Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj. Nevite, co je pravdy na tom, ze strava matky ovlivnuje MM jen z malo procent? Pry ma vliv jen na tuky a ostatni ziviny se v MM tvori automaticky-tzn ze MM je skvele a vyzivne samo o sobe bez vetsiho ohledu na to, jak se matka stravuje. Vyznate se v tom nekdo? V jakem pomeru ovlivnuje ziv styl matky MM? Diky. ![]()
@eu1chen píše:
Ahoj. Nevite, co je pravdy na tom, ze strava matky ovlivnuje MM jen z malo procent? Pry ma vliv jen na tuky a ostatni ziviny se v MM tvori automaticky-tzn ze MM je skvele a vyzivne samo o sobe bez vetsiho ohledu na to, jak se matka stravuje. Vyznate se v tom nekdo? V jakem pomeru ovlivnuje ziv styl matky MM? Diky.
To asi těžko. Živiny se berou z těla matky. Sami se fakt nevytvoří.
@eu1chen píše:
Ahoj. Nevite, co je pravdy na tom, ze strava matky ovlivnuje MM jen z malo procent? Pry ma vliv jen na tuky a ostatni ziviny se v MM tvori automaticky-tzn ze MM je skvele a vyzivne samo o sobe bez vetsiho ohledu na to, jak se matka stravuje. Vyznate se v tom nekdo? V jakem pomeru ovlivnuje ziv styl matky MM? Diky.
Ne, složení mateřského mléka se skutečně velmi mění podle stravy i dalších aspektů života matky. I to, co třeba dýcháš, může přecházet do MM.
No já bych řekla, že to bude stejně jako v těhotenství, to mlíko si stejně jako dítě vezme ty potřebné živiny z těla matky (pokud má kde brát), ale když jich matka sama má málo, tak pak budou chybět jí. Automaticky se nevytvoří nic, kde by se ty živiny měly vzít, když je matka do sebe nedostane?
Jsou věci, které do mm nepřechází a jsou věci, které ano. Ale jinak třeba co se týče vitamínů apod., tak holt dítě má přednost a mm si je „sebere“ na úkor toho, že to tělo totálně vycucne. Ale když v těle nejsou, není co brát. To jsou takové ty situace, kdy dítě vzorně prospívá, ale matka hubne, je unavená, bez energie… Takže je samozřejmě žádoucí, aby měla matka dostatek vyvážené stravy a vitamínů, aby to kojení nějak ve zdraví „přežila“. To už musí být opravdu podvyživená nebo mít něčeho zásadní nedostatek, aby se to v mléku nějak hodně negativně projevilo. Ale jinak jo, jsou potraviny, které umí ovlivnit mléko natolik, že pak z toho mají některé děti potíže
Podle mě je to taková ta diskuze typu „denně piju 8 káv a k nim cigaretku, ale Mařena z účtárny mi řekla, že to na mléko nemá vliv, tak jsem v klidu“
Normální, rozumně se stravující žena, si s tímhle hlavu lámat nemusí.
@JancaS84 píše:
To asi těžko. Živiny se berou z těla matky. Sami se fakt nevytvoří.
No vsak to tak zakladatella pise. telo si poradi a klidne vezme ziviny matce z kosti apod. Vyziva plodu a nasledne ditete je prednejsi, proto pokud se matka stravuje chude, ublizuje sama sobe. Kdyby tomu bylo jinak, uz jsme vymreli, kdyz vidim stravu některých lidi.
@unuděná no spis bych rekla, ze jsem az moc striktni a pokud by to tak bylo, tak si tech 8 kav rada dam
![]()
@eu1chen píše:
@unuděná no spis bych rekla, ze jsem az moc striktni a pokud by to tak bylo, tak si tech 8 kav rada dam![]()
![]()
![]()
Jo tak
Tak zase jíst nějak ultra speciálně zdravě fakt není potřeba. Prostě normální vyvážená strava úplně stačí, když si občas dáš kafe, mekáč nebo třeba celou čokoládu, tak se nic nestane
Já měla při kojení vždycky šílenou chuť na sladké, denní tabulka čokolády byla úplně běžná a ještě jsem hubla
To byla doba ![]()
@unuděná píše:
Podle mě je to taková ta diskuze typu „denně piju 8 káv a k nim cigaretku, ale Mařena z účtárny mi řekla, že to na mléko nemá vliv, tak jsem v klidu“Normální, rozumně se stravující žena, si s tímhle hlavu lámat nemusí.
No záleží v jakém smyslu
jasně kafe, alkohol apod vadí, ale ono i normální jídlo může to mlíko negativně ovlivnit
mě stačí, když si dám nějakou luštěninu, cibuli, zelí apod a dítě mi prořve noc s bolením břicha, tak na tom je krásně vidět, jak moc ovlivňuje strava matky mlíko. Naopak bych řekla, že ty nevhodné věci nadělají víc škody, než když je nějaké živiny málo, to si to dite vytáhne na úkor matky. ![]()
@Kriss Tina Určitě, extrémy nikdy nejsou dobře. Taky jsem si podle mléka kolikrát vzpomněla, co jsem měla včera k večeři, stačilo, aby si dítě krklo a hned mi naskočil ten smaženej květák ![]()