Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Hezký večer všem, mám na vás maminky dotaz ohledně této byliny
gynekolog mi doporučil pít ostropestřec, protože mám zvýšené ALT, ptala jsem se jestli to můžu pít i když kojím, tak že ano. No a dnes v lékárně jsem si byla tedy koupit čaj z ostropestřce a pro jistotu jsem se ještě ptala na to kojení a tam mi řekli, že bych ho pít neměla, tak jsem z toho jelen
Máte s tím nějaká zkušenost? Nerada bych nějak prckovi zavařila ![]()
http://www.fiftyfifty.cz/…-8866571.php Jediné případy, kdy se tato bylina nedoporučuje aplikovat, jsou u žen v těhotenství a při kojení, a u lidí s vysokým krevním tlakem; v ojedinělých případech se může objevit alergická reakce. Trpíme-li nějakou závažnou nemocí, raději se o jeho aplikaci poradíme s lékařem, všeobecně je však bylinou bezpečnou.
Je to z toho článku, v těhotenství ani při kojení jsem nepila, používám i jako očistnou kůru min. dvakrát do roka ![]()
Výtah z diplomované práce stažené z webu
3.1.6.5 Efekt na produkci prolaktinu
Ostropestřec mariánský se tradičně používá u kojících matek ke zvýšení
produkce mléka na základě stimulace hormonu prolaktinu. Po perorální aplikaci
silymarinu se prokazatelně zvyšuje hladina prolaktinu v krvi a dochází ke stimulaci
produkce mateřského mléka. Tento efekt přetrvává ještě 2 měsíce po ukončení
užívání ostropestřce. (10)
Nejlepší ho užívat rozemletý v nějakém silném tříštivém kávomlýnku smíchat s olejem, vznikne taková ostropestřecová pasta nebo jako kaše, dát do sklenice a pro uchování ještě zalít povrch olejem, aby k tomu nemohl vzduch a dlouho to vydrželo Fakt pecka ![]()
Zdravím chci se zeptat jaké účinky měl ostropestřec? Kojení v pořádku? Zvýšila se tvorba mateřského mléka? Děkuji 🙂 🙂