Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
A co zkusit odstrikat a tim ji prikrmovat, pokud mas pocit, ze ma hlad. Tez je opravdu mozne, ze mas malo mleka a mala rve hlady.
Může ji bolet hlavička z té rýmy. Může mít bolavé bříško. Nejisté vyloženě nadymave potraviny? Nápoje s bublinkami? Pila jsem odvar z kmínu a pomohlo to.
V nedostatku mléka to nebude. Zjistíte na kontrole jak přibírá.
Držím palce. Skončí šestinedělí a bude lépe.
Jestli má rýmu tak se tomu nediv. Špatně se jí dýchá a hůř pije. Tobě snad není blbě když jsi nemocná?. Dávej jí častěji, může potřebovat víc tekutin, aby ta rýma povolila, je to skoro nutnost. Určitě bych nepřikrmovala, málo mlíka je většinou blbost, ale maminy nevydrží a dají flašu. Může ji bolet i bříško zkus, změnit kapičky, dobrý bývá espumisan, a zjistíš jestli se zklidní, klubíčkuj, nahřívej bříško, stříkej do nosánku sterimar případně nasivin.
Jediný spolehlivý test je dítě jednou týdně převážit. Pokud nepřibere víc jak 100-125 g za týden, dá se mluvit o tom, že vypilo málo mléka.
Testy ala kontrolní kojení, odsávání, nabízení lahve s jinou tekutinou, jsou neprůkazéá. Já odsaju nula nula prd (dítě je plně kojené už téměř 7 měsíců), vodu si nevzala ani v tropických vedrech a každé dítě pije pokaždé jiné množství.
Čistě teoreticky bylo mléka neexistuje. Dítko sáním z prsu předává informavi matcinemu tělu, jak mleko být. Dítě si pak samo navyšuje laktaci, když chce být častěji kojene, po nějaké době se laktace zase ustálí. Spíš si myslím, že je nevrla kvůli ryme, ne kvůli nedostatku mléka. Podáním jakékoliv jiné tekutiny nic nezjistite.
To brečí kvůli rýmě - nedávno naše slečna měla taky. Dávala jsem pít často + hodně jsem dávala odbrknout (3-4× za kojení) + do nosu Nasivin a na prdy Espumisan, protože když řvala, tak se nalokala vzduchu. Jo a odsávačka na vysavač je výborná. Přeji brzké uzdravení - rýma je prevít. ![]()
Ahoj holky, malé je měsíc, kojm ji, u dva dny pořád, když nespí řve, má zaraženou rýmu, tak nevím, jestli je to tou rýmou nebo jí bolí bříško-dávám kapky infacol, nebo mám málo mlíka, jak poznám, že mám málo mlíka? doktorka říkala, nějaký test že mám udělat dát malé kojenecku vodu a uvidím jestli bude hltat.