Piškotové těsto

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
marra
2.3.12 11:47

Ja pridavam pokazde tri lzice oleje,samozrejme i na piskot na dort.A pecu v horkovzdusne elektricke na 150,cca pul hodky,pak pridavam na 180 asi na patnact minut.jeste semi nestalo aby se nepovedlo :nevim:

• Citovat
  • Upravit
24798
2.3.12 11:50

Můj recept na rychlovku piškot
1 vejce, 5 dkg cukr moučka, 5dkg polohrubé mouky, lžíce teplé vody. Šlehat celá vejce s cukrem, pak postupně zašlehávat mouku a nakonec teplu vodu. Péct na 170°C - fakt nevím, jak v plynové troubě :think:
ovšem pokud máš nějaký pokus zvenku spálený a vevnitř syrový, chce to pomaleji.

lepší piškotek, ten dělám na ty dorty
1 vejce, 3,5dkg cukr moučka, 3,5 dkg hladké mouky
kůra z citronu, vanilkový extrakt (nebo třeba nechat vanilkový lusk v tom cukru přes noc, nebo i vanilinový cukr, dobré prase všechno spase :P ) a špetka prášku do pečiva.
Ze žloutků a cukru ušlehat pěnu, přidat citron a vanilku, pomalu zamíchávat tuhý sníh z bílků a mouku smíchanou s prdopeč.
pečení na 150-160°C.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1227
2.3.12 11:51

moje mamka peče klasické piškotové těsto: vajíčka, cukr, mouka
vajíčka s cukrem hodně vyšlehat a potom vmíchat mouku
nikdy neměla problém s tím, že by těsto nevyběhlo, je ale pravda, že je trochu sušší
já dělám těsto na dort podle tohoto receptu, je vláčnější:
8 vajec, 320 g cukru krystal, 320 g polohrubé mouky, 8 lžic oleje, možno také trochu prášku do pečiva, ale nemusí být
Vajíčka s cukrem krystalem důkladně vyšlehat do pěny, postupně přidat olej a mouku (případně prášek do pečiva, ale pokud se pořádně vyšlehá, naskočí těsto i bez něj) - tohle množství je na formu průměr 26 cm, výška piškotu asi 6 cm, když chci dort vyšší, tak přidělám ještě jeden z poloviční dávky (velký kus prokrajuji na půl), raději peču zvlášť 2 kusy než jeden mega, ten se někdy špatně propeče a pak se propadává středem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
2.3.12 11:59
valkil píše:
Obnovuju diskuzi, včera jsme upekla „dort“ těsto vůbec nevyběhlo, dort se sice nezdrcnul, ale rozhodně není nadýchaný a také se trochu drolí, ale ne zas tak moc. Recept byl:
10 vajec
krupicový cukr (odvážíme stejné množství, kolik váží 9 vajec)
polohrubá mouka (opět odvážíme stejné množství, kolik váží 9 vajec)
11 lžic vody
prášek do pečiva.

Takže teď mě čeká druhý pokus (a zítra ho půjdu asi někam koupit…)

Psaly jste tu rady, že je to tím, že pokud je tvrdý a drolivý je vysušený takže se asi peče dlouho a na málo stupňů, Pak zas někdo píše …péct ve vyhřáté troubě pomalu na 150 stupňů, aby se nevyboulil . Takže nakonec jsem ho pekla hodinu (plyn) a ze všech stran už se začínal připalovat a vevnitř byl syrový :(

Nějaká rada či fígl, jak na to?

Nebo myslíte, že i to co mi z té tzrouby vylezlo se dá naservírovat hostům? :think:

Hodinu? Piškot je docela rychle upečený… jak moc navysoko jsi ho měla? Čím nižší vrstva, tím kratší dobu se peče… a dobré je při šlehání žloutků s cukrem přidat na každé vejce lžíci horké vody, případně když se míchají celá vejce s cukrem, tak se dává lžíce oleje na vejce, je pak takový vláčnější… i když asi největší problém bude ta plynová trouba… ta hodně vysušuje, babička pekla raději v elektrické (měla plynový sporák a el. troubu zvlášť)… pokud to, co ti vylezlo, je moc suché, dá se to pokropit třeba šťávou z kompotu, kávou nebo sirupem, aby to nacucalo tekutiny… když to budeš ještě dál slepovat, polévat atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
2.3.12 12:09

Taky do piškotu nedávám žádný tuk. řekla bych že je tam moc mouky. Taky mám recept počet vajec minus jedna, zvážit a tolik mouky cukru, ale prý to plati tak do 5-6 vajec. Pak je to už jiný poměr. Zvážit třeba jenom 8 vajec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
2.3.12 12:16
valkil píše:
vevci píše:
Taky do piškotu nedávám žádný tuk. řekla bych že je tam moc mouky. Taky mám recept počet vajec minus jedna, zvážit a tolik mouky cukru, ale prý to plati tak do 5-6 vajec. Pak je to už jiný poměr. Zvážit třeba jenom 8 vajec.
jo k tý mouce. Vajíčka měla 969 gramů, tolik jsem dala i cukru a mouky jsem dala jen 900 (jedno vejce mělo 58g). Teda jako vážila jsem se skořápkou! 8o

Taky vážím se skořápřápkou :)
A dělám stejný recept jako ty bez oleje, s vodou, jen většinou mín te mouky i cukru. Ještě to dělám trochu jiným postupem. Nejdřív vyšlehám bílky s cukrem, potom se zašlehává jeden žloutek po druhém, potom po lžících voda, Na konec mouka s prdopeč.
Ale ted jsem ještě dočetle že pěčeš v plynové troubě tak to nevím, jestli není problém i tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
2.3.12 12:21

No i ted jsem se dívala do jiných receptu kde je to na gramy a vychází mi že dáváš hrozně moc mouky a cukru. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
2.3.12 12:24

nečetla jsem všechno, jen útržkovitě
mě se docela osvědčilo dávat těsto na dorty (nemám úplně klasické piškotové) do studené truouby a tím jak teplota roste ,těsto postupně nabývá

kdykoliv jsem dala do vyhřáté trouby ihned se zapeklo a už nevystoupilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
2.3.12 12:24
valkil píše:A nemohl být problém že jsem dala půl vody a půl amareta?

Tak to netuším. Ale radši bych ho tam nedávala, dej ho pak do krému :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
2.3.12 12:27

jo a taky pohledám doma recept na dortové co mám do švagryně - ta peče léta na zakázku i za hranice, takže těsto je prověřené,odzkoušené a zatím si nikdo nestěžoval
dávají se tam vanilkové pudinky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
2.3.12 12:28

já peču ve vyhřáté cca 150 a přikrývám alobalem, aby se nepřipálíl, asi 45 min. Ale to záleží na velikosti.
jinak pokud se mi vypoulí, tak tu část otočím dolů na talíř,jak tam je vtšinou trochu prohluben
Ale já tu radím jak nějaký odborník, ale všeho všudy jsem upakla asi tři dorty,ale často jsem pomáhala mamce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
2.3.12 12:49
valkil píše:
vevci

tenhle recept s opačným postupem zkusím za chvíli. Takhle to asi dělávala, co si tak matně pamtuju mamka, a už se jí nezeptám…

Tak uvidím.
A nemohl být problém že jsem dala půl vody a půl amareta?

Ty jsi dávala to amareto do těsta místo těch 11 lžic vody? No problém by to být mohl, je to alkohol, to je líh, tak to asi vyprchá víc než jen voda… já bych to tím po upečení pokapala, ono by to asi i víc vonělo…
Jinak nejhorší na pečení je ta plynová trouba… na kynuté těsto se do ní při pečení dává kastrolek s horkou vodou, aby tak nevysušovala, tak asi i na piškotové…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
2.3.12 12:54
valkil píše:
no, to se taky někde píše, dávat do studené trouby…
Jenže ta plynová je horká raz dva.

Piškotové těsto se dává do studené… tak tu plynovou nejdřív dej na minimum a tak za pět minut na víc… teda předpokládám, že se to dá nějak tak nastavit jako plotýnka na sporáku… a ještě si pamatuji, že babička měla takový nějaký plech, co se dával dolů, aby to rovnoměrně rozvádělo teplo… ale to je už spousta let zpět, nevím, jestli to teď v těch troubách není nějak pořešené ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1227
2.3.12 13:04

zkus dělat z menší dávky (třeba nadvakrát), někdy se mi taky stává, že se těsto jakoby vrchem zatáhne a pak už nenaskočí (vrch se přilepí k formě a vnitřek pak už nemá kam naskočit a peče se sražený), 15 vajec je fakt moc :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
2.3.12 13:40
valkil píše:
OK, takže nejprve z 5 (uvidím jak to bude vypadat), a pak z 10 a to ještě rozříznu, takže budu mít ty 3 patra.och, jak jsem si to krásně naplánovala :P

Tak držím palce… musíš to prostě nějak vychytat, já mám teď taky po stěhování novou troubu a peče zase úplně jinak, než ta minulá, tak se taky pořád učím a už tak moc nepřipaluju… hahaha… potom napiš, jak jsi dopadla… nebo ještě lépe - dej sem fotku, ať můžeme mlsně slinat a závidět… :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí