Piškotové těsto
- Fotoalbum (2)
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
- Upravit
A kde je tuk nebo olej? Proto se asi drolí a je vysušeny ne?
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
No, do piškotového těsta na dort se tuk přeci nedává. Nepeču bábovku!
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
- Upravit
Moje babička dává vždycky a nikdy mi to jako bábovka nepřišlo. No ale
jak myslíte, mě se ještě nikdy nestalo aby mi nevyšel. Hodně
štěstí
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
Ja pridavam pokazde tri lzice oleje,samozrejme i na piskot na dort.A pecu
v horkovzdusne elektricke na 150,cca pul hodky,pak pridavam na 180 asi na
patnact minut.jeste semi nestalo aby se nepovedlo
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
já to před lety zkoušela 3×. pokaždý to bylo naprd. Tak si říkám,
jsem starší, tak to snad už zvládnu. No houby, na piškotový těsto jsem
stejný nemehlo, jako tenkrát. A to jsem tenhle recept porovnávala asi
s 15 jinejma na netu. Lišily se minimálně, oboje jsem měla krásně
vyšlehaný, pracovala jsem rychle, trouba předehřátá…
No prostě netuším, kde dělám chybu
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
- Upravit
Můj recept na rychlovku piškot
1 vejce, 5 dkg cukr moučka, 5dkg polohrubé mouky, lžíce teplé vody.
Šlehat celá vejce s cukrem, pak postupně zašlehávat mouku a nakonec teplu
vodu. Péct na 170°C - fakt nevím, jak v plynové troubě
ovšem pokud máš nějaký pokus zvenku spálený a vevnitř syrový, chce to
pomaleji.
lepší piškotek, ten dělám na ty dorty
1 vejce, 3,5dkg cukr moučka, 3,5 dkg hladké mouky
kůra z citronu, vanilkový extrakt (nebo třeba nechat vanilkový lusk v tom
cukru přes noc, nebo i vanilinový cukr, dobré prase všechno spase ) a špetka prášku do pečiva.
Ze žloutků a cukru ušlehat pěnu, přidat citron a vanilku, pomalu
zamíchávat tuhý sníh z bílků a mouku smíchanou s prdopeč.
pečení na 150-160°C.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
moje mamka peče klasické piškotové těsto: vajíčka, cukr, mouka
vajíčka s cukrem hodně vyšlehat a potom vmíchat mouku
nikdy neměla problém s tím, že by těsto nevyběhlo, je ale pravda, že je
trochu sušší
já dělám těsto na dort podle tohoto receptu, je vláčnější:
8 vajec, 320 g cukru krystal, 320 g polohrubé mouky, 8 lžic oleje, možno
také trochu prášku do pečiva, ale nemusí být
Vajíčka s cukrem krystalem důkladně vyšlehat do pěny, postupně přidat
olej a mouku (případně prášek do pečiva, ale pokud se pořádně
vyšlehá, naskočí těsto i bez něj) - tohle množství je na formu průměr
26 cm, výška piškotu asi 6 cm, když chci dort vyšší, tak přidělám
ještě jeden z poloviční dávky (velký kus prokrajuji na půl), raději
peču zvlášť 2 kusy než jeden mega, ten se někdy špatně propeče a pak
se propadává středem
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Pipet, jo jo Ze žloutků a cukru ušlehat pěnu, přidat citron a vanilku,
pomalu zamíchávat tuhý sníh z bílků a mouku smíchanou s prdopeč. to
jsem dělala, ale pomaleji už mi trouba nepeče
jako druhý pokus holt asi zkusím buď opačný postup, zašlehávat to do sněhu z bílků, nebo našlehat celá vejce.
A to si nepřejte vědět, z kolika jsem to dělala vajíček (15), chci
velký dort. A když jsem je šla před chvílí dokoupit do billy tak tam ti
hajzlové prodávali 10 vajec za 57,90!!!
Tak mi mužskej sjede ho hypky Tam jsou ještě za starou cenu. Teda
včera byly.
Jako u hájka maj taky pěkný dorty no
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
- Upravit
valkil píše:
Obnovuju diskuzi, včera jsme upekla „dort“ těsto vůbec nevyběhlo, dort se sice nezdrcnul, ale rozhodně není nadýchaný a také se trochu drolí, ale ne zas tak moc. Recept byl:
10 vajec
krupicový cukr (odvážíme stejné množství, kolik váží 9 vajec)
polohrubá mouka (opět odvážíme stejné množství, kolik váží 9 vajec)
11 lžic vody
prášek do pečiva.Takže teď mě čeká druhý pokus (a zítra ho půjdu asi někam koupit…)
Psaly jste tu rady, že je to tím, že pokud je tvrdý a drolivý je vysušený takže se asi peče dlouho a na málo stupňů, Pak zas někdo píše …péct ve vyhřáté troubě pomalu na 150 stupňů, aby se nevyboulil . Takže nakonec jsem ho pekla hodinu (plyn) a ze všech stran už se začínal připalovat a vevnitř byl syrový
Nějaká rada či fígl, jak na to?
Nebo myslíte, že i to co mi z té tzrouby vylezlo se dá naservírovat hostům?
Hodinu? Piškot je docela rychle upečený… jak moc navysoko jsi ho měla? Čím nižší vrstva, tím kratší dobu se peče… a dobré je při šlehání žloutků s cukrem přidat na každé vejce lžíci horké vody, případně když se míchají celá vejce s cukrem, tak se dává lžíce oleje na vejce, je pak takový vláčnější… i když asi největší problém bude ta plynová trouba… ta hodně vysušuje, babička pekla raději v elektrické (měla plynový sporák a el. troubu zvlášť)… pokud to, co ti vylezlo, je moc suché, dá se to pokropit třeba šťávou z kompotu, kávou nebo sirupem, aby to nacucalo tekutiny… když to budeš ještě dál slepovat, polévat atd…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Taky do piškotu nedávám žádný tuk. řekla bych že je tam moc mouky. Taky mám recept počet vajec minus jedna, zvážit a tolik mouky cukru, ale prý to plati tak do 5-6 vajec. Pak je to už jiný poměr. Zvážit třeba jenom 8 vajec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
vysoký byl 5. po upečení cca 5,5 cm. Sníst se to dá, ale ne na dort,
jen nějaké obyč. řezy Určitě něčím pokropit, nebo na to mrsknout
kompotované ovoce, to pak docela nasaje.
Taky už mě napadlo, že to udělám na 2×, jenže jak to pak dám na sebe,
když to bude trochu vyboulené? Taky to pak bude vlastně jen „jendou“
proříznuté…
Nejsem nějaká extra kuchařka, rohodně ne, ale když mám recept, zvládnu
vše. Jen ten zatracenej dort
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
- Upravit
vevci píše:
Taky do piškotu nedávám žádný tuk. řekla bych že je tam moc mouky. Taky mám recept počet vajec minus jedna, zvážit a tolik mouky cukru, ale prý to plati tak do 5-6 vajec. Pak je to už jiný poměr. Zvážit třeba jenom 8 vajec.
jo k tý mouce. Vajíčka měla 969 gramů, tolik jsem dala i cukru a
mouky jsem dala jen 900 (jedno vejce mělo 58g). Teda jako vážila jsem se
skořápkou!
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
- Upravit
valkil píše:vevci píše:jo k tý mouce. Vajíčka měla 969 gramů, tolik jsem dala i cukru a mouky jsem dala jen 900 (jedno vejce mělo 58g). Teda jako vážila jsem se skořápkou!
Taky do piškotu nedávám žádný tuk. řekla bych že je tam moc mouky. Taky mám recept počet vajec minus jedna, zvážit a tolik mouky cukru, ale prý to plati tak do 5-6 vajec. Pak je to už jiný poměr. Zvážit třeba jenom 8 vajec.
Taky vážím se skořápřápkou
A dělám stejný recept jako ty bez oleje, s vodou, jen většinou mín te
mouky i cukru. Ještě to dělám trochu jiným postupem. Nejdřív vyšlehám
bílky s cukrem, potom se zašlehává jeden žloutek po druhém, potom po
lžících voda, Na konec mouka s prdopeč.
Ale ted jsem ještě dočetle že pěčeš v plynové troubě tak to nevím,
jestli není problém i tam.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
No i ted jsem se dívala do jiných receptu kde je to na gramy a vychází
mi že dáváš hrozně moc mouky a cukru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Další podobná témata podle názvu
- Budu muset na test, když bude přítel pozitivní na covid?
- Těhotenský test. V jakém týdnu?
- Pozitivní těhotenský test?
- Absence nosní kůstky a horší krevní testy
- Odběr plodové vody vs. TRISOMY test: Co vybrat?
- Zamklý potrat, pozitivní těhotenský test po 2 měsících
- Ovulační test MedPharma - funguje jinak?
- Test po skončení menstruace
Obnovuju diskuzi, včera jsme upekla „dort“ těsto vůbec nevyběhlo, dort se sice nezdrcnul, ale rozhodně není nadýchaný a také se trochu drolí, ale ne zas tak moc. Recept byl:
10 vajec
krupicový cukr (odvážíme stejné množství, kolik váží 9 vajec)
polohrubá mouka (opět odvážíme stejné množství, kolik váží 9 vajec)
11 lžic vody
prášek do pečiva.
Takže teď mě čeká druhý pokus (a zítra ho půjdu asi někam koupit…)
Psaly jste tu rady, že je to tím, že pokud je tvrdý a drolivý je vysušený takže se asi peče dlouho a na málo stupňů, Pak zas někdo píše …péct ve vyhřáté troubě pomalu na 150 stupňů, aby se nevyboulil . Takže nakonec jsem ho pekla hodinu (plyn) a ze všech stran už se začínal připalovat a vevnitř byl syrový
Nějaká rada či fígl, jak na to?
Nebo myslíte, že i to co mi z té tzrouby vylezlo se dá naservírovat hostům?