Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky, holky nevím jestli to tema tu už je nenašla jsem
…Ráda bych nějaký typy na recepty na buchtu (koláč) do klasické kulaté formy.
Neměl by to být nic tipu bublanina ani kynutý…něco jednoduchyho, vybornyho a takovýho že to můžu vzit k tchyni na navstevu ![]()
Děkujiiii ![]()
Dnes budu dělat tuhle - je výborná ![]()
Těsto je to jako na Muffins:
125g měkkého másla či hery /já rozpouštím/
100g cukru /dávám 50g/
150g polohrubé mouky
1 vanilk. cukr
3 vejce
1/2 kypř. prášku špetka soli - /dávám dvě/
drobenka, třešně, jahody /či jiné ovoce/
Smícháš máslo s cukrem, vanil. cukrem a solí.
Postupně přidáváš vejce.
Mouku promícháš s kypř. práškem, zamícháš do těsta.
Do vymazané a moukou vysypané formy naliješ.
Poskládáš třešně + jahody /když jsou velké, nakrájíš je na kousky/.
Z mouky, cukru, másla a špetky soli uděláš drobenku, kterou koláč posypeš.
Necháš péct cca 15 min., okraje do zlatova.
Jahody koláč krásně provoní, třešně naopak okyselí… moc nám chutná, doufám, že zachutná i vám.
Jako obměnu můžeš udělat třeba s nastrouhanými jablky na plátky a skořicí, přidat třeba ořechy atd.
Jééé děkuji
ten asi udělááám je snadnýý
…já vždycky strach aby to nebylo suchýýý ![]()
jednoduchá nekynutá ani prášek do pečiva nepotřebuješ
je to piškotový těsto a my doma na něj dáme ovoce a žetinu ale na klasik piškotový můžeš dát cokoliv
160g mouky
160g cukru
4 vejce (stačí i 3)
4 lžíce oleje
z bílků ušlehej sníh, vmíchej cukr, pak přidat žloutky a olej a pomalu vmíchat tu mouku- doporučuju ručně v mixéru se občas udělaj pucky
peče se opravdu chviličku asi 15-20minut
po vychladnutí s tím můžeš udělat cokoli
nejvíc mě na tomhle ovocným koláči štve že je na něm nejdelší to uklízení
umíchaný je to hned, upečený ještě rychleji a úplně nejrychleji je to snědený ![]()
Hrnkový s drobenkou…
1h polohrubé mouky, 1h moučkového cukru, půl másla. Z toho udělat drobenku, 1hrnek té drobenky si dát bokem (možno i trochu více…)
V jiné míse 1h horkého mléka, 1h polohrubé mouky, 1 vejce, 1 prdopeč a ten odebraný hrnek drobenky - vyšlehat.
Nandat do vymazané vysypané formy, poklást ovocem (čerstvé, okapaný kompot…) a posypat tou drobenkou, co se nedala do těsta.
Péct na 170°C tak 30-45 minut (až bude drobenka hnědnout)
Není suchý, ale zas to není úplně vláčné, prostě akorát a moc dobré a hotové za chvilku ![]()
(Tu drobenku taky dělám šlehačem…)
Výborný holky, se upeču k smrti ![]()
A nemáte nějaký s tvarohem nebo pudinkem?? Něco jako mokrýho
plus ovoce… ![]()
Žravé řezy ![]()
Dělala jsem minulý víkend a tenhle víkend to plánuju zopakovat s jahodama.
Když se to dá do kulaté formy, tak bys to možná mohla vydávat i za dort.
Akorát toho bylo celkem dost i na vyšší plech 33×22 cm, ono těsto dost vyběhne, je to jako piškot. Nevím, jak velkou máš formu, kdyžtak to rozděl napůl ![]()
Edit: je tam puding, místo zakysané sm. můžeš dát tvaroh (asi to bude i líp držet) - co víc si přát? ![]()
Akorát ten korpus i želé musí být fakt vychladlé, já byla netrpělivá, tak mi vršek zdrhal z tácu a stavěla jsem alobalové bariéry.
Super děkuji
budu to muset upravit aby se to vešlo na tu formu ![]()
Oživuji toto téma, potřebovala bych další recepty do koláčové formy…jsme dva dospěláci a když budu péct na plech, tak neprojdeme za chvilku dveřmi…
@Knihomyš no, mně právě jde o recepty, abych si je nemusela upravovat a řešit např. 1.5 vajíčka apod…
Chceš-li si dopřát, tak místo 1,5 dej 2 vejce, chceš-li lakotit, tak 1 ![]()
Ono to nemusí být tak přesně
Když máš hrnkový recept, tak taky neřešíš přesnou velikost hrnků a lžic. Pokud neujedeš nějak výrazně, řekněme víc než o 10 %, tak je to v pohodě.