Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
mám takový dotaz.
Malému bude teď rok a půl a chtěla bych ho začít pomalu odstavovat od kojení, ale…
Malý je na kojení hodně závislý, a celkem i hezky jí. Někdy hodně, někdy málo.
Ale on je na mě hodně citově závislý, nemůže ho nikdo ani z rodiny pochovat natož pohlídat, kromě teda manžela, se kterým vydrží cca i 3 hodiny bez prsu. Takže si můžu odjet ke kadeřnici atd, ale zajímá mě. Má to spojení s kojením? Když se podaří odstavit, myslíte, že už nebude na mě tak závislý? Mám z toho docela strach, příští rok si budu hledat práci a půjde v září ve 3 letech do školky a já už teď se bojím že to nedáme. První jsem nekojila a od 10ti měsíců už chodila k babičkam na spaní atd.. S malym musím i na záchod. Jsem už prostě unavená. Ja ho miluji obě své děti, ale třeba malá za mnou nechodila byla taková samostatnejsi.
Malej pořád za mnou chodí chce se mazlit dává pusinky a pak si vytáhne prso a to je několikrát denně. Sednu na gauč v tu ránu je na prsu. Prosím nějaké rady zkušenosti.
Určitě do samoodstavu čekat nechci, to věřím, že s ním to samo nepřijde.
No kluci jsou větší zavislaci. V roce a půl vydrží jen 3h bez prsu?
Jako na uspavani bych prso klidně ještě nechala ale přes den už nedávala a vůbec ne že bude hrabat pod tričko a sám si vytahovat prso. Jako asi bude řev, ale musíš odvést pozornost jinam.
Jestli to pomůže Ti nikdo neřekne..
Mám dva kluky, staršího jsem kojila do 3,5 let a mladší je stejně starý jako Tvůj. Oba bývají jak s manželem tak s prarodici klidně celý den, starší tak od roka a 3/4 spaval u našich. Nemají problém. Ale taky jsou na ně zvyklí od miminka. Jak je na tom syn? Býval i s někým jiným?
Co se týče školky, tím se zatím nestresuj, vždyť je to za hrozne dlouho a s těmi dětmi se vše mění kolikrát z týdne na týden, natož po takové době.
Neporadim, ale vlastne resim podobnou situaci. Ja mam ted za cil co nejvic omezit kojeni pres den (na spinkani, v noci a po plavani mi to neva). Dceri je 16m, aktualne zacina chodit, taky ji ted vyrostly behem mesice vsechny ctverky, mela rymu + s jidlem je to hodne jak kdy. Pred nejakou dobou uz se pres den tak nekojila, ale ted toho na ni asi bylo moc a potrebovala
Ono by mi to nevadilo, ale nesnasim, kdyz me taha za tricko nekde mimo domov nebo kdyz mame navstevu. Vetsinou odvedu nejak pozornost, ale je pak treba protivna a tak. Tak verim, ze je to zas jen obdobi a ted se s tou novou dovednosti (chuzi) zas neco zmeni.
![]()
Pockala bych jeste tak dva tri mesice, odstav v roce a pul mi prijde zbytecne brzo, staci takto chvili pockat a deti jsou na to uz pak fakt zralejsi.
Kontaktni asi bude furt, ale uz se budes moct vzdalit.