Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobrý večer,
mám měsíční miminko, kojím od začátku, bohužel nemám dostatek mléka, musím tudíž přikrmovat. První dva týdny jsem jen kojila, ale malá nepřibírala, doktorka tudíž navrhla umělou výživu. Od té doby jsem vyzkoušela tři značky a žádná tak úplně nevyhovuje.. Po Nutrilonu mi malá vždy zvracela, přešla jsem na Bebu, po té to bylo trochu lepší, ale také trochu šlo ven, pomohla až Beba Sensitive-tu strávila a byla spokojená. Potíž však nastal po týdením užívání- má hrozně nafouklé bříško, zkusila jsem už vše (od teplé plínky na bříško, přes polohování, dávání na bříško i masáže, cvičení nožičkama až po kapky Espumisan a přírodní drahé kapičky BioGaia..), vždy se to zlepší jen na chvíli. Myslím, že je to prostě tou kombinací mého a umělého mléka. Zkusila jsem i nové umělé mlíčko Aptamil z Německa, ale prdíky nás trápí dál..
Má někdo prosím zkušenost?? Je nějaké umělé mlíčko vhodné při kombinaci s mateřským, po kterém nebude tak nafouklá? Budu vděčná za jakékoliv rady..
Ještě chci podotknout, že mezi mlíčky je vždy odstup min. hodina, dvě, tři - nikdy nedokrmuji ihned po kojení, aby se to netřískalo.. ![]()
Problém je podle mne že často měníte mléko střeva si musí zvykat minimálně týden a pak se dá hodnotit co ji dělá či nedělá dobře. To samé s kapkami..
Tak v první řadě bych měsíčnímu mimču neměnila tak často um. Už tři vyzkoušené um mi teda přijdou hodně.
Vhodné mlíčko ti asi nikdo neporadí, každé mimčo je jiné. Nám třeba sedl Sunar.
Jinak na prdíky nám u prvního i u druhého miminka pomáhaly (a pomáhají) kapky BioGaia. Jsou dražší, ale super.
@TeriiTerii Měsíční je ještě hodně malá. Ono to není až tak o mléku, ale o dítěti.
Já mám zkušenost podobnou- syn byl už starší, tříměsíční, ale kombinace UM a MM znamenala několikahodinové peklo, přestože každé zvlášť zvládal v pohodě.
@TeriiTerii
máte v rodině nějaké alergie na mléko?
Raději se poraď s lékařem v poradně
Příspěvek upraven 25.11.16 v 18:01
Tak já jsem u dvojčat kvůli nedostatku mléka dávala kombinaci MM + UM, dokonce hned po sobě, a prdíky nás netrápily
Později jedna dcerka měla nějaké potíže, a to jsme taky vyzkoušeli hodně UM, až jsme přešli na Nutrilon Comfort - je právě na takové drobné zažívací potíže.
Já u staršího dokrmovala také UM, jen večer a to alespoň trochu spal. Jinak kvůli bříšku řval non-stop 4 měsíce, i když byl třeba celý měsíc jenom kojený. Takže určitě bych takto mlíka nestřídala, pokud není vyloženě nějaký akutní problém. BioGaia nám také pomáhaly, ale zabírají nejdříve po dvou týdnech, navíc musí být neustále v lednici, jinak jsou k ničemu. A jinak pokračovat, nahřívat pecičkami, třeba espumisan kapičky, laktobacílky, k tomu masáže bříška, co nejvíc pokládat na bříško. Ono se to zlepší, jak vyroste a bude se víc pohybovat, tak vydrž.
Měli jsme podobné problémy, také sem dokrmovala a bohužel bolesti bříška u nás trvali až do 4 měsíce. Nutrilon je v německu aptamil takže to velká změna není. Jestli máš přístup k mlíčkům z německa zkus milupa pre. U nás zabrala a vyřešila problémy s kakáním a prdíky hodně vylepšila.
To pre označení znamená že je to nejpodobnější mateřskému mléku a můžeš ho dávat klidně hned po kojení a nebo jak často potřebuješ.
Existují v německu a myslím že určitě i v čr speciální mlíčka při nadýmání já ho tady viděla jak u aptamilu tak u hippu tak můžeš zkusit to.
Přeju pevné nervy ať to zmáknete. Chce to čas.
Nám pomáhal i fenyklovo, kmínovo anýzový čaj, a čípky carum carvi ( německé) volně prodejné 6 nebo 8 euro stáli tuším a jsou kmínové čípky žádná velká chemie
@TeriiTerii nám dr doporučila espumisan kapičky vždy před krmením 5 kapek a pomohlo to
@TeriiTerii Často měníte mlíčka, vytrvejte. Zvolila bych Nutrilon comfort, se šetřící složkou.
@Voltiček v mém okolí si hodně lidí na nutrilon stěžovalo
možná jim taky nesedí. U nás sedla Beba Comfort
@TeriiTerii problem bude to, ze stridas casto mlika. Behem mesice jich vystridat tolik neni znacka ideal. Biogaia trva nez zabere, jsou to probiotika a musi se postupne vytvorit mikroflora. Za me byl lepsi Infacol nebo BabyCalm, Espumisan jsem brala ja, synovi kapky neulevili. Neni nahodou Aptamil jen oznaceni pro Nutrilon v zahranici? Mam ten pocit, ze jsem to tak videla v UK. Jinak jsem dokrmovala Hippem, kdyz bylo potreba a v brisku se to synovi netlouklo.
U nás bylo taky peklo s prdíky. Pomohl Nutrilon Anti-collic, jen si pamatuju, že ho nikde moc neměli po více baleních. Po měsíci užívání jsem přešla na Nutrilon Comfort a ve 4 měsících už byla malá na „obyč.“ Nutrilonu. Jinak ten Anti-collic jsem pak hodně doporučovala a všem pomohl
.
Všem Vám moc děkuji za příspěvky!
Je to peklo.. Děkuji, že tu někdo napsal, že ty BioGaia začnou působit až tak po 14 dnech-já je dávám týden a velké změny jsem si tedy zatím nevšimla :-/ Samozřejmě bych moc ráda pouze kojila, ale mléko se i když odstříkávám a přikládám netvoří moc-tak max.60 ml za 6 hodin (obě dohromady).. Malá mi je prostě „nerozchodí“, saje tak max.5 minut, pak se vzteká, protože už si trochu navykla na lahvička, z které to jde lépe.. A když se náhodou u prsa nevzteká a saje normálně, tak to vydrží max.10 minut, po kterých mi dost tvrdě usíná u prsa.. Je to boj.. Když byla jen kojená, tak mi po týdnu kojení zhubla 40 g..
Je dost malá, takže to je asi také problém.. Moje mlíko jí prostě nestačí, když není najedená, moc pláče a cpe si celou pěstičku do pusy.. Takže přikrmovat musím, a také nechci do ní rvát různé druhy mlék.. Teď teda ten Aptamil (čili Nutrilon, ale od jiné značky) dovyužívám a možná tedy bych pak navázala na tu samou značku, jen ten zaměřený na koliky.. Nebo už nevím ![]()