Mám pocit, že dvouměsíčnímu kojeneci moje mléko nestačí

2
10.5.25 19:24

Kojení vs UM, mimi a hlad

Prosím poraďte, mám dvouměsíčního kojence, kterého kojím, ale pořád mám pocit, že prostě mu moje mléko nestačí. Přes den je to OK, ale k večeru jsou prsa vždycky „vysosaný“ a občas dám UM. Když ho nedám, tak mi nebrečí hlady, ale když ho dám, tak vypije tak 30-70ml. Chtěla jsem JENOM kojit, je to pro mě jednodušší, jenže on často když ho bolí břicho, tak se nechce přisát, když ho nebolí břicho, tak saje pěkně, myslím, že v technice není problém, ví co má dělat. Jenže, když jsem ho jenom kojila, tak prostě byl takovej podle mě unavenější, spavější, moc se nehlásil o jídlo. A když mu dám UM, přijde mi, že se líp hlásí o jídlo a má víc počůraných plen. Myslíte, že by se určitě ozval, kdyby prostě byl nějak extrémně hladový? Dle dr. přibírá dobře, respektive měl ve 2měsících 6kg, a to jsem jen kojila + občas UM, ale jen těch 30-40ml víc nedá. Což mě právě taky znepokojovalo, že prostě nedá větší dávky, ale minule, když měl asi větší hlad nebo žízeň, tak dal i těch 70ml. A pořád si říkám, že kdyby hlad neměl, tak toho ale zas tolik nevypije nebo jo? No prostě, neměl jste někdo taky dítě, které vyloženě neřvalo hlady, ale zdálo se vám, že jí málo? Vždycky si říkám, že budu jen kojit, jenže po dvou dnech vidím, že jsem vyčerpaná a i ty prsa jsou vyčerpaný… ona mě ta dávka, když mu dám UM pomůže v tom, že si ty prsa víc odpočinou. A po tom UM zas mám ale pocit, že má kolikový stavy, že mu to dělá větší bordel v břiše, než kdyby byl právě jenom plně kojen. Tak co mám dělat? Když bude přibírat, tak to zkusit jen s prsama? Žiju v takovým skoro permanentním strachu z dehydratace, a léto, to si vůbec nějak neumím jako představit. Děkuji za reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
298
10.5.25 19:32

@Lasička7 já bych ho jen kojila, mléko máš, spavá že začátku miminka jsou a neboj on dehydratovaný nebude, to mléko se tvoří, když saje a čím více ho budeš přikládat, tím více mléka se Ti bude tvořit…um bych mu vůbec nedávala, není důvod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3114
10.5.25 19:43

Děti a maminky jsou „vyrobené“ tak, že jim prostě maminčino mléko stačí, a do půl roka cca. dokonce i jako dostatečný pitný režim.. Zkusila jsi někdy vážit dítě před a po kojení? Nebo 24 hodin važ pouze pleny, počurané i pokakané, odečti pár gramů za plenky před použitím a získáš orientační hmotnost mléka, které dítě vypilo.. Ono to opravdu bude spíš tvým pocitem a strachem z nedostatečnosti. Já měla dvě děti plně kojené mnoho měsíců, normálně prospívaly. Zkus víckrát přikládat hlavně v noci, pij hodně, kojicí čaje, vodu, meltu s mlékem atd., co máš ráda. Noční kojení víc podporuje tvorbu hormonu prolaktin, který stimuluje tvorbu mléka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
10.5.25 20:04

My s tím trochu bojujeme, když se nechce zrovna přisát. Jakože byl nedávno jeden den, kdy já bych ho ráda přikládala po dvou hodinách, jenže on vždycky, když jsem to zkusila prostě řval a řval, tak začnu chovat - uklidní se, pak to zkusím znovu a zas řev, zkouším i jiný polohy nebo tak, napadlo mě, že mi prostě bojkotuje kojení, ale pak další den pije úplně v pohodě, tak jako já mám pak strach, že ty dny kdy mi takhle „řve“ u prsa ho něco bolí - břicho nebo tak, a nají se hlavně v polospánku a v noci, a jestli je to dostatečné. Možná bych byla víc v klidu, kdybych měla mlíka hodně, že by to samo stříkalo apod, ale to se jako neděje a naopak k večeru vždycky mám pocit, že tam toho už moc jako nemá no. :kytka:

Nevážila jsem, nemám doma totiž žádnou váhu, ale jako samozřejmě by se dalo vážit, i ty počůraný pleny, taky už mě to napadlo, prostě jen ted byly dva dny, kdy se mi zdálo, že nic moc a to UM ho nakoplo, možná je to ale bojkot, že ty prsa by to teda zvládly, ale on nějak nespolupracuje, dneska třeba pil krásně, i pleny se mi zdály OK. Děkuji za rady, asi jsem jenom vyděšená, kontroluju mu totiž fontanelu a někdy, když je mírně propadlá, tak prostě se děsím, že mu chybí tekutiny, je to moje první dítě. V noci mám pocit, že mi pije líp, asi díky té tvorbě mléka, jenže zas musím i někdy spát a já nespím přes den vůbec - nejde mi to a v noci jakš takš, když se zadaří se vyspím. No, je to dost náročné. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová