Kojení a přibírání u týdenního miminka. Jak to má vypadat?

334
11.8.25 15:47

Kojeni a přibírání u 7 denniho

Ahoj holky dneska je nám týden, malej se narodil s vahou 3010g, v porodnici 4. Den měl 2800g, dneska sme byli undoktorky a 2780g :( takze jeste spadl, zatím sem nedala žádný příkrm, ale malý vypadá spokojeny, jenže u doktorky jsme zkoušeli kojeni a nakojila sem z jednoho prsa za 10 minut jen 10g, doktorka říkala že za tu chvíli dobrý, ze se to bud e lepšit ale me to prijde hrozně malo, navic když ještě zhubl, doktorka říkala že zatím přikrmovat UM nemam, ze vypada dobře, ale jsem z toho špatná:( navíc od středy ani nekakal. Mate někdo podobnou zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11846
11.8.25 15:54

Pokud je malej spokojenej, ty kojit chces a doktorka do prikrmu nenutí tak prostě Koj…Koj Koj Koj…žádný vážení, žádný stopování casu…ale jestli má třeba tendenci více spát tak bych ho třeba po 2,5-3h vzbudila s zkusila nakojit…pokud budeš chtít prikrmit a zachovat kojení tak ideálně si kup tenkou mekou silikonovou hadičku kterou si prilozis k bradavce a strcis ji tak miminku do pusinky když ho budeš přikládat k prsu a druhý konec do sklenice s um…mimčo bude stát od tebe a zároveň přidávat mléko z hadičky…nebo stříkačkou po tvém prstu do pusinky…
Jinak kojeny děti nemusí kakat třeba i víc jak týden…Mateřské mléko je dobře stravitelné a můžou ho sdělat sakumprdum bezezbytku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4470
11.8.25 15:59

Kojené děti nemusí kakat i 2 týdny. Prostě všechno spotřebují. Není to špatně.
Příkrm bych dala, kdyby byl malinký hodně nespokojený, nebo naopak extrémně spavý.
Moje třetí na tom byla po týdnu úplně stejně a pak během dalšího týdne přibrala půl kila. Pokoušej se kojit co nejčastěji a zkus být v klidu. Zalezte si do postele do pohodlí. Snaž se co nejvíce pít a dobře jíst a všechno půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1350
11.8.25 16:20

Hlavně se uklidni, stres ti neprospívá. Jak píšou holky, koj, koj, koj. Při jednom krmení dej klidně obě prsa. Udělej si (nebo někdo z rodiny) silný hovězí vývar, popíjej vývar. Hodně pij, kup si kojící čaje, vitamíny, klidně i homeopatika na kojení. Neboj, bude to lepší :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12942
11.8.25 16:23

To, že je tak klidný bych teda u 7 denního, který hubne, brala jako hodně alarmující věc. Máš odsávačku? Jak často kojíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1800
11.8.25 17:25

@Natali1996 kdy jdeš znova na kontrolu? Zatím UM nedávej, opravdu koj často a případně i malého dej na prso v polospánku. Nemáš doma váhu? Na internetu seženeš z druhé ruky za pár korun. Že bys za cca 3 dny zkusila zvážit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
634
11.8.25 18:21

Hlavní je nestresovat se, stresem bys mohla přijít o mléko úplně. Kamarádka mi radila, že je fajn nechat si dát oxytocin, který napomáhá laktaci. Říkala jsem si, že pokud bych měla problém, zkusila bych to, naštěstí u mě nebylo potřeba, mám v nemocnici úžasné laktační poradkyně, které mi pomohly do dvou dnů od císaře. Důležité je masírovat prsa a případně zkusit začít odstříkávat. Říkaly, že každá kapička se počítá. A tím, jak úžasně povzbuzovaly, začala jsem věřit tomu, že to pro mé kluky zvládnu, že je to to nejlepší, co jim můžu dát 😊 Myslím, že kdybych byla doma a neměla takovou podporu, trvalo by mi to déle… Důležité je také hodně pít, teď je venku teplo, takže to chce tak tři litry určitě (počítají se i polévky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.8.25 20:38

Jako laktační poradkyně bojuji s tímhle démonem, který usedá na novopečené maminky a to: pochyby o mléku a kojení. Kojené děti totiž rostou skokově a porůznu. Není to lineární růst jako u dětí, které jsou krmené UM (a co tři hodiny stejnou dávkou mléka). Správně odstříkat je skoro jako studovat matematiku na Oxfordské univerzitě. ;) Takže to vůbec není směrodatné. A už vůbec není směrodatné vážení před a po krmení, protože ty váhy mívají odchylky. A to v případě, kdy se hraje na gramy, je vážně blbý. Takže vážit opravdu tak maximálně jednou za týden, když už to musí být. Hlavní je pozorovat, jestli je hydratovaný - počůrané plíny, propadlá fontanela… Pokakaná plínka se může objevit i jen jednou za 7-14 dní, protože mlíčko se plně vstřebá.
Moje rada: Mazlit, mazlit, mazlit. Skin-to-skin není na škodu. A pak ještě ňuňat. Ono si to miminko to mlíčko vezme. Většinou tolik, kolik zrovna potřebuje a na kolik má chuť. A budete mít přesně tolik, kolik potřebuje. Vůbec se nestresujte zda máte mléko a kolik. Protože všechny ty ukazatele, které si vygooglíte nejsou vůbec spolehlivé. Udělejte si pohodičku doma, omezte stres, povinnosti v domácnosti nechte na někom jiném a plácněte sebou do pelíšku. I s miminkem a prostě kojte. Hlavně nyní, v tom horku. Nedávat v tomto období zdravému miminku nic jiného, ani vodu! :hug:
Pokud máte pochyby a stres se nelepší, kontaktujte nějakou z laktačních poradkyň ve Vašem okolí. Podívá se na to, jak efektivně Vaše děťátko pije, jestli není moc spavé, na techniku přisátí a navrhne Vám na míru řešení. Případně můžete kontaktovat přímo mne. Stačí si vyhledat: Kojení s Berkanou. Vím, zní to jako reklama, ale prostě normálně maminkám písemně krátce poradím zadarmo, protože znám těžkosti kojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová