Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Poraďte mi prosím! Dneska v noci me začal dost intenzivně bolet zub moudrosti, bolí mě už celá půlka obličeje a hlava jako střep. Ale nevím, jestli si můžu vzít něco proti bolesti, když kojím… Je třeba paralen bezpečný? Říkala jsem si, že když se může brát v těhotenství, že by mohl být vhodný i při kojení, ale nejsem si jistá. Bojím se, abych mimískovi „neotrávila“ mlíčko… Tak se obracím na vás, určitě máte některá zkušenost s léky při kojení.
Předem díky.
Jana
Ahoj Jani,
trpím na migrény, takže vím, o čem mluvíš. Paralen je 100%ně bezpečný, stejně tak Ibalgin. A vůbec si s tím nedělej hlavu, s miminkem musíš především fungovat a ne se trápit bolestí.
Ať to brzo přejde.
Peta
Ahoj Jani,
zrovinka předevčírem jsem jeden Paralen vzala, stejně jako Missorka kvůli migréně. Taky jsem otálela, ale nedalo se jinak.
V letáku je napsáno, že ho mohou i kojící mamky. Naštěstí mi pomohl a nebylo potřeba silnějších léků.
zdravíčko přeje
Lila
Ibalgin dle mych Dr. rozhodne bezpecny neni, takze brat, jen kdyz bys „umirala“ bolesti! Asipirin je pry bezpecnejsi, ale zase asi nezabere na zuby
. Ten Paralen by mel byt OK.
Ahoj Jani,
ibalgin ANI NAHODOU!!! Spousta negativnich latek z nej prechazi do mlicka a pro mimi to neni zrovna to prave
Paralen by mel byt v pohode, ale nemel by se brat casteji nez 3× denne.
A se zubem moudrosti bych spis doporucovala zubare! S tim neni legrace - me zubar hrozil zanetem, kdyz si ho nenecham vytrhnout (malemu byly 2 mesice a ja se bala, ze si nebudu moct vzit prave nic proti bolesti), nakonec jsem se nechala ukecat, zoubek si vytrhnout a dobre jsem udelala ![]()
Mej se a at to brzo prestane bolet ![]()
Eliska a Jakub (skoro 9m)
Jasně, že je nejlepší paralen.
Ale zkuste ho vzít na migrénu. Nic moc. A zkuste se s migrénou, u které zvracíte a skoro nevidíte starat o kojence. Ibalgin mi v tomhle případě přijde rozhodně jako menší zlo, v porovnání s matkou mimo provoz. ![]()
Hezký večer všem.
Peta
Ahoj,
takze budu citovat z knizky Kojeni- nejcastejsi problemy a jejich reseni, je tam kapitola o lecich a jejich kompatibilite s kojenim.
Analgetika: kys. acetylsalicylova (acylpyrin)- mozno podavat obcas, dlouhodobe ne. Sledovat krvacivost, hemolytickou anemii…
Ibuprofen (Ibalgin), paracetamol (Paralen)-kompatibilni s kojenim.
J ejich tu vic, tyhle jsou nejznamejsi.
kacii
Ahoj Jani,
tak s osmičkama bojuju, co se malá narodila (dnes 9m). Samý zánět (asi jako ty) a pořád se mi to vrací. Paralen si vzít můžeš, ale nic jiného. Na letáčku je, že ho mohou i kojící maminky (navíc paracetamolum je jediné, co můžeš dát i malému mimísovi - Panadol apod. jej taky obsahoují). Mezera mezi tabletami alespoň 4 hodiny, já se snažila vždycky vydržet co nejdýl. Moc mi to ale nezabíralo.
Pokud vyrazíš k zubaři a jedná se o zánět dásně kolem osmičky, tak s tím nic neudělá, může to pouze vyplachovat (když jsou chycené i uzliny, nasazují se antibiotika, ale ne moc silná kvůli kojení, takže účinek nic moc a velmi pomalý). Já chodila dvakrát denně 14 dnů, než to zabralo. Jestli to je zánět zubu, tak ti to otevřou a budeš mít pokoj.
Jinak co se týče trhání, tak na radu dvou zubařů jsem se rozhodla počkat až po skončení kojení - často se přidávají záněty… a to se prý pak musí najet na silnější antibiotika, se kterými se kojit nedá.
Moc na Tebe myslím a přeju, ať už to co nejdřív přejde. Vydrž.
Petra
Jo, jo… Těhotenství a doba po něm nahrává moudrákům.Sama jsem si tím prošla při prvním těhotenství. Potvůrky začaly růst právě v průběhu těhotenství. Při druhém těhotenství ( ještě jsem nevěděla, že jsem těhotná, ale něco jsem tušila) mi otekla celá pusa a ani jsem ji nemohla otevřít. No a zubařka řekla jednoznačně - ven. Hrůza. Po porodu mne samozřejmě občas zlobívá dolní moudrák. Prášky nepotřebuji, ale pokud bych po něčem sáhla, tak jedině po Paralenu max. 3× denně. Ale souhlasím i s ostatními děvčaty, že lepší fungující maminka, než se trápit. Ono to mimi snad jednou přežije. Vždyť v porodnici nám taky sestřičky ulevovaly Algifenem v kapkách.
Ahoj Jani
myslím, že v první řadě musíš být v pořádku ty.Já jsem prodělala zánět středního ucha nakonec bez antibiotik jen s mastičkou, ale kdyby se to mělo opakovat jdu hned do nějakých léků, byla jsem akorát protivná a mimík taky
. Zkus toho zubaře třeba ti rychle uleví. ![]()
Hanka a Honzík 4,5měs.
Ahoj Jani!
Som zubárka a myslím,že miesto domáceho trápenia by si mala k zubárovi,napriek strachu.Sťažené prerezávanie zuba múdrosti Ti môže veľmi skomplikovať ďalší život a ak aj teraz nestíhaš,potom to môže byť horšie.Ja zvyknem kojace ženy liečiť najprv konzervatívne,v štádiu akútneho zápalu ,ako je to asi u Teba,zúbok netrhám,ale na:,–(ím antibiotiká zlúčiteľné s kojením,Amoxicilin 500,ale aj Amoksiklav,sama som ho brala v pôrodnici ppo cis.reze.V lokálnom umrtvení,toho sa neboj,zub podľa potreby ošetrím a dám lieky,asi týždeň ku mne pacientka chodí a keď podľa RTG uznám za vhodné,vytrhnem,ak je okolie kľudné,len vtedy,lebo v akútnej fáze sa u kojacich žien spôsobí len veľla komplikácií,nechcem privodiť stratu mlieka z trápenia sa mamičky.Dieťa potrebuje hlavne starostlivosť a nie utrápenú matku.A k tým lieko,Acylpyrin nie ,obsahuje kys.acetylsalic.,tá je pre deti do 10.rokov nevhodná,Ibalgin je tiaprofenát a pri dobrom krvnom obraze a nie pri nadmernom užití/viac ako3 denne/ je zlúčiteľný s kojením,ale až po odstránení príčiny bolesti zuba.Len ládovanie sa liekmi,to nie! Neboj sa a drž sa!
Držím palčeky ![]()
Moc vam vsem dekuju rady, zatim prezivam s paralenem a da se to zvladnout. Zubare zatim odkladam, nevim, jak bych cestovala 40km tam a zpatky s 18ti dennim miminkem, nejak me tam nema kdo dopravit. Takze cekam, ze se treba zub umoudri a prestane bolet sam…
Diky vsem…
Jana
Janinko!
Tak si aspoˇn po každom jedle vyplachuj cca 2 minúty ústa dobre slaným roztokom vody/tak slaným ako morská voda/,soľ pôsobí sťahujúco na zápal a zvonku ľadový obklad,alebo sa dllllho prechádzaj na mraze.Znie to choro,ale pokiaľ to nie je taká tragédia,malo by to pomôcť.S paralenom ,ale opatrne,je toxický na pečeń.Na výplachy nie alkohol,leptá sliznice a ani ústne vody,soľ je telu vlastná.Zdraví Oxana ![]()
Ahoj holky,
asi vás moc nepotěším, ale já měla týden po porodu strašně vysoký horečky a můj bratr a jeho přítelkyně (oba PharmDr. = farmaceuti) mě důsledně varovali před paralenem, kvůli kojení…do mlíka se dostane a jak už to tu bylo je toxický na játra!!! Naopak doporučovali ibalgin(ale nepřehánět to).. Kvůli horečkám jsem nakonec skončila v nemocnici a tam mě cpali paralenem jak o život (no ono o něj možná šlo
…tak 2-3 paraleny za noc)…Dětský lékař, který se v té době staral o moje mimi, protože jsem samozřejmě nebyla schopná mi rozhodně kvůli paralenu kojení nedoporučoval…tak si vyber… ![]()
Fakt nevím, kde je pravda,ale asi když to člověk nepřežene, tak může obojí…
Zdraví kikki
Ahoj holky, ja jsem letitej tezkej migrenik a tak jsem se na to take informovala. Primarka neurologie v Thomayerovce mi rekla, ze Paralen a Ibalgin v pohode. Relpax - tam nesmim 8 hodin kojit, v letaku pisou 24 h. Jenze vzhledem k tomu, ze Paralen ani Ibalgin nepomahaji , beru Relpax a malymu davam zmrazeny odstrikany mliko. Jo, v lekarne v Podoli mi doporucili jeste Voltaren Actigo. Ten mi ale taky nezabira