, dost nám pomohl právě ten feniklovej čaj, jestli kojíš můžeš ho pýt i ty( ten pro dospělí) a pak nám taky pomohla mastička PUPIK. je taková mentolová, maže se mimi k pupíku krouživýma pohybama po směru hod, ručiček, jsou i různé masáže, nebo se na bříško přikládá teplá plýnka.. měli jsme i kapičky, ale to bylo uplně na nic..
ja prave nevim kolik toho fenik. cajiku muze vypit-davam mu spis jen tak ucucnout-to je asi malo
lujziana píše:aajulinka píše:ja prave nevim kolik toho fenik. cajiku muze vypit-davam mu spis jen tak ucucnout-to je asi malo
znamená to, že ho tlačí bříško, protože mu nejde vytlačit prdík.. tyhle malinký miminka ještě pořádně neumí zatlačit a moc se nepohybují a proto jsou tak ucpaný.. my jsme si s tím opravdu užili, dokud se malej nezačal víc hýbat cca 2 měsíce.. bylo to vážně strašný, dost nám pomohl právě ten feniklovej čaj, jestli kojíš můžeš ho pýt i ty( ten pro dospělí) a pak nám taky pomohla mastička PUPIK. je taková mentolová, maže se mimi k pupíku krouživýma pohybama po směru hod, ručiček, jsou i různé masáže, nebo se na bříško přikládá teplá plýnka.. měli jsme i kapičky, ale to bylo uplně na nic..
Určitě ne moc, na to je ještě malý! Pár lžiček stačí a ty ho pij třeba na litry. Aspoň budeš mít pitný režim ![]()
s tím škrundáním neporadím, Adamovi to dělalo taky i třeba když spinkal, bylo to jako když dospělímu kručí v břiše z hladu… doktorka říkala, že je to normální, že to je právě kvůli těm prdíkum.. s prdíkama si podle mě bohužel užije každá mamina ![]()
já jsem malýmu kupovala ten granulovanej myslím, že ho může mimi od ukončenýho třetího týdne, dává se lžička do 100ml, nebo tak nějak, už si to nepamatuju a malej mi celou stovku nikdy nevypil.. ale dávala jsem mu ho normálně a když měl chuť tak se napil a třeba takovou třicítku vysál.. já sama jsem pila ráno a večer hrneček, ještě jsou dobrý čaje pro kojící matky.. tam je to taky proti prdíkům
Nevím, ale osobně bych dítě nenalívala čajem, pokud kojím
. Aby pak nepilo čaj na úkor mlíka. Spíš bych si ten čajík dávala já a miminku koupila nějaký kapky. Stejně si myslím, že takový slabý čaj moc nepomůže. Ale jak píšu, to je můj dojem a tak bych to dělala já, každá to máme jinak…
no já jen píšu co nám pomohlo, chtěla jsem dát zakladatelce radu a je jen na ní jestli se tím bude řídit
čajík malý pil a kojila jsem do pátého měsíce bez problémů, pak už mu to nestačilo..
aajulinka píše:
no já jen píšu co nám pomohlo, chtěla jsem dát zakladatelce radu a je jen na ní jestli se tím bude říditčajík malý pil a kojila jsem do pátého měsíce bez problémů, pak už mu to nestačilo..
a jak malej spinkal? me se zda ze ten muj se docala casto budi,spinka tak po 2-max 3hodinach nekdy se budi i po 1hod,a nekdy vydrzi treba i 3 hodky nespinkat-myslim si ze ma hlad ale neprisaje se takze hlad asi nama skusila sem mu trosku nutrilonu ale potom se dokonale poblinkal.takze asi staci kojeni
![]()
s tím spinkáním je to individualní, každý mi říkal, že si budu ještě užívat tak do třetího měsíce, že se jen nají a bude zase spinkat…omyl.. malej spal tak dvě hodiny a pak byl vždycky tři až čtyři hodiny vzhuru, pak zas na dvě hodiny usnul a to jako uplně malý miminečko.. večer teda, ale spal perfektně v sedm jsem ho dala spát a on vydržel tak do dvou, pak se najedl a spal zas až do rána.. nutrilon bych určitě nedávala, dokud kojíš a máš dost mlíka je to zbytečný, tím ho mateš stokrát víc než čajem.„bohužel“ se mu budeš muset víc věnovat.. strašně jsem záviděla sousedce která měla o týden mladšího chlapečka a ten opravdu prospal celý den a celou noc.. jen se vzbudil na kojení a zase chrupal.. ![]()
taky je dost duležitý aby si zvykl na nějakej režim..vím, že teď dr. říkaj něco jinýho, ale já koupala a koupu každý den, nemusíš mýdlem, stačí jen voda a jednou za týden jsem mu tam to mýdlo kápla.po koupání namazat udělat ty drobnosti kolem potom až nakrmit a spát..Ada se na to tak naučil, že už by teď večer jinak neusnul, už přesně ví, co se bude dít a dám ho taky večer spát a neznám nějaký nespanáí, usíná už při jídle.. ![]()
Minule když jsem byla na předporodním kurzu, bavili jsme se o tom. Kromě toho co tu již bylo popsáno na prdíky prý pomáhá masáž bříška.