Kojení, vše kolem něj...

113
12.4.14 03:40

Kojení, vše kolem něj...

Ahoj holky,
omlouvám se za založení dalšího tématu, ale je jich tu snad milion, takže vyhledat všechny odpovědi je fakt složité a ani se mi teda nepodařilo vše najít. Mám tak asi tunu dotazů, až se stydím, že to všechno prostě nevím… :oops:
Nejdřív odsávání mléka (potřebují si ho schovat pro chvíli, kdy budu muset např. k lékaři a pod.): kdy se má mléko odsávat, kolik bych ho měla odsát při jednom odsávání, kolik pak třeba, abych si zase zbytečně nezvyšovala tvorbu mléka, jak dlouho se mám snažit odsávat (mám strach, že nemám ani tolik mlíka, abych třeba naplnila ten kelímek od Aventu během dne a to nemluvím o tom, že mi přijde, že kolikrát na to ani při tom starání o malého nemám čas, když se ani pořádně nestíhám najíst, natož odsávat do zasoby)?
Nevím taky jestli je normální, že mě po odsávání odsávačkou šíleně bolí bradavky nebo dělám něco špatně…? :nevim:
Když si takhle odsaju mléko, tak co potom dělat, až teda nejsem u malého a prsa se plní a plní. Neumím si představit, že jsem několik hodin pryč, nekojim, nemůžu odsát (Jakože přece si nebudu odstrikavat např. na záchodě). Asi je to šílený dotaz, ale jak kojime často (co 2,5 hodiny), když je mezera větší hned mě ty prsa bolí a cítím, že mi mléko samo odtéká… :(
Doufám, mě za to neodsoudíte, ale můžu po půl roce přestat kojit? Potřebuji to teda asi sobecky hlavně kvůli sobě… Mám dost zažívacích obtíží a potřebovala bych zase začít cvičit (což mi pomáhalo, posilování bříška a tak). A to prý při kojení moc nemůžu a takové cvičení jo a ne mi stačit nebude, musím mít pohybu hodně (to už mám bohužel vyzkoušené, no nebudu tvrdit, že nechci cvičit taky proto, jak vypadám po porodu, to bych lhala, ale je to druhotné, důležitější je v klidu si zajít na wcko). Taky to omezení zeleniny, ovoce a ještě mám podle dr. teď omezit i mlečné výrobky, jsem hotová… To už mi to v břichu nefunguje vůbec…Navíc mám strach, že když mě se špatně tráví přenáším to na malého a ten pak zbytečně trpí na prdíky.
Což mě přivádí k dalšímu dotazu… Můžu brát espumisan, když ho dávám i prďolkovi, aby zase nebyl přeespumisovanej? :|

A poslední: je to po tom porodu a kojení fakt všechno tak hrozný? Myslím postava, sex (prý to pak bolí, není to už jako dřív, jak tudy prošlo miminko, je to všechno velký, prsa po kojení vyfouklý a tak? A ničí odsávačka prsa víc? Zmizí mi ta pigmentová čára na pupíku a kdy? Jsem na konci šestinedělí a nepřijde mi, že by se vytrácela. Zlepší se mi bříško? Před těhotenstvím jsem ho měla vydřený a myslím i celkem pěkný. Jsem hodně zvyklá na cvičení, tak to šlo samo…

Ach jo… Moc se omlouvám, ale úplně se stydím za ty dotazy, ale trápí mě to, tak doufám poradíte a podělíte se o své zkušenosti. Moc všem děkuji… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17565
12.4.14 05:48

Odsáváním si tvorbu mléka ještě zvyšuješ. Být tebou bych se na odsávání vyprdla a řešila až když budeš vědět jistě, že budeš muset jít pryč na delší dobu. Já například nepotřebovala dělat mliko do zásoby ani jednou, vždycky se to nějak zařídilo, abych mohla nakojit normálně.

Kojit v půlroce samozřejmě přestat můžeš, sociálka na tebe kvůli tomu nepřijde :D Ale cvičit se dá i při kojení, moje ségra někde vyčetla, že když to není víc, jak hodina denně, tak že je to v pohodě. Ona začala cvičit asi dva měsíce po porodu Jillian - půl hodiny denně.

Espumisan si klidně ber.
Pigmentová čára ti zmizí, čím míň ji budeš zkoumat, tím dřív bude pryč :D
Postavu po porodu budeš mít takovou, jakou si ji uděláš :) Protože jsi zvyklá cvičit, tak s tím asi nebudeš mít problém.

Prsa jestli máš teď při kojení větší, tak ano pravděpodobně až přestaneš kojit se „vyfouknou“ na původní velikost. Holt budou několik měsíců používané, takže už nebudou jako nové. Kvalitní odsávačkou se prsa neničí, špatným odsáváním ano, klidně si můžeš zadělat i na zánět.

Jaké je to po porodu se sexem zjistíš, až to zkusíte - já jsem po dvou císařích, takže v tomto směru neporadím :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
12.4.14 07:08

Ahoj, je fakt že čim víc budeš odsávat tim víc toho mléka budeš mít. Já jsem vždycky odsála mléko až když sem věděla že budu muset prostě na delší dobu pryč. Párkrát sem ho sice zamrazila ale ted sem všechno vyvila, protože sem ho nepotřebovala. Jinak s těma plnýma prsama asi nic jinýho neuděláš než že malýho nakojíš, nebo holt budeš muset odstříkávat někde na tom,,záchodě".

To jestli chceš nebo nechceš kojit je přece tvoje věc, takže když se rozhodneš přestat tak přestaň :-) Já sem si taky říkala že po půl roce kojit přestanu, ale dopadlo to tak že ted malou kojim jen večer před spanim ještě ted (je jí 8. měsíců) jinak pije UM od Hami.

S postavou se nestresuj až začneš cvičit tak bys měla být v pohodě, hlavně jestli si byla zvyklá na cvičení i předtim tak si myslim že se ti původní postava vrátí rychle.

Já jak už ted kojim jen jednou večer tak mám původní velikost prsou ( což je líto hlavně manželovi :-) Chvilku to vážně vypadalo že jsou vyfouklý :-D ale ted už je mám tak jako předtím. No a co se týče sexu tak u mě to bylo naprosto stejné jako před porodem, nemůžu si tedy na nic ztěžovat. Dokonce sem se nemohla dočkat toho až mi to šestinedělí skončí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
12.4.14 07:12

Taky jsem nikdy nepotřebovala mlíko odsát. Vždycky se to nějak vyřešilo, ať můžu vzít mimino s sebou.

Cvičit určitě můžeš i při kojení, akorát tak nějak s rozumem, na olympiádu bych počkala až po odstavení :mrgreen:

Proč omezit mléčné výrobky? Mimčo bolí bříško? Ovoce jsem teda neomezovala, zeleninu trochu, ale pomalu jsem zkoušela a zařazovala, uvidíš, co prcek na to. To bolení bříška se jednou zlepší, já už měla i hrachovou kaši, běžně se cpu kynutým, tak od půroka malého fakt bez omezení.
V půlroce samozřejmě přestat můžeš, můžeš přestat, kdy chceš :nevim: Ale zatím je brzo to plánovat… Já hlasuju pro možnost do půroka kojit plně, pak s příkrmy do roka - tím se laktace přirozeně sníží a nebudeš muset tolik řešit nalívání prsou…
Ale že to tak vyhovuje mně neznamená, že tobě bude taky.

Pigmentová čára zmizla (zkus ji vzít peelingem), sex je jako dřív, prsa trochu věšáčky, no, ale ušetřily mi mraky peněz za UM, tak mají nárok být trochu unavené :hug: koupím jim pořádné prádlo a bude :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5076
12.4.14 08:16

Ahoj, tak nejdřív, jsem laktační poradkyně, aby si věděla.

Odsávání do zásoby, pokud nechodís pracovat, nebo te nečeká něco do budoucna, operace či tak, je hloupost. Spousty maminek ani neodsaji. Takže pokud nemusíš, odsávačku vůbec ne používej. Doktoři se dají vyresit i s miminkem.

Ukončení kojení je jen na tobě, ale kvůli cvičení je to naprosto zbytečný. Můžeš cvičit i při kojení a to klidne intenzivne. Co se tyče jídla, nevím, proc by si se mela omezovat. Mléko zakázala dr z jakého důvodu? Jinak hubnout můžeš i při kojení, nedoporučuji jen detoxikace a pusty.

No a sex a postava, to je tak individuální. Já mám deti dvě, musela jsem tedy makat, ale shodila jsem 25kg a sexu si uzivam na pohodu.ted tedy jsem před porodem třetího, tak ted zrovna ne :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
12.4.14 08:35

Pokud potřebuješ mlíko do zásoby, je lepší ho odsát nejdýl měsíc dopředu. Když bylo v mrazáku déle, malý ho nechtěl. Taky jsem najednou málokdy odsála plnou dávku. Takže za mě prostě každé odsátí do extra avent kelímku, zchladit v lednici a pak do mrazáku. I kdyby to mělo být jen 40 ml. Při podávání dítěti pak rozmrazit víc kelímku a smíchat před ohřátím.
Jinak se připrav an to, že podat mléko v nepřítomnosti matky kojenému dítěti nemusí být až taková sranda, dítě nemusí vůbec vzít flašku. Chce to mít ozkoušené/natrénované dopředu.
Když jsem byla déle pryč, brala jsem si odsávačku. Nevidím nic špatného na tom odsát si někde na záchodě. pořád lepší, než mít zánět.

Jinak běžní doktoři se povětšinou dají oběhat i s dítětem (chlap si pochvaluje, že ho berou přednostně, když dorazí s kočárem :). já si vždy dopředu zavolala, že mám doma malé miminko a potřebuji to vyřídit bez zbytečného čekání.

Cvičit můžeš i při kojení, pokud nepojedeš na krev.

Dítě má nějaké podezření na alergii/nesnášenlivost potravin, že jsi na tak přísné dietě? Neb má nějaké extrémní prdy/koliky? Pokud ne, tak jen „preventivně“ se držet dobrovolně na chlebu a vodě mi přijde jako blbost.

Ad intimní život, za mě na něj moc není čas a energie, dlouho díky kojícím hormonům ani nálada. :mrgreen: Ale to je dost individuální.

Nikdo tě kojit nutit nemůže, ale za mě je blbost něco si plánovat že s úderem nějakého data končím s kojením. Co když budeš mít dítě mlíkoholika? To mu narveš UM jen proto, že jsi se rozhodla, že od 1.9. nebudeš kojit? :nevim:

Neber si to zle, ale z tvého dotaz mám pocit, že jsi moc plánovací a moc zaměřená na sebe. V kombinaci s poporodními hormony je to dost brutál. Vím o čem mluvím, taky jsem dost plánovací, perfekcionistický typ, ale s dítětem jsem se z toho naštěstí dost rychle vyléčila. Protože jinak by to bylo na mašli. Zkus se víc řídit aktuální situací a intuicí, ne jen tím jak bys to chtěla ty nebo co je psané někde v příručkách. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
345
12.4.14 09:11

@iBeuška Holky tady už vše zmínili. Jen dodám k sexu, taky jsem měla hrozný strach jaké to bude, a to jen proto, že jsem se předem dočetla jaká to může být hrůza :) a výsledek? Super, jako před porodem. Jsem šitá a opravdu úplně v poho :) :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6867
12.4.14 09:55

Tím, že odsáváš se ti tvoří zbytečně moc mléka. Pokud je dítě po nakojení spokojené tak bych neodsávala na další kojení se ti vytvoří tolik mléka co dítě potřebuje. Jinak hodně pít a snažit se pravidelně jíst. Doktory a pod. jsem do půl roku obcházela s dítětem.
Přestat kojit v půl roce není nic špatného. Nikdo by tě neměl odsuzovat každému není kojení příjemné. Držím palce ať dítě veme UM bez problémů.

Sex po porodu v pohodě. Nejhorší ze všeho spíš ten pocit, že vypadám jinak. Ještě, že chlap nebyl d.ebil a pořád mi říkal, že jsem krásná.
Cvičení: zkoušela jsem cvičit 3m po porodu no prsa při skákání trpěla a pak jsem oddělala koleno. začala jsem znovu až 9m po porodu a super. kojím už jen večer a ráno sem tam v noci když má trápení Prsa nejsou tolik nalitá. Cvičím s Jillian.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
12.4.14 10:09

@pechy01 Prý z toho, že jím mléčné výrobky, může mít to naše dítko voleni bříška. Hodně nám pláče, tak ho krmim espumisanem a snažím se vyhýbat tzv. zakázaným potravinám, které nadýmají. No a samozřejmě těm, o kterých se tvrdí, že jsou alergení, rajčata a tak. Takže mám pocit, že už nemůžu skoro nic z toho, co jsem jedla kvůli svému zažívání.
A to cvičení…nechce se mi začínat už s něčím novým. Chtěla bych se vrátit k tomu svému… ThaiBoxu. To je velká dřina. A to se prý nemůže, protože se pak uvolňuje kyselina mléčná, což kazí chuť mm a mimi to pak nechce. Teď ani nevím, co bych mohla…pozvolna začít dělat. Běhat prý taky nemám…
Vypadá to strašně omezující… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
12.4.14 10:12

@Svistice To si nemyslím, ze by byl problém řešit to na záchodě, ale prostě mi přijde, že jsem v tom kojení ztracená. No když nic…mám aspoň důvod koupit si novou a hlavně větší kabelku, aby se mi tam ta odsavacka vešla. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
12.4.14 10:21

@Svistice A nechci to přesně nalajnovat. Spis jen zhruba. Zjistit co je potřeba, co je lepší, jestli to radši nevydrzet a kojit dyl. Nakonec koním teprve měsíc. Co já vim…třeba nakonec budu do dvou let. Uvidim, jak na tom taky budu s tím svým trávením.
A Jj…malej ma koliky. Asi bych sem jinak ani nepsala a netěšila to, ale tím, ze tolik pláče, nemůžu mu moc pomoct…nic nezabírá, tak se cítím bezradne.
Asi mas pravdu. Jen bych chtěla, aby se to nějak ustálilo, bobkovi bylo lip.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
12.4.14 10:21

@iBeuška Z vlastní zkušenosti se vyprdni na nějaké alergení potraviny. Na začátku, když byl prcek malej jsem jedla snad všechno a nic mu nevadilo. Jako když jsem četla v porodnici, že nesmím čokoládu, meruňky, jahody, citrusy a podobně, tak jsem si řikala, co budu jíst a kdybych se podle toho měla řídit, tak bych vážně jedla jen chleba 2 dny starej s vodou, aby náhodou něco. Z těch tzv. zakázaných potravin…nejdřív si dej trochu a pokud se ti prcek neosype, tak to jez normálně. Takhle jsem to dělala a nikdy mu nic nebydilo a ani nebyl z ničeho osypanej ;). Chce to prostě vyzkoušet :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
12.4.14 10:23

@Sandy77 Tak to jsi me potěšila. Jsem si přečetla jeden článek, zrovna taky špatnej, tak jsem mela dojem, ze je to katastrofa. Jak jsou chlapi pak nespokojeni a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
12.4.14 10:25

@iBeuška omezujici?! nechci byt drsna, ale jednou sis poridila dite, tak jsi snad musela pocitat s tim, ze se ti život zmeni :nevim: nerikam, ze na sebe musíš kaslat, ale ted by proste mělo byt tvoji prioritou postarat se, aby se mel co nejlepe prcek a nemyslet porad na sebe :roll:
a neber všechna nakazani od doktorky tak vazne, sama si vyzkousej co muzes jist a co ne. mne taky rikala zadne mlecne výrobky…ale efekt na mimco byl stejny at jsem je jedla nebo ne. ovoce a zelenina vypust jen takove ty extrémy jako cibuli, zeli, kapustu… a zkousej. miminka proste nekdy boli brisko, masiruj ho, nos na tygříka atd. prestat kojit je samozrejme jen tvoje rozhodnuti, ale pomysli na ty holky, které se muzou pretrhnout a kojit jim proste nejde. bud rada, ze to mas bez problemu a prcek to urcite oceni :hug: navíc UM něco stoji a při vyberu se nemusíš trefit, zadelas mimcu na další zazivaci problémy…
takze, jak uz psal někdo vyse, tolik neplanuj a rid se intuici a tim, co chce prcek :srdce:
preju, at jste oba spokojeni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
12.4.14 10:31

@LuckaPt Já právě Těším to kojení jen proto, že bych chtěla malého odkojit aspoň, co se musí, což je dobré prý aspoň ten pul rok a pak uvidíme. Ale kdyby to melo byt jako ted, ze bude chudák jen brecet, bolet ho bříško, já ho budu rvat kapkama na prdíky a ještě k tomu to moje volavý břicho. Tak to bych to raději směřovala k tomu, ze postupně v pul roce prestanu.
S tím sexem jsem rada. Děkuji… Za upřímnost a cvičení teda uvidíme, jak to půjde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová