Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dobrý den.
Máte prosím někdo zkušenost s koktáním u dětí? Synovi je šest let, před třemi týdny začal zadrhávat v řeči. Spouštěčem byla hospitalizace v nemocnici kvůli rotavirům. Byl na infuzích a měl vysoké horečky, mluvil tak špatně že nemohl některá slova ani vyslovit. Teď mluví o něco lépe, slova s problémem nakonec řekne. Logopedka kde jsme byli nám doporučila vitamín Magneb6, dechová cvičení… Když se to do prázdnin nebude lepšít pošle nás k psychologovi. Podotýkám že syn už měl podobný problém kolem třetího roku, taktéž po nepříjemném vyšetření u Dr. ale nebylo to tak hrozné jako teď, předtím jen natahoval první písmeno u slova. Časem se to srovnalo.
Máte prosím nějaké tipy jak bych mu mohla pomoci? Nějaká cvičení, doplněk stravy nebo homeopatika? Vyzkouším všechno, jsem z toho nešťastná a často brečím zavřená v koupelně. Syn si problém už uvědomuje, trápí ho to.
Díky všem co to dočetli až sem ![]()
Nam syn kokta zhruba od těch 3 let, porad…teď má 7. Má lepší a horší období, kolem 6 let jsme už mysleli, že je to konečně pryč, ale ono ne. Nepomáhá tak nějak nic. Z logopedie doporučené klidne prostředí, nechat mu čas na vyjádření, vždy ho poslouchat, nehonit ho, aby něco řekl rychle, naopak, zpomalovat. Když chce mluvit, věnovat mu plnou pozornost a spoustu času. To vše už dlouho děláme, ale efekt tak nějak nikde. Teď mi byl doporučen jeden logoped, co se specializuje přímo na koktani, tak tam syna objednám, ale očekávám velmi dlouhou cekacku.. syn je naštěstí v pohodě, buď si to neuvědomuje, nebo je mu to jedno, kamarádi to nikdy zatím neřešili, ve škole taky ne.. on nekokta pořád, před kamarády mnohem min, než doma, což mě vede na myšlenku, že pořád doma nemáme dostatečně klidné prostředí, i když se opravdu snažím, tak se snažím ještě víc, plus ten nový logoped, tak uvidíme..
@Midaku nedáš, prosím tě, typ na toho logopeda se specializací na koktání?
@Cuddy jméno nevím, je na klinice Logo v Brně na Vsetinske. Chodíme tam s druhým synem k super paní logopedce a ta mi doporučila svého kolegu, že prý se on jediný tam specializuje na koktani, člověče i skupinové terapie… mají online objednací formulář, tak do něj pry mám napsat, že chci řešit koktani, a oni mě (syna) objednají k němu.
Kašli na homeopatika, raději zkus pohledat nějaké logopedy u tebe v okolí. Pokud to neodbouráte, bude se to jen zhoršovat a věř, že si to potáhne až do dospělosti, kde to „vyléčení“ je velmi náročné až nemožné ![]()
@Midaku máte osobní zkušenost?
Homeopatika mě jen tak napadla, jako doplněk. Mě kdysi pomohla na tvorbu mléka při kojení, byla jsem k nim skeptická ale pomohla mi.