Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravím, ráda bych radu od zkušené pekařky či cukrářky. K narozeninám vždycky objednáváme v cukrárně šlehačkový dort, tj. piškotové těsto, šlehačka, ovoce. Pokoušela jsem se něco podobného vytvořit i doma, ALE nikdy se mi nepodařilo upéct korpus, který by se aspoň přibližoval k tomu od cukrářky, který je krásně nadýchaný, vláčný a jemný. Já ho mám většinou tvrdý a drolivý.
Na netu je spousta receptů: např. na 1 vejce 30 dkg cukru a mouky, někde je vařící voda, někde studená voda, někde prášek do pečiva, někde olej.
Poradíte nějaký osvědčený recept či ingredience na pravé piškotové těsto. Nebo může být chyba v troubě?
já peču korpus na dort,nebo na rolády tak že na 1 vajíčko dávám 2dkg cukru krupice,2dkg polohrubé mouky,pr.do peč. a třeba kokos,ořechy,nebo nic
Bílky vyšlehám s cukrem,přidám vyšlehané žloutky,mouku s práškem do pečiva a popř.ten kokos ořechy …
Ale je spousta receptů a těžko se radí jaký když nevím jak chutnal ten,co jsi jedla ![]()
Tohle se ale hodí spíš na klasické dorty,které rozřežeš a plníš,ale když to chceš jen korpus a na to hned šlehačku,tak nevím jaké by to bylo
jo a pokud je tvrdý a drolivý je vysušený takže ho asi pečeš dlouho a na málo stupňů
Skus tenhle,mam to z POSLI RECEPT a je dobrej ![]()
180g polohrube mouky
6 vajec
240g cukru moucka
Zloutky utreme s cukrem pridame mouku a vmichame uslehany snih..ja tam jeste pro sychr dala 1/2 prasku do peciva ![]()
Pece se pri 150°C do zlatova..je to chvilka tak ho hlidej at se nespali ![]()
Jo a ja ho pekla pri 165°C
tak dělám jeden od kámošky, co chodí na takový ty drahý cukrářský kurzy a musím říct, že se vždycky skvěle povede:
6 vajec rozdělených na bílky, žloutky
160g krupice cukr
160g hl. mouka - prosít
Žloutky vyšlehat s polovinou cukru do běla a pěny, bílky s druhou polovinou cukru, který přidat až ke konci. Obě emulze lehce spojit stěrkou a prosít na to mouku, lehce zatřít „utahováním.“
![]()
peču to tak na 160 cca 40 minut, to jsem taky vyčetla, že péct pomalu. No ten od cukrářky je jak jsem psala vláčný a měkký a prostě mňam, splyne se šlehačkou
![]()
jo zapomněla jsem…péct ve vyhřáté troubě pomalu na 150 stupňů, aby se nevyboulil ![]()
Na 1 vejce 4 dkg cukru a 4 dkg polohrubé mouky. Žloutky třít s cukrem doběla, potom pomalu a opatrně vpracovat po lžících přesátou mouku a sníh - jen vařečkou převalovat, ne míchat.
Dát do již vyhřáté trouby, neťuknout formou o troubu ani při dopečení, nechladit prudce, nenechat kecnout.
já šetřím na vajíčkách
tak dělám tohle těsto a je výborný ![]()
http://www.mimibazar.cz/recept.php?… těsto používám i na dorty,jen třeba přibarvuju kakaem ![]()
LucaLuca píše:
Na 1 vejce 4 dkg cukru a 4 dkg polohrubé mouky. Žloutky třít s cukrem doběla, potom pomalu a opatrně vpracovat po lžících přesátou mouku a sníh - jen vařečkou převalovat, ne míchat.
Dát do již vyhřáté trouby, neťuknout formou o troubu ani při dopečení, nechladit prudce, nenechat kecnout.
Jo a pokud chceš ořechový piškot, tak žádné od oka! Kolik dáš mletých ořechů, tolik ubereš mouky. Takže např. na 1 vejce 2 dkg mouky a 2 dkg ořechů.
ořechový nedělám, jenom tu klasiku, my jsme na šlehačkové dorty, ty krémové nikdo u nás nejí ![]()
vyzkouším tyto receptíky. Nechápu proč někde uvádějí s práškem a někde ne…
Enoulik píše:
ořechový nedělám, jenom tu klasiku, my jsme na šlehačkové dorty, ty krémové nikdo u nás nejí
rozhodně bez prášku do pečiva…když se to dobře vyšlehá, krásně naběhne a je mňam. a taky dělávám šlehačkový krémy…ze 40% smetany…svařená den předem a druhej den vyšlehaná s další smetanou…dávám do ní bílou čokoládu a v létě lesní ovoce…mňááám! ![]()
Bin píše:Enoulik píše:rozhodně bez prášku do pečiva…když se to dobře vyšlehá, krásně naběhne a je mňam. a taky dělávám šlehačkový krémy…ze 40% smetany…svařená den předem a druhej den vyšlehaná s další smetanou…dávám do ní bílou čokoládu a v létě lesní ovoce…mňááám!
ořechový nedělám, jenom tu klasiku, my jsme na šlehačkové dorty, ty krémové nikdo u nás nejí
tak to zní mňam
a tu bílou čokoládu rozpustíš ve smetaně, co svaříš nebo jak ![]()
eshta píše:Bin píše:tak to zní mňamEnoulik píše:rozhodně bez prášku do pečiva…když se to dobře vyšlehá, krásně naběhne a je mňam. a taky dělávám šlehačkový krémy…ze 40% smetany…svařená den předem a druhej den vyšlehaná s další smetanou…dávám do ní bílou čokoládu a v létě lesní ovoce…mňááám!
vyzkouším tyto receptíky. Nechápu proč někde uvádějí s práškem a někde ne…a tu bílou čokoládu rozpustíš ve smetaně, co svaříš nebo jak
čokoládu rozpouštím ve vodní lázni a zašlehám jí do tý svařený smetany…dávám tak 2 smetany a 3-4 čokošky, dám do lednice a druhej den do toho zašlehám další 2 smetany. jinak ovoce svařím s cukrem, aby to zkaramelizovalo…to dávám na tu rozkrojenou část spolu s krémem a vrch dortu dávám čerstvý ovoce…pro dospeláky se dá korpus pocákat ještě nějakým likérem
jinak tenhle dortík budou mít naše holčičky k prvním narozkám..bez pálenky ![]()