Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojda,
chtela bych se zaptat na vase nazory a zkusenosti s kojicim polstarem.
Kdyz se maly narodil, tak jsem jeste 4tydny byla tak vyhoukana z novy situace, ze jsem nevedela, jak kojit. Neslo ani tak o techniku prilozeni, ale o polohu. Dokud byl manzel doma, nebyl problem, ale jak mi zustaly na vse jen dve ruce, musela jsem zacit koumat, jak to zvladnem sami. Zkousela jsem snad vse (vleze, v naruci, na polstari, maly lezmo, ja oprena nad nim) a s nicim jsme nebyli spokojeni. Kdyz to bylo prijemne mne, tak pidovi ne a obracene. Tak jsme casem dosli ke kompromisu kojiciho polstare, ktery jsem si jeste ze tvaru podkovy musela uzpusobit na „rohlik“, protoze jsem nemela kam slozit ty konce. Kojime na zidli. Jeste to zvladneme vleze, ale to je tak asi vse.
No a muj problem je, ze ja ted nedam bez polstare ani ranu, coz je ponekud pritezujici okolnost. Musim ho s sebou vsude vlacet a kdyz nahodou neni po ruce, tak jsme z kojeni nestastni ja i pida. Samozrejme, ze jsem zkousela s tim prestat, ale proste nam to jen tak v naruci bez polstare nejde… ![]()
Takhle jen obdivne sleduju maminky, ktere koji kdykoli a kdekoli. Ja to proste neumim a moc me to mrzi.
Mate nekdo podobnou zkusenost nebo poradite mi, jak se KP zbavit? Nebo se to muzu naucit az s dalsim deckem, ktere na nej „nezvyknu“?
Ahojky Marjanko, sice Ti neporadím, ale snad Ti trošku pomůže, že jsem na to byla úplně stejně. Bez kojo polštáře ani ránu. Jediná výhoda byla, že jsme kojili v zimě (bohužel jen 5 měsíců) a nemusela jsem celkem nikde cestovat, protože jsme z malinké vesničky, tutíž mi vše obstarával manžel autem.
A netrap se, ber si kojo polštář všude, hlavně, ať máte oba pohodičku. ![]()
Ahoj Marjanko,
také neporadím. Koj prostě tak, jak vám to vyhovuje. Chápu, že brát všude polštář je těžký, ale někteří jsou na tom i hůř, my jsme od cca 4 měsíců kojili pouze vleže
, tj. téměř výhradně doma, jinak nám to nešlo. Ale můžeš to zkoušet bez polštáře, třeba se to časem naučíte. Mě pomáhalo dát si alespoň nohu přes nohu, abych si mohla tou zvednutou nohou malého trochu podepřít (při kojení v sedě). Jinak doma jsem si pod něj taky dávala polštář.
Eva
Ahoj, já jsem první dítko zase nemohla kojit jinak, než zabalené v zavinovačce a to až do 8měsíce! Prostě se pořád vrtěl, rozhazoval rukama a já byla nervózní, no mazec…U druhého to nějak šlo samo…
Ahoj Marjanko,
my jsme na tom spíš opačně. Starší dcerku jsem kojila víceméně vleže a později v sedě. Na synka jsem si pořídila polštář - nabídli nám ho už v porodnici a tehdy se mi na něm kojilo báječně. Teď ho ale používám spíše vyjímečně a hlavně proto, abych měla volné ruce pro masáž oka (syn má neprůchozí kanálek). Jo a taky ho používá manžel, když malého krmí- musíme mu zahušťovat Mmléko, aby pořád neblinkal. Ale když není, tak není a nijak mi to nevadí.
Taky ale závidím maminám, které kojí kdekoliv, mě nezbývá než stále odstříkávat a zahušťovat. Už se nemůžu dočkat dne, kdy se to blinkání uklidní a my začneme normálně kojit. Jen aby bylo ještě čím ![]()
Vůbec neřeš, že KP všude taháš, hlavně že máte pohodlí a vyhovuje vám.
Mám doma kojící polštář a jaksi se na něm dobře spí. Jenže je bez náhradního povlaku. Dá se prát, aby se nepoškodila výplń uvnitř?
@chipsa Ja jsem normalne prala, mam ten obycejny z duteho vlakna, ale kamaradka mela ten s kulickami a resila to tak, ze ho vzdy ve spicce naparala, vysypala kulicky do pytle, vyprala, ususila a kulicky zas nasypala zpatky a zasila
Ja bych asi usila nebo nechala usit povlak na zip na boku a samotny polstar prala jen v nejnutnejsim pripade.
@Amys píše:
@chipsa Ja jsem normalne prala, mam ten obycejny z duteho vlakna, ale kamaradka mela ten s kulickami a resila to tak, ze ho vzdy ve spicce naparala, vysypala kulicky do pytle, vyprala, ususila a kulicky zas nasypala zpatky a zasilaJa bych asi usila nebo nechala usit povlak na zip na boku a samotny polstar prala jen v nejnutnejsim pripade.
Už jsme tam našli zip
Jinak jsem na bazaru radši objednala náhradní povlak.
@Amys píše:
@chipsa Ja jsem normalne prala, mam ten obycejny z duteho vlakna, ale kamaradka mela ten s kulickami a resila to tak, ze ho vzdy ve spicce naparala, vysypala kulicky do pytle, vyprala, ususila a kulicky zas nasypala zpatky a zasilaJa bych asi usila nebo nechala usit povlak na zip na boku a samotny polstar prala jen v nejnutnejsim pripade.
Kdyby měla znovu řešit kojící polštář, volím ne s kuličkami. Sice mám pratelný obal, ale kuličky šustí a je to tvrdší než vlákno. Kojila jsem dítě v leže nebo podložila obyčejným polštářem.
@Russet píše:
Kdyby měla znovu řešit kojící polštář, volím ne s kuličkami. Sice mám pratelný obal, ale kuličky šustí a je to tvrdší než vlákno. Kojila jsem dítě v leže nebo podložila obyčejným polštářem.
Tak tak, zlate dute vlakno. Hlavne jak uz byl pak na treti dite slehly, bylo to uplne super. Vzdycky se do nej zachumlala cumackem a behem chvilky spala, na fixaci uplne idealni ![]()
Já mám s kuličkami, kdysi jsem ho koupila v bazaru i s polohovacími válečky a klínem. Tři roky ležel v pytli a nyní na něm ležím. Bolí mě záda a už se na něm válí i chlap ![]()
@Amys @Russet no ty kuličky jsou otřesný
já jsem ten polštář dostala v práci když se narodila dcera, teď čekám druhé a kuličky z něj vyndám a vycpu dutým vláknem. Je tvrdej a hrozně šustí ![]()
@kopejka píše:
@Amys @Russet no ty kuličky jsou otřesnýjá jsem ten polštář dostala v práci když se narodila dcera, teď čekám druhé a kuličky z něj vyndám a vycpu dutým vláknem. Je tvrdej a hrozně šustí
My s ním se synem hrajeme zlatá brána otevřená a při těhotenství jsem na něj dávala nohu, abych mohla pohodlněji ležet na boku.
Já mam kuličky a prala jsem ho celý v pračce. I když dostat ho dovnitř a ven byla fuška ![]()
My ho používáme hlavně jako mantinel na gauči a dcery z něj mají křesílko.
Na kojení jsem ho používala Max 3m když jsem kojila skoro non-stop